În întâmpinarea Sfintelor Sărbători ale Invierii Domnului, Exericițiile spirituale ale Reuniunii Mariane ne-au reunit și în acest an, pe marianiști, atât pentru înaintarea noastră personală în credință, cât și a tuturor membrilor din Eparhie.

Tema-cadru fixată de pr. Traian Dobrată, spiritualul Reuniunii, a fost ,,Faceți tot ce vă va spune” (In. 2,5), părinții-predicatori fiind pr. Iulian Robu, de la Sanctuarul Marian Adormirea Maicii Domnului din Oradea, și pr.Traian Dobrată. Programul celor două zile  a  îmbinat armonios rugăciunea cu meditația.

Ca în fiecare an, Exercițiile spirituale au avut loc la Seminarul Teologic Greco-Catolic, prin bunăvoința pr. rector Anton Cioba și a pr. Eduard Roman, cărora le suntem recunoscători și le mulțumim. Mulțumim Părintelui rector și pentru îmbogățirea programului nostru, datorită invitației de a participa la cateheza Să descoperim Liturghia în Biblie.

Rugăciunea  de început: Înțelepciunea a deschis zilele de reculegere: ,,…Și trimite-mi mie Spiritul cunoștinței și al înțelegerii, Spiritul înțelepciunii și al priceperii, Spiritul sfatului și al tăriei, Spiritul temerii de Dumnezeu ca să fie cu mine întru ostenelile mele…”, ne-am rugat cu toată încrederea.

În prima meditație, pr. Iulian Robu, vorbind despre misionarismul Reuniunii Mariane, a ținut să accentueze că a fi misionar înseamnă a fi în primul rând ucenic. Pentru marianiști a fi ucenic sau discipol înseamnă a învăța la școala Mariei, iar ucenicia Sfintei Fecioare a  fost credința, ea fiind totodată prima ucenică a Fiului.

Cea plină de har, prin măreția și demnitatea  de a fi Mamă a lui Dumnezeu, a făcut ca, de-a lungul veacurilor, în rugăciuni, Biserica să o numească Mamă și Doamnă. Mamă milostivă, ne ajută în necazuri, învățătoare, ne îndrumă în momentele de îndoială și ne readuce pe drumul cel drept când suntem dezorientați, descoperindu-ne virtuțile Ei, model  pentru oameni, model pentru marianiști.

Reuniunea Mariană  are datoria de a duce în societate aceste adevăruri, ca, prin Mamă, lumea de azi să regăsescă pe Cristos și creștinismul.

Mamă și învățătoare a Bisericii încă de la începuturi, de când Biserica se năștea, legătura dintre Fecioara Maria și Biserică este esențială; Biserica este învățătoarea credinței, iar Maria, plină de iubire,  ,,o poartă spre Cristos”.

Meditația pr. Traian Dobrată, ,,Faceți tot ce vă va spune”, cheia interpretativă a Evanghelie, i-a condus pe marianiști cu un pas mai departe și mai înalt în cunoașterea și trăirea credinței. Prin semnificațiile bogate ale Nunții din Cana, consemnată în Evanghelia după Ioan, fundamentală în viața creștinului este bucuria, accentua Părintele. Atmosfera nunții o sugerează doar… privind spre interiorul sufletelor, acestea, ca vasele de la nuntă, erau goale și era nevoie să fie umplute cu ceea ce dă sens vieții, cu Dumnezeu, semnificat  prin vinul ce aduce adevărata viață și odată cu ea Iubirea, Bucuria și Sărbătoarea. Dar, „ceasul Meu”, cum spunea Isus, și miracolul s-au petrecut sub privirea Mamei și  la mijlocirea Ei…

Exercițiile spirituale din acest au avut și darul de a trezi în inimile marianiștilor dorința de schimbare, de desăvârșire a trăirii vieții creștine și Liturghia Înaintea Sfinţitelor, la care s-a participat cu întreg Seminarul, Rugăciunea de consfințire la Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare și  Acatistul Sfintei Fecioare  de la Fatima, care a încheiat  cele două zile de Exerciții spirituale. 

Reuniune Mariană din Eparhia noastră a trăit aceste zile și cu o bucurie la care s-a ajuns în timp: bucuria de a fi împreună, preoți și marianiști, a fi împreună în rugăciune și datorii, dar și în prietenie, o legătură sufletească  care ne unește. Nu putem să nu amintim pe pr. Valer Părău  cu Reuniunea Mariană de la Zalău, pe pr. Zima Zorel cu Reuniunea Mariană de la Beiuș și Reuniunile Mariane de la Sântandrei și Marghita.

Iar bucuria cea mare a Bisericii noastre: venirea Sfântului Părinte Francisc în România și prezența Sanctității Sale la Blaj, pentru beatificarea Sfinților noștri Episcopi  Martiri, am simțit-o în fiecare clipă… Chemăm Reuniunile Mariane din Eparhie ca ,,să mergem” împreună la Blaj, să-l însoțim pe Preasfințitul nostru Virgil, să fim la Roma Mică, în ceasul sfânt, când Episcopii noștri Martiri vor fi ridicați la cinstea Altarelor.

Cu blândul Isus, să ne binecuvânteze Fecioara de Sus!

Otilia Bălaș