Banca Națională a României a anunțat luni, 12 august a.c., că „începând cu data de 27 august 2019 Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic monede din aur şi alamă pentru colecţionare şi va pune în circulaţie o monedă din alamă, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul”.

Pe avers, monedele vor fi gravate cu o imagine realizată în centrul Oradiei, pe 23 mai 1919, cu ocazia primei vizite a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Transilvania după Marea Unire. În imaginea aleasă pentru a fi prezentată pe noua monedă de 50 de bani se pot distinge cei doi monarhi ai României, precum şi clădiri din centrul Oradiei, inclusiv Palatul Episcopal Greco-Catolic.

În circulaţie vor fi puse 5 milioane de astfel de monede. Vor fi lansate, de asemenea, ediţii speciale de aur şi de colecţie.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur şi a monedelor din alamă pentru colecţionare se va realiza prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR. Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul Băncii Naționale a României.

Sursa: www.bnr.ro și www.ebihoreanul.ro