„Luni, 1 octombrie 2018, la Sala de Presa a Sfântului Scaun a avut loc conferinta de presa de prezentare a celei de-a XV-a Adunari Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor care se desfasoara în Aula Noua a Sinodului în Vatican de la 3 la 28 octombrie 2018, cu tema: Tinerii, credinta si discernamântul vocational. Au intervenit la conferinta de presa cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor; cardinalul Sérgio da Rocha, raportor general, si ES Mons. Fabio Fabene, subsecretar al Sinodului Episcopilor. În afara de asta erau prezenti secretarii speciali: parintele Giacomo Costa, SI; parintele Rossano Sala, SDB. Prezentam în continuare interventiile conferentiarilor.

Interventia cardinalului Lorenzo Baldisseri

Va salut cordial pe voi toti care participati la aceasta conferinta de presa în vederea deschiderii iminente a celei de-a XV-lea Adunari Ordinare a Sinodului Episcopilor cu tema "Tinerii, credinta si discernamântul vocational", care se va desfasura de la 3 la 28 din aceasta luna.

Aceasta adunare sinodala, care poimâine intra în faza sa celebrativa, este un eveniment de importanta centrala pentru poporul lui Dumnezeu, pastori si turma, si pentru întreaga societate, datorita tematicii, tinerii, toti tinerii de pe pamânt, în vederea mereu visatei civilizatii a iubirii. Biserica, asa cum a afirmat Sfântul Parinte, înca de la începutul drumului sinodal, "vrea sa stea în ascultarea glasului, a sensibilitatii, a credintei precum si a îndoielilor si criticilor tinerilor" (Francisc, Cateheza cu ocazia audientei generale, 4 octombrie 2017) – si face asta cu o adunare de marime universala (mondiala), cum este Sinodul – cu scopul de a oferi generatiilor care vor avea responsabilitatile în viitor, experienta sa ("Biserica experta în umanitate"), propunerea de credinta în Isus Cristos, centru al istoriei tuturor.

Asa cum se stie, acesta este al treilea Sinod convocat de papa Francisc. Primul a fost a III-a Adunare Generala Extraordinara, al doilea a fost a XIV-a Adunare Generala Ordinara – ambele despre familii. Aceasta Adunare Generala Ordinara, a XV-a, dedicata tinerilor, se pune în linia adunarilor precedente, al caror fir conducator este reînnoirea Bisericii si a societatii pornind chiar de la temelii: familia si tinerii care garanteaza generatiile viitoare.

Tema despre tineri este desigur astazi o "provocare", asa cum a fost de altfel cea despre familie. Si Bisericii nu-i este frica sa înfrunte provocarile, care sunt mereu dificile si periculoase. Nu se teme de ele pentru ca este sigura ca forta spirituala si umana îi vine de la Duhul Sfânt, care inspira si sustine pastorii sai si turma sa, având în frunte pe cel care are slujirea de a-i întari pe frati.

În ziua de 17 septembrie, asa cum stiti, a fost promulgata constitutia apostolica Episcopalis communio. Aceasta este prima Adunare Generala Ordinara în care se va aplica noul document. Astazi, 1 octombrie, se publica si intra în vigoare Instructiunea anuntata anterior cu titlul: Instructiune despre celebrarea Adunarilor Sinodale si despre activitatea Secretariatului General al Sinodului Episcopilor. Va vorbi despre ea subsecretarul, mons. Fabio Fabene.

Conform normativei sinodale, participa la Adunarea Generala Ordinara conducatorii Bisericilor Orientale Catolice sui iuris, episcopii alesi de Sinoadele si de Consiliile Ierarhilor Bisericilor Orientale Catolice, episcopii alesi de Conferintele Episcopale, zece calugari alesi de Uniunea Superiorilor Generali, unii conducator ai dicasterelor din Curia Romana, si un numar corespunzator de membri numiti de Sfântul Parinte.

