Cu ocazia Adunării de primăvară a Comisie Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) desfășurată la Brusseles în perioada 13-15 martie 2019, episcopii din UE l-au primit joi, 14 martie a.c., pe Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. Împreună, aceștia au făcut un apel la toți cetățenii: să se angajeze în dezbaterea politică europeană și să voteze cu responsabilitatea de a proteja și promova binele comun.

Potrivit unui comunicat de presă al COMECE, „dialogul cu Președintele Comisiei Europene a fost o oportunitate pentru episcopii europeni, de a împărtăși principalele realizări și prioritățile restante ale Președinției lui Juncker.

În intervenția sa, președintele Comisiei Europene a declarat: «Sunt un apărător fervent al Doctrinei sociale a Bisericii, care este una dintre cele mai nobile învățături ale Bisericii noastre. Toate acestea fac parte dintr-o doctrină pe care Europa nu o aplică destul de des. Aș dori să redescoperim valorile și principiile directoare ale învățăturii sociale a Bisericii».

La rândul lor, episcopii europeni au reafirmat angajamentul Bisericii de a aborda provocările cu care se confruntă continentul și țările europene: digitalizarea și dezvoltarea tehnologică, demografia, încălzirea globală și migrația. Prelații au subliniat necesitatea de a combina eforturile tuturor oamenilor de bună voință pentru a sluji binelui comun și mai bine, plasând persoana umană în centrul tuturor politicilor publice ale UE.

Cu câteva zile înainte de un posibil Brexit și cu două luni înainte de alegerile parlamentare din 2019, episcopii au reamintit responsabilitatea cetățenilor UE de a-și exercita dreptul și de a-și îndeplini datoria de a vota, dând un nou impuls contextului european. Rezultatele electorale vor condiționa deciziile politice care au impact asupra vieții noastre zilnice în următorii 5 ani.

Episcopii au exprimat necesitatea de a promova un context european de dialog, pentru a descoperi oportunitățile care se află în spatele provocărilor, propunând soluții eficiente pentru bunăstarea tuturor celor care trăiesc în Uniunea Europeană.

Întâlnirea dintre episcopii UE și președintele Juncker este o expresie concretă a dialogului deschis, transparent și regulat între instituțiile UE și biserici, în conformitate cu articolul 17 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene”.

M. Caba