Papa Francisc s-a rugat duminică pentru victimele războiului în orașul Mosul, presărat cu dărâmături, unde Statul Islamic și-a declarat califatul în 2014. Sfântul Părinte a oferit o rugăciune de mijlocire pe 7 martie pentru miile de persoane ucise în cel de-al doilea oraș ca mărime din Irak și în toată regiunea. Adresându-se lui Dumnezeu, a spus: „Ție ți-i încredințăm pe toți cei a căror lungime a vieții pământești a fost scurtată de mâna violentă a fraților și surorilor lor; ne rugăm și pentru cei care au cauzat rău fraților și surorilor lor. Fie să se căiască, atinși de puterea îndurării Tale.” Papa a recitat rugăciunea în Hosh al-Bieaa (Piața bisericii) din Mosul, înconjurat fiind de patru biserici – siriac catolică, siriac ortodoxă, armeană ortodoxă și caldeeană catolică – care au fost fie avariate, fie distruse după ce Statul islamic a pus mâna pe oraș.
În rugăciunea sa, Papa s-a referit la Moscheea Al-Nouri din oraș, unde la 29 iunie 2014, Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat un califat, cunoscut sub numele de Statul Islamic, care se întindea peste Irak și Siria. Grupul a condus Mosulul aproape trei ani, înainte ca forțele irakiene și internaționale să recâștige orașul strada cu stradă. Al-Baghdadi a fost ucis în timpul unui raid al SUA în Siria în 2019. Organizația pe care a condus-o continuă să efectueze atacuri sporadice. Papa a sosit în piață într-o mașină neagră, coborând lângă o grămadă de dărâmături, în uralele mulțimii care flutura steaguri irakiene. A vizitat orașul în ultima zi a unei călătorii de trei zile în Irak, menită să consolideze speranța minorității creștine persecutate din țară și să încurajeze fraternitatea și dialogul interreligios. Este prima vizită papală în țară și prima călătorie străină a Papei Francis de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.
Papa s-a așezat pe un scaun alb, ascultând un discurs al Arhiepiscopului Najib Mikhael Moussa OP. Arhiepiscopul caldeean din Mosul i-a urat bun venit în „țara profeților”. Dominicanul în vârstă de 65 de ani, născut în Mosul, a spus: „Vă mulțumim că sunteți aici cu noi. Sunteți un pelerin al păcii și o voce care trezește conștiințele.” A continuat: „Împreună spunem ‘nu’ fundamentalismului, ‘nu’ fanatismului și ‘nu’ corupției”. Arhiepiscopul a fost nominalizat de Parlamentul European pentru Premiul Saharov pe 2020. În motivația nominalizării se spune că atunci când Statul Islamic a ajuns la Mosul, el „a asigurat evacuarea creștinilor, sirienilor și caldeenilor în Kurdistanul irakian și a protejat peste 800 de manuscrise istorice datând din secolul al XIII-lea până în secolul al XIX-lea”. Manuscrisele au fost digitalizate și expuse în Franța și Italia.
Gutayba Aagha, musulman sunnit și lider al Consiliului Social și Cultural Independent pentru Familiile din Mosul, a descris cum orașul se ridică din „cenușă ca pasărea Phoenix”. „În numele Consiliului, îi îndemn pe frații și surorile noastre creștine să se întoarcă în acest oraș al lor, la proprietățile lor și să își reia afacerile”, a spus el. Pr. Emmanuel (Raid) Adel Kallo, păstor al bisericii Buna Vestire din Mosul, a reamintit că înainte de invazia Statului Islamic a condus o parohie formată din 500 de familii creștine. Astăzi există mai puțin de 70 de familii creștine în Mosul, iar mulți se tem să se întoarcă. „M-am întors la Mosul acum trei ani, după eliberarea orașului”, a spus el. „Frații mei musulmani m-au întâmpinat cu mult respect și dragoste. Vizitele imamilor moscheilor din Mosul pentru a aduce urări de bine Bisericii mi-au lăsat o amprentă profundă în inimă.”
