Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, comemorați de Biserica bizantină pe 30 ianuarie, sunt ocrotitorii Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea. Instituția de învătământ greco-catolic, înființată în în urmă cu 227 de ani, se pregătește de sărbătoarea hramului, care începe marți seara, 29 ianuarie a.c., de la ora 18.00, cu celebrarea slujbei Vecerniei Arhierești cu Litia în Capela Seminarului (Sfinții Trei Ierarhi). Miercuri, 30 ianuarie a.c., în ziua sărbătorii, va fi celebrată Sfânta Liturghie arhierească, de la ora 9.00, în Biserica Seminarului, precedată o procesiune dinspre Capela Sfinții Trei Ierarhi, spre lăcașul de cult.

Potrivit pr. Anton Cioba, rector al Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhiˮ din Oradea, «anul acesta, la eveniment va participa PS Vasile Bizău, episcop de Maramureș, care, din încuviințarea Preasfințitului Virgil, va admite seminariștii la treptele specifice fiecărui an formativ». Astfel, «la începutul Sfintei Liturghii de miercuri [30 ianauarie a.c.], seminariștii vor fi admiși la treptele specifice fiecărui an. Conform Proiectului formativ al Seminarului Eparhial din Oradea, seminariștii din anul I vor fi înveșmântați cu reverenda de către Arhiereu, cei din anul II vor fi admiși între candidații la diaconat și preoție, cei din anul III vor fi hirotesiți lectori, iar cei din anul IV vor fi hirotesiți ipodiaconi».

Tot miercuri, de la ora 11.30,  este programată conferința Despre Seminarul Eparhial de altă dată (1918-1919), susținută de istoricul dr. Silviu Sana, în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic.

Mulțumind tuturor pentru susținerea în procesul formativ al viitorilor preoți din Eparhia de Oradea, pr. Anton Cioba a subliniat că  „celebrarea hramului este pentru Seminarul Teologic și o oportunitate de a se întâlni formatorii, profesorii, colaboratorii, preoții parohi ai seminariștilor și familiile studenților teologi, de ne revedea cu toții, de a împărtăși din trăirile noastre și de a ne fi alături unii altora. Prezența dumneavoastră ne va onora!ˮ.

Pentru a cunoaște de aproape realitatea Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhiˮ din Oradea, puteți accesa pagina web a instituției «www.seminaroradea.ro» sau apăsând aici.