Nr. 731/19

Blaj, 1 iulie 2019

Cu vrednicie să mulțumim Domnului!

Vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj, în data de 2 iunie 2019, este un eveniment istoric fără precedent în viața Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, care ne-a împlinit speranțele și ne-a insuflat o mai mare dorință de a fi mărturisitori ai Preasfintei Treimi în spiritul credinței, al libertății și al milostivirii.

Celebrarea Sfintei Liturghii cu ceremonia beatificării episcopilor martiri Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu pe Câmpia Libertății a umplut inimile noastre de bucurie și de gratitudine. Viața sfântă și mărturia eroică de credință a Fericiților episcopi martiri reprezintă o scumpă moștenire spirituală pentru Biserica  noastră, o trăsătură identitară care ne invită pe fiecare dintre noi să le continuăm drumul pentru binele întregului popor român.

Întâlnirea Sanctității Sale Papa Francisc cu comunitatea romilor din Blaj ne-a oferit tuturor, indiferent de confesiune sau de etnie, modelul unei umanități autentice și al unei credințe puternic ancorată în Hristos cel Înviat, care ne îndeamnă să anulăm periferiile existențiale prin iubire, respect și demnitate, să depășim prejudecățile, temerile și suspiciunile prin fraternitate și încredere.

Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru succesul vizitei apostolice a Papei Francisc, dar totodată ne îndreptăm gândurile pline de recunoștință spre toate persoanele și instituțiile care au fost implicate în organizarea și în desfășurarea evenimentului: autorități de stat centrale și locale, parteneri din țară și din străinătate, voluntari, ierarhi, preoți, pelerini și jurnaliști acreditați.

Ne exprimăm gratitudinea față de episcopii și preoții Bisericii noastre, pentru modul exemplar în care au organizat participarea preoților și a pelerinilor. Atmosfera de evlavie, reculegere și rugăciune pe care toți participanții au manifestat-o pe tot parcursul programului spiritual, cultural și liturgic, dezvăluind întregii lumi o Românie creștină, frumoasă și civilizată, este în mare măsură rodul activității pastorale pe care ierarhii și preoții greco-catolici o desfășoară cu dragoste și dăruire pentru mântuirea sufletelor.

Gânduri pline de recunoștință adresăm Companiei Artmania Events, care s-a ocupat de pregătirea, în condiții impecabile, a tot ceea ce a presupus organizarea evenimentului pe Câmpia Libertății.

Mulțumim Administrației Prezidențiale, Guvernului României și Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Alba, Primăriei și Consiliului Local Blaj, precum și Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa 2019”, fără de care această vizită istorică nu ar fi putut fi organizată în condiții de securitate și logistice optime. Datorită lor, Blajul a fost o gazdă primitoare și un loc în care fiecare s-a simțit în siguranță și acasă.

Cu cele mai alese sentimente de prețuire, invoc binecuvântarea Preasfintei Treimi, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria și a Fericiților Episcopi Martiri, pentru toți cei care au contribuit la organizarea vizitei apostolice și pentru toți pelerinii prezenți la Blaj.

Să rămânem împreună!

Cu arhierească binecuvântare,

Lucian Cardinal Mureșan

Arhiepiscop Major și Mitropolit

 

Sursa:bisericaromanaunita.ro