Astfel, în ansamblu, iau parte la aceasta Adunare 266 de parinti sinodali: 31 ex officio (15 patriarhi, arhiepiscopi majori si mitropoliti ai Bisericilor mitropolitane sui iuris din Bisericile Orientale Catolice; 16 conducatori de dicasterii din Curia Romana; secretarul general si subsecretarul Sinodului Episcopilor, 15 membri ai celei de-al XIV-lea Consiliu Ordinar), 181 de alesi de Conferintele Episcopale (ex electione) si 41 de membri ex nominatione pontificia.

Printre membri se numara 50 de cardinali (între care doi patriarhi si 3 arhiepiscopi majori), 6 patriarhi, 1 arhiepiscop major, 44 arhiepiscopi, 101 episcopi rezidentiali, 37 auxiliari, 6 vicari apostolici si 1 episcop prelat), 10 calugari care reprezinta Uniunea Superiorilor Generali si 10 membri care nu au demnitatea episcopala dintre preoti si calugari.

Printre ceilalti participanti se numara 23 de experti, desemnati în virtutea competentelor lor pentru a contribui la lucrarile sinodale în calitate de colaboratori ai secretarilor speciali, precum si 49 de auditori si auditoare, care provin si ei din toate partile lumii. Printre acestia figureaza nu numai multi specialisti si lucratori din pastoratia tineretului ci si 34 de tineri între 18 si 29 de ani, care vor contribui cu prezenta lor vie sa faca auzit glasul atâtor tineri de vârsta lor.

Apoi va fi semnificativa prezenta a opt delegati fraterni, reprezentanti ai altor Biserici si comunitati ecleziale, manifestare a vointei de a lucra împreuna pentru a obtine unitatea vizibila deplina a Bisericii lui Cristos, având constiinta ca si cu privire la tema atât de relevanta despre tineri sunt chemati toti crestinii sa gaseasca si sa parcurga un drum comun, pentru ca marturia lor comuna sa fie credibila în ochii lumii.

Asadar, este vorba despre o Adunare ampla si compusa, o adunare sinodala cu respiratie mondiala, corespunzatoare dimensiunii universale a Bisericii, care actioneaza cum Petro et sub Petro.

A XV-a Adunare Generala Ordinara se situeaza la sfârsitul unui lung drum de pregatire care a început cu anuntarea convocarii din partea Pontifului Roman, printr-un comunicat de presa din 6 octombrie 2016, în care Sanctitatea Sa preciza scopul acestei Adunari: "a-i însoti pe tineri pe drumul lor existential spre maturitate pentru ca, printr-un proces de discernamânt, sa poata descoperi proiectul lor de viata si sa-l realizeze cu bucurie, deschizându-se la întâlnirea cu Dumnezeu si cu oamenii si participând activ la edificarea Bisericii si a societatii".

Din acel moment încoace, Secretariatul General cu al XIV-lea Consiliu Ordinar si un grup de experti a început itinerarul sinodal cu pregatirea Documentului Pregatitor, publicat la 13 ianuarie 2017 împreuna cu o Scrisoare pentru tineri a papei Francisc, care îi invita pe toti tinerii sa nu le fie frica si sa mearga spre Sinod. Asa cum se stie, cu acest document, care includea un Chestionar, a fost demarata o prima consultare pe scara larga la tot poporul lui Dumnezeu, prin Conferintele Episcopale si Bisericile Orientale, care au trimis raspunsurile lor în numar mare. La aceasta prima ascultare s-au adaugat alte trei instante promovate de Secretariatul General: un Chestionar online specific pentru toti tinerii din lume, Seminarul international despre conditia tinerilor, celebrat de la 11 la 15 septembrie 2017 si Reuniunea Pre-sinodata a tinerilor veniti din toata lumea (300 în sala si 15.000 în retea), celebrata de la 19 la 24 martie anul acesta.