„Am fost vizitat și de toți musulmanii orașului, inclusiv scriitori, șefi de facțiuni, oameni educați, precum și simpli muncitori, care m-au vizitat pentru a-și transmite urările cu ocazia restaurării bisericii Buna Vestire pe care ISIS o distrusese.” Preotul a spus că artistul care a pictat icoanele, a sculptat statuile și a făcut inscripții cu versete evanghelice pentru biserica restaurată este musulman. „Un alt exemplu frumos este invitația pentru ceremonia nașterii profetului Mahomed în moscheea din Rashan: este prima dată când un preot participă la o astfel de ceremonie într-o moschee”, a spus el. „Trebuie remarcat faptul că în aceeași moschee ISIS a citit documentul expulzării creștinilor în 2014.”
Papa a mulțumit vorbitorilor pentru mărturiile lor. El a spus că „tragica diminuare a discipolilor lui Isus” în Orientul Mijlociu a provocat „un prejudiciu incalculabil”, nu numai comunităților creștine, ci și societăților pe care le-au lăsat în urmă. „Ca într-unul din covoarele voastre artistice, un mic fir smuls poate dăuna întregului”, a spus el. Pontiful a salutat invitația lui Aagha către creștini să se întoarcă la Mosul și să își asume „rolul lor vital în procesul de vindecare și reînnoire”. „Aici la Mosul consecințele tragice ale războiului și ostilităților sunt foarte evidente. Cât de crud este că această țară, leagăn de civilizație, a fost lovită de o furtună așa de inumană, cu antice locuri de cult distruse și mii și mii de persoane – musulmani, creștini, yazidi, care au fost eliminați cu cruzime de terorism, și alții – evacuați cu forța sau uciși! Astăzi, cu toate acestea, reafirmăm convingerea noastră că fraternitatea este mai puternică decât fratricidul, că speranța este mai puternică decât moartea, că pacea este mai puternică decât războiul. Această convingere vorbește cu glas mai elocvent decât cel al urii și al violenței; și niciodată nu va putea fi sufocat în sângele vărsat de cei care pervertesc numele lui Dumnezeu parcurgând drumuri de distrugere.”
Punându-și stola, Papa a spus înainte de rugăciunea de mijlocire: „Dacă Dumnezeu este Dumnezeul vieții – și este -, nouă nu ne este permis să îi ucidem pe frați în numele Său. Dacă Dumnezeu este Dumnezeul păcii – și este -, nouă nu ne este permis să facem război în numele Său. Dacă Dumnezeu este Dumnezeul iubirii – și este – nouă nu ne este permis să îi urâm pe frați.” A rostit apoi rugăciunea, care s-a referit la biserica „Fecioarei ceasului”, care a avut un faimos turn cu ceas. Acel ceas „mai bine de o sută de ani le-a amintit trecătorilor că viața este scurtă și timpul este prețios”. „Învață-ne să înțelegem că Tu ne-ai încredințat nouă planul Tău de iubire, de pace și de reconciliere, pentru ca să îl realizăm în timp, în scurgerea scurtă a vieții noastre pământești. Fă-ne să înțelegem că numai punându-l în practică fără întârziere se vor putea reconstrui acest oraș și această țară și se vor putea vindeca inimile sfâșiate de durere. Ajută-ne să nu petrecem timpul în slujba intereselor noastre egoiste, personale sau de grup, ci în slujba planului tău de iubire. Și când mergem în afara drumului, fă ca să putem da ascultare glasului adevăraților oameni ai lui Dumnezeu și să ne corectăm la timp, pentru a nu ne ruina iarăși cu distrugere și moarte.”
După rugăciune a fost dezvelită o cruce, iar Papa a eliberat un porumbel, care a rămas o vreme în palmele lui, înainte de a-și lua zborul. A fost mai dezvelită o placă comemorativă în cinstea vizitei Papei Francisc. Pe ea scrie: „‘Cât de frumoase sunt picioarele celor care aduc vești bune’ (Romani 10,15). În amintirea vizitei Sanctității Sale Papa Francisc, ca mesager al păcii și al iubirii frățești, în orașul Mosul și în Câmpia Ninive. Aici, unde creștinii au trebuit forțat să își părăsească locuințele (2003-2017), Papa s-a rugat pentru răspândirea păcii și a dreptății, pentru conviețuire senină și fraternitate umană”.
Sursa: www.catholica.ro