Episcopia Greco-Catolică de Oradea, prin Biroul Pastoral, propune pentru al VI-lea an consecutiv, în perioada Postului Mare, exerciții spirituale pentru tineri. Inițiativa se adresează tuturor Protopopiatelor din Eparhia de Oradea, care sunt susținute să mobilizeze, colaborând între ele, tinerii din parohiile aferente.

Potrivit pr. Paul Popa, responsabil al departamentului pentru Pastorația Tinerilor și Copiilor al EGCO, și în acest an tinerii au posibilitatea „să petreacă  un weekend împreună, într-un cadru plăcut, cu formare spirituală, momente recreative, prilej de cunoaștere și socializare cu alți tineri, având în centru Euharistia, adică pe Cristos. Este vorba de o inițiativă cu tradiție a Biroului Pastoral EGCO, prin care tinerii din întreaga Eparhie beneficiază în perioada Postului Mare de o reculegere spirituală”.

Este reiterată astfel chemarea adresată fiecărui tânăr de „a fi protagonistul propriei sale vieți, de a se dedica aproapelui, începând de la comunitatea eclezială de care aparține”, cum spunea Papa Francisc la finalul ultimei Zile Mondiale a Tineretului, din Panama, adresându-se celor 700 de mii de tineri prezenți. „Dumnezeu ne cheamă acum ˗ sublinia Pontiful ˗ iar Isus revelează prezentul lui Dumnezeu și ne vine în întâmpinare, invitându-ne pe fiecare dintre noi să fim parte a acestui «acum» al lui Dumnezeu”.

Același Papa Francisc, într-un mesaj adresat tinerilor pentru Ziua tineretului sărbătorită la nivel diecezan/eparhial,  îi asigura pe tineri că pot face lucruri mărețe, dacă vor recunoaște acțiunea milostivă și omnipotentă a lui Dumnezeu în viața lor”. În acest sens, Postul Mare este ocazia perfectă pentru reconciliere și reînnoire a propriilor idealuri.

„Aș vrea să vă reamintesc că nu există niciun sfânt fără trecut și niciun păcătos fără viitor, continua Papa. Perla se naște dintr-o rană de stridii! Isus, cu dragostea Lui, ne poate vindeca inimile, transformându-ne rănile în perle autentice. După cum spunea S. Apostol Pavel, Domnul își poate manifesta puterea prin slăbiciunile noastre (2 Corinteni 12,9) (…) Trebuie să învățăm să transformăm faptele din trecut într-o realitate dinamică, pe care să o reflectăm, în care să găsim lecții și sens pentru prezent și viitor. Sarcina dificilă, dar necesară, este descoperirea firului roșu al dragostei lui Dumnezeu, care conectează toată existența noastră”.

Exercițiile spirituale propuse tinerilor pe parcursul Postului Mare doresc să contribuie la abilitatea tinerilor de a reflecta asupra vieții și de a o trăi cu adevărat, de a crea ocazii ca tinerii să stea împreună, în viața reală, în comuniune cu ei înșiși, cu ceilalți tineri și cu Dumnezeu.

„Biserica poartă cu ea o lungă tradiție care a fost transmisă din generație în generație, îmbogățindu-se în același timp cu experiența fiecărei persoane”. Povestea ta își găsește de asemenea locul în istoria Bisericii, fii protagonist(ă)!