Instrumentum laboris, facut public în conferinta de presa din 19 iunie, asa cum s-a explicat atunci, reprezinta sinteza întregului material adunat în timpul consultatiei despre care am vorbit mai sus.

Cu solemna celebrare euharistica prezidata de Sfântul Parinte în bazilica "Sfântul Petru" miercurea viitoare, va începe Adunarea celebrativa a parcursului sinodal, care se va desfasura timp de 25 de zile. În timpul acestei perioade parintii sinodali vor lucra împreuna cu ceilalti participanti, conform propriilor misiuni, asupra lui Instrumentum laboris care va fi textul de baza pentru elaborarea Documentului final. El va aduna în sinteza rezultatele obtinute de cea de-a XV-a Adunare Generala Ordinara.

Din 3 octombrie vom începe sa traim momentul culminant al drumului lung de pregatire a Sinodului. Patrimoniul pretios de idei si reflectii reiesit pâna acum va permite sa se obtina obiectivele acestei Adunari sinodale, între care urmatoarele:

1) sa constientizeze toata Biserica de îndatorirea sa misionara de a însoti pe fiecare tânar, nimeni exclus, spre bucuria iubirii, pe care Isus Cristos o ofera noilor generatii;

2) sa constientizeze însemnatatea universala a conceptului de vocatie si, prin urmare, a legaturii dintre pastoratia tineretului si pastoratia vocationala, care se exprima în formula folosita de mai multe ori de Documentul Pregatitor si reluata în Instrumentum laboris, de "pastoratia tineretului vocationala". Se va acorda în acest context amplu o atentie, un accent cu totul deosebit vocatiei ministeriale la preotie si la viata consacrata;

3) reînnoirea ecleziala dorita de papa Francisc în Evangelii gaudium, conform caruia "convertirea pastorala" are ca scop "sa faca în asa fel încât [structurile ecleziale] sa devina toate mai misionare […] în atitudine constanta de «iesire»" (nr. 27).

Apoi, doresc sa ilustrez pe scurt modalitatile cu care se vor desfasura lucrarile sinodale, care se vor împarti în trei "unitati de lucru", corelative cu cele trei parti ale documentului de lucru: A recunoaste: Biserica în ascultarea realitatii (prima parte), A interpreta: credinta si discernamânt vocational (partea a doua), A alege: drumuri de convertire pastorala si misionara (partea a treia).

În timpul sesiunii inaugurale din dupa-amiaza zilei de 3 octombrie, în afara de conferinta secretarului general al Sinodului, va fi ilustrat Instrumentum laboris de raportorul general în liniile sale generale si dupa aceea, în mod introductiv, va avea loc prezentarea primei parti. Dupa aceea, vor începe interventiile în aula ale parintilor sinodali despre prima parte a documentului.

Dupa terminarea acestor interventii se va trece la cele 14 cercuri mici împartite pe limbi (franceza, italiana, engleza, portugheza, spaniola si germana) unde se va trece la elaborarea modurilor colective ale textului de baza, adica Instrumentum laboris, care vor fi predate apoi la Secretariatul General.

Interventiile parintilor sinodali, modurile colective ale cercurilor mici si rapoartele din cercuri, vor fi adunate si sintetizate într-un text integrativ provizoriu al lui Instrumentum laboris la sfârsitul fiecarei "unitati de lucru".

Conform practicii deja rodate în ultimele Adunari Generale despre familie, devenita normativa pornind de la constitutia apostolica Episcopalis communio, va fi instituita o Comisie pentru elaborarea Documentului final. Ea va coordona si va superviza lucrarile textelor sinodale. De fapt, la sfârsitul fiecarei "unitati de lucru", dupa ce s-au primit modurile din Circules minores, raportorul general cu secretarii speciali se va reuni cu ceilalti membri ai Comisiei pentru a trece la revizuirea textului respectivei sectiuni a Documentului final. Aceasta schema a lucrarilor primei unitati care se încheie cu a V-a Congregatie generala, marti 9 octombrie, se repeta în mod asemanator pentru celelalte doua unitati de lucru, respectiv, a XI-a Congregatie generala, de luni 15 octombrie, si a XVII-a Congregatie generala, luni 22 octombrie. În sfârsit, Comisia se va reuni iarasi pentru a elabora proiectul Documentului final.

