Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea a inițiat, de Ziua Culturii Naționale, care s-a sărbătorit pe 15 ianuarie, un nou proiect intitulat ”Conferințele orădene”. Seria de manifestări dedicate centenarului eliberării Oradiei a debutat, marți seara, cu o conferință închinată marelui poet național, Mihai Eminescu.

Marți seara, 15 ianuarie a.c., Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Vasile Grigore și Ioan” din Oradea s-a dovedit neîncăpătoare pentru numeroșii orădeni veniți să-l omagieze pe Mihai Eminescu. Gazda evenimentului, Rodica Indig, consilier cultural al Episcopiei, a mulțumit celor prezenți, amintind de faptul că odată cu acest eveniment  menit să-l omagieze pe Poetul Nepereche, debutează un nou proiect de anvergură dedicat, de această dată, centenarului eliberării Oradiei.  „Anul trecut Episcopia Greco-Catolică a organizat cu partenerii săi, Biblioteca Județeană, Muzeul Țării Crișurilor și Muzeul Orașului Oradea proiectul „Conferințele Unirii”, dedicat centenarului Marii Uniri. Ne dorim ca aceste parteneriate să continue. Anul 2019 este considerat an centenar pentru Oradea și de aceea proiectul nostru se va numi «Conferințele orădene». Vom invita ca lectori atât personalități orădene, cât și naționale de prim rang din domeniile literaturii, artei, teologiei și istoriei”, a subliniat Rodica Indig.

În deschiderea manifestării dedicată marelui poet național, Mihai Eminescu, publicul a fost încântat de un moment muzical susținut de Ovidiu Lazăr, care a interpretat vocal și la chitară, poezia Seara pe deal. În debutul „Conferințelor orădene” a luat cuvântul primul invitat al proiectului Ioan F. Pop, care a vorbit invitaților despre „Contemporaneitatea lui Eminescu”. Eseistul și poetul orădean a subliniat greutatea de a vorbi despre această mare personalitate a culturii naționale și nu numai, Mihai Eminescu, de la nașterea căruia s-au împlinit 169 de ani. „E o tentație și un risc să vorbești despre Eminescu. E greu să mai spui ceva despre Eminescu. Cred că Eminescu va rămâne contemporan cu noi dacă îl citim și recitim. Din păcate, despre el vorbim doar de 15 ianuarie și 15 iunie”, a subliniat Ioan F. Pop. Acesta a mai adăugat că genialul poet a folosit doar 3000 de cuvinte în poeziile lui. Un moment important în cariera lui Eminescu a fost debutul său în revista Familia. „Iosif Vulcan schimbă soarta literaturii române. Publicarea poeziei De-aș avea dovedește că s-a întâlnit în mod fericit generozitatea lui Vulcan cu genialitatea lui Eminescu”, a mai adăugat Ioan F. Pop.

În finalul conferinței a luat cuvântul părintele vicar general, Mihai Vătămănelu, care a transmis mulțumiri celor prezenți și a dat citire poeziei Scrisoare către Eminescu, scrisă de Ioan Aurel Cobe, respectiv a citit poezia Rugăciune scrisă de Eminescu. De asemenea, părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinţii Trei Ierarhi”, a amintit faptul că Academia Română a lansat în aceste zile aplicația digitală Mihai Eminescu, întreaga operă, opera marelui poet devenind foarte accesibilă. Seara culturală s-a încheiat cu un al doilea moment artistic susținut de către Alexandru Cristea care a interpretat Pe lângă plopii fără soț, acompaniat la chitară de Ovidiu Lazăr.

Cristina Liana Pușcaș