„Să nu uităm de ospitalitate!” este tema celei de a patruzeci și una Întâlniri Europene a Tineretului organizată anual de comunitatea Taizé, care se desfășoară în aceste zile [28 decembrie 2018 – 1 ianuarie 2019] la Madrid (Spania), cu participarea a peste 15 mii de tineri de diferite confesiuni de pe întregul continent. Printre aceștia, din partea României, participă un grup de opt studenți seminariști ai Seminarului Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi” din Oradea, însoțiți de p. Anton Cioba, rector al seminarului teologic.
Experiența Taizé poate fi înțeleasă numai din experiența fondatorului său, fratele Roger. El descrie visul care i-a îndrumat misiunea astfel: „din tinerețea mea nu m-a mai părăsit ideea că o viață de comunitate este un semn că Dumnezeu este iubire și numai iubire. Treptat a crescut în mine convingerea că era esențial să înființez o comunitate de bărbați hotărâți să-și dăruiască întreaga lor viață și care să caute neîncetat înțelegerea și împăcarea. O comunitate în centrul căreia s-ar fi aflat bunătatea și simplitatea”. Aceasta nu este o experiență punctuală, temporară, ci o continuitate în viață. De aceea, comunitatea Taizé încurajează participanții să-și asume angajamentele similare în țările, orașele și parohiile lor.
Fratele Alois, actualul prior al comunității Taizé, afirmă într-un interviu pentru redacția spaniolă Vatican New că „tinerii au fost primiți de familiile madrilene și în fiecare an această experiență de ospitalitate este o mare bucurie. Trăim într-o perioadă în care temerile cresc, granițele sunt închise. Vrem să reamintim tuturor că ospitalitatea este o temă centrală a Evangheliei. Dumnezeu ne primește întotdeauna, fără prejudecăți. Cristos bate la ușile noastre, ne prezintă pe sine ca pe un om sărac, nu se impune, ci ne cere să-l acceptăm. Ne dă încredere și ne dorește ca aceeași încredere să fie și în viața noastră și să se transforme în încredere pentru alții. Din acest motiv ̶ încheie fratele Alois ̶ avem speranța că o civilizație a ospitalității este posibilă”.
Pe fondul temerilor tot mai mari care se răspândesc în Europa, starețul comunității Taizé i-a încurajat pe participanți să se roage pentru victimele din Strasbourg și în același timp să respingă răzbunarea și violența ca mijloace, pentru a construi pacea și a da sens vieții. În timpul întâlnirii de la Madrid, fratele Alois repetă deseori tinerilor cât este de necesar: „să ne deschidem ochii, să nu acceptăm nedreptatea, ci să luptăm cu o inimă împăcată pentru a vindeca rănile nedreptății. Să nu adăugăm ură violenței!”.
Încrederea în Dumnezeu este posibilă doar dacă avem încredere în vecinul nostru. Întâlnirea cu peste 15.000 de participanți, în momente de tăcere, rugăciune, cântece și reconciliere face de asemenea posibilă „reconcilierea dintre creștini, între popoare. Și aceasta conduce la prietenie. O prietenie care traversează granițele”, a încheiat fratele Alois.
De la Întâlnirea europeană a tinerilor nu a lipsit mesajul Papei Francisc, transmis de cardinalul Pietro Parolin, care îi îndeamnă pe tineri să se bucure de această întâlnire, pentru că „adevărații creștini nu se tem să se deschidă către ceilalți, transformând spațiile lor de viață în spații de fraternitate”. De asemenea, îi încurajează să fie mereu aproape de Isus, fiind „punți între biserici, religii și popoare”.