Acest proiect va fi prezentat în dimineata de miercuri 24 octombrie în aula. Parintii sinodali din Congregatia generala de dupa-amiaza vor putea interveni ulterior asupra proiectului, atât în forma orala cât si în scris.

Dupa aceea, aceasta Comisie se va îngriji de elaborarea textului definitiv al Documentului final, care în dimineata de sâmbata 27 octombrie va fi prezentat în aula si dupa-amiaza va fi supus votului parintilor sinodali si în sfârsit odata votat de ei va fi predat Suveranului Pontif, caruia îi revine orice decizie în acest sens.

Mai doresc sa semnalez ca, fiind vorba de o Adunare Generala Ordinara, Instructiunea, care astazi intra în vigoare, asa cum s-a anuntat, prevede ca sa se treaca la alegerea noului Consiliul Ordinar al Secretariatului General, al XV-lea, care va ramâne în functie pâna la urmatoarea Adunare Generala Ordinara. Alegerea va avea loc în timpul celei de-a XX-a Congregatii generale, vineri dupa-amiaza 26 octombrie, în modalitatile care vor fi indicat atunci.

Serviciul de difuzare a stirilor referitoare la lucrarile sinodale va fi îngrijit de Dicasterul pentru Comunicare, prezidat de prefectul sau, dr. Paolo Ruffini, care la rândul sau va fi presedintele Comisiei sinodale pentru informatie.

Principala sursa de informatie va fi reprezentata de Briefing-urile zilnice si de conferintele de presa prevazute, coordonate de prefectul Dicasterului pentru Comunicare: la aceste întâlniri vor lua parte parintii sinodali si alti participanti la Sinod indicati de fiecare data de Comisia pentru informare. În afara de asta, prin retelele sociale (Twitter, Facebook si Instagram) de la Vatican News si de la Secretariatul General al Sinodului Episcopilor, vor fi difuzate si împartasite informatii cu privire la mersul lucrarilor sinodale. Se sugereaza sa se foloseasca si hastag-ul #Sinod2018 pentru toate limbile în asa fel sa se poata avea o panorama globala a stirilor despre Sinod.

Parintii sinodali vor fi liberi sa acorde interviuri în afara aulei sinodale precum si sa comunice în general cu mass-media dupa discretia si responsabilitatea lor, si desigur cu titlul personal, mentinând rezerva necesara cu privire la dezbaterile din aula si din Circuli minores.

La sfârsitul acestei expuneri, nu-mi ramâne decât sa va urez voua tuturor spor la munca. Doresc ca stirile despre acest Sinod prin serviciul vostru de comunicare sa poata implica un numar cât mai mare de tineri si în acelasi timp sa ofere adultilor ocazia de a actiona si a lua initiative pentru a-i ajuta în exigentele lor si a-i face "sa viseze" un viitor de speranta. Biserica – mi-ar place sa reafirm – vrea sa-si faca partea sa cu acest Sinod si vrea sa faca asta cu determinarea si forta care îi vine din misiunea sa evanghelizatoare.

Multumesc pentru atentie.

________________

Interventia cardinalului Sérgio da Rocha

Un salut cordial si, în primul rând, o multumire voua tuturor, deoarece cu slujirea voastra ne veti însoti pe drumul sinodal, ajutând poporul lui Dumnezeu si toate persoanele interesate sa-i urmareasca desfasurarea.

Cardinalul Baldisseri a prezentat desfasurarea globala a sesiunii sinodale. În interventia mea as vrea sa tratez mai mult despre rolul lui Instrumentum laboris ca linie de referinta a lucrarilor si sa prezint mai mult în detaliu obiectivul primei unitati de lucru, care începe poimâine si care va ocupa aproximativ prima saptamâna.

