Salvatorul nostru ne-a transformat într-o singură turmă. Împreună putem birui, împreună putem să fim puternici, împreună vom putea birui. El ne-a chemat să ne închinăm împreună, unde putem să ne întâlnim, să-L cunoaștem și să învățăm despre El: s-a subliniat în a VI-a zi a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la Oradea, găzduită marți, 23 ianuarie a.c., de Biserica Evanghelica-Luterană. La inițiativă au luat parte nouă reprezentanți ai comunităților creștine din oraș, care, până pe 27 ianuarie a.c. se întâlnesc în fiecare seară, într-un lăcaș de cult diferit, pentru a se ruga împreună pentru unitate. Preotul luteran Matyas Attila, gazda evenimentului, prezentând cultele participante a precizat faptul că ,,lipsește cineva în această seară de lângă noi și mă refer aici la Preasfințitul Virgil Bercea, pentru care ne rugăm cu toții să revină cât mai curândˮ. Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată marți de pr. Antoniu Chifor, Vicar cu Preoții în Eparhia de Oradea.
Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată marți de pr. Antoniu Chifor, Vicar cu Preoții în Eparhia de Oradea.
Pornind de la tema aleasă la nivel mondial pentru Octava de rugăciune pentru unitate din acest an, pasajul biblic „Judecători și căpetenii să judece cu judecată dreaptă” din Cartea Deuteronomului, a ținut cuvântul de învățătură în Biserica Luterană reprezentantul comunității evreilor mesianici, Shaliah David Nagy, președintele Federației Comunităților Evreiești Mesianice din România.
Redăm în cele ce urmează mesajul reprezentantului evreu mesianic la Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor din Oradea:
„Doamnelor și domnilor, stimați credincioși și slujitori, Shalom! Pasajul din Scripturi pentru Octava din acest an este din D’varim 16.20. Care în original, adică în ebraică sună astfel: צֶדֶק צֶדֶק תִּרְדֹּף לְמַעַן תִּחְיֶה… [tzedek, tzedek tirdof l’maan tichyeh…] care, tradus în limba română, sună în felul următor: «dreptate, dreptatea să urmăriți ca să trăiți…». Cuvântul ebraic tzedek din acest pasaj are la bază cuvântul tz’dakah, care se traduce prin dreptate. În traducerile Bibliei în limba română, de obicei se traduce prin neprihănire. Important de observat că tzdakah, adică dreptatea sau neprihănirea este esențială pentru a trăi, pentru a avea viața sau viața veșnică. Adon Yeshua HaMashiach le spune ucenicilor Săi în Mattay 5.20: «Căci vă spun că, dacă dreptatea voastră nu o întrece pe cea a cărturarilor şi a fariseilor, cu nici un chip nu veţi intra în Împărăţia Cerurilor». Cunoaștem oare pe cineva a cărui dreptate ar fi întrecut-o pe cea a unui evreu religios? Sau măcar să o fi ajuns din urmă dacă tot nu l-a depășit? Dacă a stau lucrurile, cam puțini intră în Împărăție. În vremurile noastre, ca și în orice vreme de fapt, este nevoie de esența mesajului salvării Lui Adon Yeshua HaMashiach. Religia sau cultul nu ne salvează pentru că pe Cruce nu o religie sau cult a murit pentru păcatele noastre, ci o persoană”.
„Nu înțelegeți greșit ̶ a continuat Shaliah David Nagy adresându-se participanților de diferite confesiuni ̶ este nevoie de cult, confesiune, biserică sau sinagogă pentru a crește, a ne maturiza, a ne închina după voia Sa. Dar nu acestea ne asigură salvarea, mântuirea sau Viața Veșnică. În acest pasaj, Adon Yeshua HaMashiach se referă și la faptul că dreptatea noastră trebuie să o depășească pe a lor, adică dreptatea noastră trebuie să fie de altă natură. Adică nu o dreptate, neprihănire proprie, ci una atribuită sau recunoscută de Creator. În 2Korintim 5.21. scrie: «El (Elohim), pe Cel Ce n-a cunoscut păcatul L-a făcut păcat pentru noi, pentru ca, în El, să devenim dreptatea lui Elohim». Fără această dreptate nu vom trăi și nu vom avea intrare în Împărăția Sa. În Romim 10.9-10. scrie: «Și dacă tu Îl vei mărturisi pe Domnul nostru Yeshua cu gura ta și vei crede în inima ta că Elohim L-a înviat din morți, vei trăi. Pentru că inima care crede în El este îndreptățită şi gura care-L mărturiseste va trăi.” Aramaica nu foloseste termenul ‘a fi mântuit’, ‘mântuire’, ci conform conceptului ebraic, spune că: ‘vei trăi’ și prin aceasta se înțelege viața Veșnică. Viața care continuă după viața actuală”.
„Întorcându-ne la versetul stabilit pentru Octava mondială de rugăciuine pentru unitate din acest an ̶ a încheiat reprezentantul Comunității Evreilor Mesianici din Oradea ̶ observăm că tz’dakah sau dreptate apare de două ori una după alta. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă, că trebuie să urmărim dreptatea, să facem dreptate ca oameni, să fim oameni drepți pe de o parte, iar pe de altă parte să avem dreptatea atribuită nouă de Elohim pe baza sacrificiului Fiului Său pentru noi. Deci, aceasta este rugăciunea noastră la această Octavă: ca toți cei care auzim acest mesaj, să primim prin credință, dreptatea câștigată prin sacrificiul Său, ca să trăim veșnic și să avem acces în Împărăția Sa, prin credință. Iar dacă o avem deja, atunci să se și vadă acest lucru. Cel mai important lucru este să avem iertarea și mântuirea. Amen”.
Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor continuă joi, 24 ianuarie a.c., de la ora 18.30, în Biserica Penticostală Tabor [strada Meiului, nr. 4], care a fost și gazda în acest an a Serii dedicate tinerilor, desfășurată la Oradea în cadrul inițiativei ecumenice pentru unitate.