„
La împlinirea a 60 de ani, academicianul prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii „Babes-Bolyai” a fost sarbatorit, la Oradea în cadrul unui eveniment festiv.
Momentul omagial a fost o adevarata surpriza pentru universitarul clujean, Ioan Aurel Pop, care a apreciat initiativa pregatita din timp si cu multa discretie de catre Universitatea Oradea, a celei din Chisinau si Padova. Cadoul oferit de catre colegii de catedra distinsului rector al Universitatii „Babes-Bolyai” a constat într-un volum omagial, „In Honorem Ioan Aurel Pop. Traditii Istorice Românesti si perspective europene”. Manifestarea a fost cuprinsa în cadrul unui eveniment organizat de catre Facultatea de Istorie, Relatii Internationale, Stiintele Politice si Stiintele Comunicarii, „Conferinta internationala hermeneutica documentului medieval. Concepte. Sensuri. Interpretari”. În deschiderea oficiala a întâlnirii academice, din Sala De Consiliu a Universitatii Oradea, au luat cuvântul academicianul Ioan-Aurel Pop, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, Università degli Studi di Padova, respectiv conf. univ. dr. Ion Gumenâi, decanul Facultatii de Istorie si Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova. De asemenea, în cadrul comunicarilor în plen, universitarul Ioan-Aurel Pop, le-a vorbit celor prezenti despre termenii românesti în documentele latine medievale privind Transilvania.
În partea a doua a manifestarilor, întreaga audienta a participat la prezentarea volumului omagial, „In Honorem Ioan Aurel Pop. Traditii Istorice Românesti si perspective europene”. Au fost prezenti la aceasta întâlnire de suflet PS. Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, Anca Dodescu, managerul public al Consiliului Judetean Bihor, viceprimarul Mircea Malan, rectorul Constantin Bungau, profesori universitari oradeni, dar si alte personalitati ale vietii publice. „Este o zi de sarbatoare pentru comunitatea oradeana si academica din Cluj-Napoca, Chisinau si Padova. Am gândit, în secret, sa pregatim acest volum omagial în onoarea magistrului nostru Ioan Aurel Pop”, a subliniat prof.univ.dr. Sorin Sipos, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare din cadrul Universitatii din Oradea. Rectorul Universitatii din Oradea, Constantin Bungau a precizat ca Ioan Aurel Pop se distinge atât prin bunatate, cât si prin întelepciune. Academicianul clujean este un prieten vechi al Oradiei, onorând cu prezenta toate invitatiile de a conferinta aici, lucru sesizat si de catre viceprimarul Mircea Malan. Un cuvânt de salut a fost adresat oaspetelui si din partea Consiliului Judetean Bihor, prin persoana managerului public, Anca Dodescu.
Titlul volumului, „Traditii Istorice Românesti si perspective europene” reflecta, în fapt, preocuparile de cercetator ale renumitului istoric medievalist, Ioan Aurel Pop, care are în spate o activitate de istoric recunoscuta pe plan mondial. Zeci de personalitati ale lumii academice, si nu numai, si-au adus o contributie în redactarea acestui volum. Printre cei care au dorit sa-si aduca recunostinta fata de prestigioasa munca depusa de cercetatorul clujean, a fost si PS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea. „Compania lui Ioan Aurel Pop este un lucru extraordinar. Cred ca ne leaga aceleasi batai ale inimii ritmate de dorinta de cunoastere a trecutului istoric”, a remarcat PS Virgil Bercea. Vizibil emotionat, profesorul universitar Ioan Aurel Pop a recunoscut ca, pâna cu o zi înainte de eveniment, nimeni nu i-a suflat o vorba. „Ma gândeam ca se pregateste ceva ca au insistat prea mult sa vin. La Oradea, la fel ca si Chisinau am primit titlul de Doctor Honoris Causa, iar fata de Padova am si mai multe datorii morale. Un volum omagial, este o mare fericire, dar si tristete, deoarece realizezi ca trec anii”, a declarat Ioan Aurel Pop, care a multumit, la final, celor care au trudit pentru aceasta surpriza.