Parcursul de ascultare care a precedat Sinodul a adunat mii de pagini de marturii, reflectii si cereri care provin din toata lumea; Instrumentum laboris recapituleaza toate aceste contributii, ajutându-ne sa avem o privire integrala si integrata a problemelor pe care va trebui sa le tratam: deci este "cadrul de referinta" al lucrarilor sinodale care ne va însoti zilnic, oferindu-ne fie o metoda fie continuturile despre care sa discutam.

Structura sa se întemeiaza pe stilul ales pentru a merge împreuna: discernamântul. Nu exista o "reteta pregatita" pentru a-i însoti pe tineri la credinta si la plinatatea de viata, nici o "solutie preconfectionata" la multele probleme pe care le-a ridicat ascultarea pre-sinodala. Astfel este oportun ca noi ca adunare sinodala sa pornim într-o dinamica de discernamânt. A face asta înseamna a asuma câteva atitudini foarte precise:

– Prima este de a tine deschisi ochii si urechile, dar si mintea si inima, ca o santinela care nu lasa sa-i scape niciun semnal al schimbarilor care vin;

– A doua conditie a unui bun parcurs de discernamânt este a sti sa se evalueze în lumina credintei ceea ce se misca în viata lumii si a Bisericii, si în interioritatea fiecaruia dintre noi;

– În sfârsit este necesara disponibilitatea de a ne opri în ranile istoriei cu o inima plina de milostivire, mentinând usile deschise pentru Dumnezeul duiosiei care actioneaza încontinuu în poporul sau si se face viu prin glasul celor mici si al celor saraci.

A intra cu umilinta în acest mod de a proceda, în acest stil eclezial, este deja primul raspuns pastoral al unei Biserici care doreste sa fie credibila pentru tinerele generatii.

Fiecare dintre cele trei "unitati de lucru" de circa o saptamâna care vor ritma parcursul sinodal este legata de una dintre partile lui Instrumentum laboris, a carui secventa repropune pasii unui proces de discernamânt: "a recunoaste", "a interpreta", "a alege" (cf. EG 51). Asta va furniza o orientare dinamica dezvoltarii sesiunii.

Primul pasaj este caracterizat de verbul "a recunoaste": înseamna a porni, în lumina credintei, de la concretetea realitatii tinerilor pentru a evidentia care sunt apelurile si întrebarile pe care Dumnezeu le adreseaza Bisericii sale astazi.

Al doilea pasaj pune în centru verbul "a interpreta": este important ca realitatea sa fie iluminata de un cadru de referinta biblica si antropologic, teologic si ecleziologic, pedagogic si spiritual.

În sfârsit, al treilea pasaj cere adunarii sinodale sa "aleaga": Biserica este chemata sa ia pozitie, sa faca alegeri curajoase si eventual chiar riscante pentru a crea conditiile pentru o autentica reînnoire pastorala, spirituala si misionara a Bisericii.

Ma concentrez acum pe prima parte, lasând pentru momente succesive prezentarea lucrarilor despre a doua si despre a treia parte.

În urmatoarele zile si în toata prima saptamâna de lucru, vom trata prima parte din Instrumentum laboris, care este caracterizata de verbul "a recunoaste": ne vom pune în fata realitatii nu pentru o analiza sociologica, ci cu privire discipolului, scrutând urmele trecerii Domnului cu o atitudine deschisa si primitoare. Pentru cel care-i are la inima pe tineri si doreste sa-i însoteasca spre viata în plinatate, nu se poate face abstractie de cunoasterea realitatilor pe care ei le traiesc, pornind de la cele mai dureroase cum sunt suferinta, razboiul, închisoarea, migratiile si toate celelalte tipuri de marginalizare si de saracie.

