Un moment de rugăciune, meditație și posibilitate de spovadă animat de Asociația Tineretului Român Unit (ASTRU) este ceea ce dorește să fie Veghea Penitențială de Crăciun din acest an, la care sunt așteptați toți tinerii din Oradea. Cu același prilej, vor fi depuse adeziunile noilor membri ai asociației. Evenimentul are loc miercuri, 12 decembrie a.c., la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” din Rogerius, începând cu ora 18.00. Inițiativa, realizată în colaborare cu Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici, se află în acest an la a III-a ediție, ultima înainte de Întâlnirea Mondială a Tinerilor care va avea loc anul viitor, de la 23-27 ianuarie 2019, în Panama, cu participarea Papei Francisc.

Potrivit Cristinei Mihălțan, președintă ASTRU Oradea, „în acest an sunt trei tineri, noi candidați, care doresc să facă parte din ASTRU”, iar prezența lor este „un semn de speranță vie pentru tinerii orădeni” și nu numai. Aceștia sunt așteptați să „trăiască o seară diferită, pentru un Crăciun adevărat”, subliniază p. Ștefan Madarasi, spiritual ASTRU Oradea, într-un interviu acordat Biroului de Presă EGCO.

„Crăciunul în sine este speranță. În această perioadă, atât de agitată pentru toată lumea, Veghea Penitențială ASTRU este ocazia perfectă pentru a sta câteva minute cu noi înșine, de a-i pregăti loc în sufletul nostru, tânăr, Pruncușorului Isus. Lui, celui care se naște reînnăscând esențialul, pentru a da sens visurilor, zbuciumărilor și vieții oricărei persoane, indiferent de trecutul ei. Cu atât mai mult face aceasta în viața tinerilor. Ei sunt «Apostoli în lume trimiși» [motto ASTRU], speranța lumii, misionari ai propriilor talente și idealuri”  ̶  a încheiat preotul, subliniind că una dintre cele mai mari provocări ale societății actuale este aceea de a-i face pe tineri să stea împreună în viața reală, nu doar în cea virtuală. Aceasta din urmă „este pasageră, imediată, dar rămâne un ambient rece. Însă, într-o peșteră rece s-a născut și Isus, aducând un suflu cald umanității”.

Programul serii penitențiale ASTRU cuprinde o ectenie inițială, texte de meditație premergătoare sărbătorii Nașterii Domnului, colinde, reculegere personală, posibilitatea de a sta de vorbă cu un preot și de a întâlni alți tineri.

ASTRU Oradea (Asociația Tineretului Român Unit), cu sediul la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” (cunoscut local drept Mănăstirea Maica Domnului din Rogerius) a fost constituit în anul 1929 de PS Valeriu Traian Frenţiu, episcop de Oradea, pentru a cultiva valorile creștine, ecumenismul și a contribui la formarea intelectuală, morală și spirituală a tinerilor. În prezent, este una dintre asociațiile eparhiale care își desfășoară activitatea sub egida Federației Acțiunii Catolice din România.