La patru ani de la publicarea scrisorii enciclice Laudato Siʼ a Papei Francisc, privind „grija pentru Casa noastră comună”, reprezentanții Conferințelor Episcopale Europene și ai diferitelor organizații sau mișcări catolice de pe Bătrânul Continent, au participat miercuri, 12 iunie 2019, la Bruxelles, o zi de reflecție Laudato Siʼ.

Potrivit unui comunicat de presă trimis de Comisia Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene (COMECE), se adresează cu acest prilej „un apel către catolici și toți oamenii de bună cuviință, la o schimbare a stilului de viață, pentru a răspunde la ‛strigătul pământului și strigătul celor săraciʼ.

Dacă anul trecut s-a reflectat asupra sistemului financiar sustenabil, participanții din întreaga Europă s-au reunit anul acesta la COMECE pentru a împărtăși inițiativele concrete și bunele practici care abordează criza complexă - atât socială, cât și de mediu - cu care ne confruntăm la nivel global.

Arhiepiscopul Jean-Claude Hollerich, președinte al COMECE, a subliniat, în contribuția sa, necesitatea unei ‛convertiri ecologiceʼ, care implică un stil de viață diferit. «În opinia mea - a afirmat prelatul - suntem invitați la o schimbare profundă și durabilă a stilului nostru de viață, astfel încât acesta să devină cu adevărat durabil, în mod practic și, de asemenea, în sens spiritual. Totodată, este necesară o politică îndrăzneață de alegeri care să sprijine aceste eforturi de combatere a consumului excesiv și să reducă drastic amprenta ecologică la nivel individual și comunitar».

În timpul întâlnirii, o serie de vorbitori au prezentat stilul lor de viață, au evidențiat modele de producție și consum care să protezeje schimbarea stilului de consum actual, prin structurile de putere stabilite care guvernează societățile.

Reprezentanții internaționali au propus împreună Uniunii Europene o serie recomandări, care să promoveze astfel de schimbări prin politici care pot promova și sprijini alegerea unui stil de de viață durabilă.

În noul cadru al UE care s-a format în urma recentelor alegeri europarlamentare și având în vedere Adunarea specială a Sinodului Episcopilor pentru regiunea Pan-Amazon, care se va desfășura între 6 și 27 octombrie 2019, cu tema «Amazonia: noi drumuri pentru Biserică şi pentru o ecologie integrală», ziua de reflecție europeană «Laudato Siʼ» a relansat apelul asupra rolului unic pe care îl are Europa la nivel mondial, inclusiv în îngrijirea pentru mediu, promovarea drepturilor omului, dezvoltarea durabilă și justiția economică.”

Evenimentul de la Bruxelles a fost organizat de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), Rețeaua de Justiție și Pace în Europa (CIDSE), Mișcarea Catolică a Climei Globale (GCCM), Consiliul Conferințelor Episcopale ale UE (COMECE) și Centrul Social European al Iezuiților (JESC).

Amintim că Sfântul Scaun a dat publicității textul oficial al enciclicei Papei Francisc intitulată „Laudato siʼ, despre grija pentru casa noastră comună”, pe 18 iunie 2015, fiind a doua scrisoare enciclică a Papei Francisc şi a 323-a din istoria Bisericii Catolice. Semnată la Roma acum patru ani, în Solemnitatea Rusaliilor, în al treilea an de pontificat al Papei Francisc, enciclica Laudato siʼ se adresează nu doar catolicilor şi oamenilor de bunăvoinţă, ci „tuturor oamenilor care locuiesc pe această planetă” (Laudato siʼ, nr. 3).