La fel va fi necesar ca sa ne lasam interpelati de nelinistile tinerilor, si atunci când pun în discutie practicile Bisericii sau se refera la probleme complexe precum afectivitatea si sexualitatea. În contextele noastre ecleziale este foarte usor a vorbi despre tineri "din auzite", facând referinta la stereotipuri sau modele de tineret care eventual nu mai exista. În acest mod, în loc de a asculta si de a învata de la realitate, idealizam si ideologizam tinerii. Uneori facem referinta la tineretea noastra si credem ca tinerii de astazi traiesc tot experientele noastre. Însa în acest mod pierdem din vedere în mod inevitabil trasaturile caracteristice ale tinerilor de astazi, care traiesc si cresc într-un context foarte diferit fata si de cel de acum câtiva ani. Fata de lumea tineretului suntem invitati sa recunoastem imediat ca realitatea este mai importanta decât ideea (cf. Instrumentum laboris, nr. 4): cuvintele noastre despre tineri si adresate tinerilor trebuie sa porneasca de la concretetea realitatii.

La fel de important este a constientiza punctele de forta ale prezentei Bisericii în lumea tineretului si ale slabiciunilor sale, pornind de la familiaritatea scazuta cu cultura digitala. În aceasta prima saptamâna parintii sinodali sunt chemati îndeosebi sa faca prezenta situatia pe care o traiesc tinerii în tara din care provine fiecare si modul în care Biserica locala o întelege: parcursul de pregatire pentru Sinod a facut sa se evidentieze diferente profunde între diferitele parti ale lumii. Este fundamental ca prin parintii sinodali prospetimea si originalitatea fiecarui context si a fiecarui tinut sa poata aduce propria contributie. Comuniunea în Biserica nu se face prin omologarea, ci prin împartasirea diferentelor gratie respectului, ascultarii si dialogului.

Adesea se aud voci care-i învinovatesc pe tineri pentru ca s-au îndepartat de Biserica. Însa multi dintre ei au trait situatii care-i fac sa afirme ca Biserica e cea care s-a îndepartat de tineri. Si ne spun asta în mod deschis. În multe cazuri nu au simtit-o si nu o simt aproape si primitoare, în special în momentele mai obositoare ale parcursului lor de crestere umana. Astfel va trebui sa ne întrebam: suntem comunitate semnificativa pentru tineri astazi? În ce mod pot ei sa fie protagonisti în viata Bisericii? Ce convertiri si gesturi profetice sunt necesare pentru a recâstiga încrederea si stima tinerelor generatii?

Aceasta este misiunea care ne asteapta. Stilul discernamântului cu care vrem s-o înfruntam va da concretete reflectiilor si rugaciunilor noastre si ne va deschide la ascultarea glasului Duhului. Numai astfel acest timp sinodal va putea aduce un rod de convertire a inimii si a mintii si de reînnoire a practicilor pastorale. Urmând indicatiile evanghelice, este vorba de a predispune burdufuri noi pentru vinul nou, pentru ca "nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi; altfel, vinul va sparge burdufurile si se vor pierde si vinul, si burdufurile. Însa vinul nou se pune în burdufuri noi!" (Mc 2,22).

Misiunea parintilor sinodali va fi deci mai ales aceea de a fi disponibili la actiunea lui Dumnezeu în ei, siguri de promisiunea lui Isus: "Unde doi sau trei sunt adunati în numele meu, sunt si eu acolo, în mijlocul lor" (Mt 18,20). Domnul Isus va fi în mod misterios, dar si zilnic si concret prezent în mijlocul nostru prin intermediul Duhului sau, care continua sa conduca Biserica sa.

Multumesc pentru atentia voastra si spor la munca tuturor.

________________

Interventia ES Mons. Fabio Fabene

Prezentarea constitutiei apostolice Episcopalis communio a papei Francisc

Asa cum a amintit cardinalul Lorenzo Baldisseri în interventia sa, este publicata cu data de astazi Instructiunea despre celebrarea Adunarilor sinodale si despre activitatea Secretariatului General al Sinodului Episcopilor, în punerea în aplicare a art. 26 din recenta constitutie apostolica a papei Francisc Episcopalis communio (15 septembrie 2018).

