«Sufletul poate vorbi doar unui alt suflet» (Cor ad Cor loquitur): scrie într-una din operele sale Sfântul Francisc de Sales, publicist, episcop și doctor al Bisericii (1567-1622), sărbătorit în Biserica Catolică și Anglicană pe 24 ianuarie. Datorită metodelor originale găsite în secolul al XVI-lea pentru a transmite tuturor cuvintele sale de învățătură, dar și a dialogului ca stil de comunicare umană prin excelență, este considerat patronul spiritual al jurnaliștilor și al tuturor celor care, prin diferite mijloace de comunicare socială, răspândesc Adevărul.

Episcop de Geneva și doctor al Bisericii, un scriitor strălucit și devotat profesor de spiritualitate, a reușit în anii 1600 să aducă înapoi în comuniune cu Biserica multe persoane din regiunea Chablais (Franța) trecute la calvinism. Pentru a ajunge mesajul evanghelic la toți cei pe care nu îi putea întâlni cu propovăduirea lui, a inventat sistemul de publicare a afișelor în locuri publice și a materialelor publicitare (astăzi flyere) puse sub ușă sau în poștă, compuse cu un stil simplu și eficient. Din acest motiv, Papa Pius al XI-lea, în 1923, l-a proclamat patronul spiritual al jurnaliștilor.

Învățăturile Sfântului Francisc au devenit în scurt timp proverbiale, scrise cu tâlc și candoare, pătrunse de convingerea fermă că „în susținerea acțiunilor umane, există întotdeauna prezența divină providențială”. Într-adevăr, multe dintre învățăturile sale sunt împresurate de misticism și profunde culmi spirituale, precum cărțile Filotea și Tratatul iubirii lui Dumnezeu, opere fundamentale ale literaturii religioase din toate timpurile.

Dacă greșesc, prefer să greșesc din prea multă bunătate, decât din prea multă rigoare: în această afirmație a Sfântului Francisc de Sale stă secretul simpatiei pe care a reușit să o stârnească contemporanilor săi, arătând că simplitatea, iubirea și caritatea contribuie la adevărată comunicare, cea transmisă de la suflet, la suflet.

În fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales este publicat de Sala de Presă a Sfântului Scaun mesajul Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale, marcată anual în prima duminică după sărbătoare Înălțării Domnului, din calendarul latin.

Tema aleasă de Papa Francisc pentru 2019 dorește să evidențieze resursa principală de comunicare din prezent, Internetul: „«Suntem mădulare unii altora» (Ef 4,25). De la community la comunități”. Se subliniază astfel „importanța de a restitui comunicării o perspectivă întemeiată pe persoana umană și de a pune accentul pe valoarea interacțiunii, înțeleasă întotdeauna ca dialog și oportunitate de întâlnire cu celălalt”.

Datorită călătoriei apostolice în care se află în aceste zile, de la 23 la 27 ianuarie a.c., la Întâlnirea Mondială a Tinerilor din Panama, Papa Francisc a marcat simbolic sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales din acest an și publicarea Mesajului Zilei Comunicării Sociale 2019, la Rugăciunea Îngerul Domnului din Piața „Sfântul Petru”, duminică 20 ianuarie a.c., prezentând platforma oficială a Reţelei Mondiale de Rugăciune: «Click to pray»,  îndemnându-i mai ales pe tineri să descarce aplicaţia, cerându-le tuturor credincioșilor să se roage împreună cu el Rozariul, pentru pace. Un alt mod autentic, am putea spune, de a readuce umanității adevărata forță a comunicării: «vorbind din suflet, unui alt suflet» (Sf. Francisc de Sales).