Este vorba despre un text cu caracter esentialmente aplicativ si, pentru aceasta, trebuie sa fie citit în profunda unitate cu documentul pontifical din care provine. Asa cum recenta constitutie apostolica ia locul lui motu proprio Apostolica sollicitudo a fericitului Paul al VI-lea, tot asa noua Instructiune ia locul lui Ordo Synodi Episcoporum, care în cursul a circa cincizeci de ani a avut mai multe editii, pâna la ultima aprobata de Benedict al XVI-lea în 2006.

O parte semnificativa a articolelor din precedentul Ordo ajung în Instructiunea publicata astazi, semn ca restructurarea organismului sinodal, dorita de papa Francisc înca de la începutul pontificatului sau, nu echivaleaza cu o ruptura de trecut, ci se face urmarind continuitatea în dezvoltare.

Articolele urmeaza o ordine care decurge prin consecinta, asa cum demonstreaza cele doua parti în care este împartita Instructiunea. Prima parte se ocupa de subiecti: Pontiful Roman; membrii sau parintii sinodali desemnati de diferitele tipuri de adunare; Secretariatul General cu consiliile sale; functiile si organismele din timpul Adunarilor Sinodului, adica presedintele delegat, raportorul general, secretarul special, Comisia pentru informatie, Comisia pentru redactarea Documentului final, Comisiile de studiu si Comisia pentru controverse. În schimb, partea a doua se ocupa de proceduri: aici, printre celelalte lucruri, se disciplineaza discutia temelor în Congregatiile generale si în Cercurile mici si se descriu modalitatile de votare în cadrul Cercurilor, al Comisiei pentru redactarea Documentului final si al Adunarii Sinodale.

Desigur ca nu lipsesc câteva noutati semnificative, în linie cu reînnoirea ampla stabilita de Episcopalis communio, care la rândul sau a receptat si a precizat inovatiile de fapt introduse în Adunarile Sinodului celebrate în timpul pontificatului papei Francisc.

Între ele doresc sa semnalez îndeosebi una: largirea Secretariatului General al Sinodului, datorata faptului ca de acum înainte Consiliul Ordinar va fi constituit din douazeci si unu de episcopi, dintre care saisprezece alesi de Adunarea Generala Ordinara. Între acestia din urma, un episcop se va ocupa de Bisericile orientale catolice si ceilalti cincisprezece de Bisericile de rit latin distincte pe baza geografica: doi episcopi vor reprezenta America de Nord, trei America Latina, trei Europa, trei Africa, trei Asia si unul Oceania.

În punerea în aplicare a lui Episcopalis communio (art. 24 § 2), vor putea sa fie alesi numai episcopi diecezani, în spiritul Conciliului al II-lea din Vatican, care cerea ca, în ajutorul papei, sa fie constituit un organism central permanent compus din pastori responsabili ai Bisericilor particulare. Alaturi de membrii alesi va fi conducatorul dicasterului din Curia Romana competent pentru tema Adunarii Sinodale, odata ce aceasta a fost stabilita de Sfântul Parinte, si alti patru membri numiti de papa.

În concluzie, dincolo de fiecare aspect, ceea ce trebuie evidentiat este orientarea în ansamblu care, în linie cu Episcopalis communio, însufleteste Instructiunea: toate functiunile si toate procedurile sunt reglementate cu scopul de a facilita cât mai mult posibil dezbaterea si schimbul de opinii între parintii sinodali, asa încât sa se evidentieze bogatia glasurilor Bisericilor raspândite pe tot pamântul. În acest mod, Sinodul se configureaza în mod categoric ca o exprimare deosebita a legaturii indisolubile care îi uneste pe episcopi între ei si cu papa în slujirea poporului lui Dumnezeu.

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro