Sumuleu Ciuc, nr. 179/20.09.2018

Referendumul pentru revizuirea Constitutiei, incendiul care a distrus palatul episcopal din Oradea, tinerii si educatia au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici si greco-catolici din România în cadrul sesiunii plenare a Conferintei Episcopilor din România (CER). Adunarea a avut loc la Sumuleu Ciuc, la Centrul Jakab Antal, în zilele de 18-20 septembrie 2018, fiind gazduita de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia. La aceasta sesiune de lucru a participat si noul episcop de Timisoara, Excelenta Sa József-Csaba Pál. De asemenea, a participat ca invitat permanent si Episcopul de Chisinau, Excelenta Sa Anton Cosa.
La deschiderea lucrarilor a luat parte si Nuntiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, cu care episcopii au discutat în detaliu despre Vizita „ad limina Apostolorum” pe care ierarhii din România si Republica Moldova o vor face la Roma, în perioada 5-10 noiembrie 2018.
Totodata, episcopii au considerat necesar sa transmita un îndemn catre preotii si credinciosii catolici din România si toti oamenii de bunavointa de a participa la Referendumul stabilit în zilele de 6-7 octombrie 2018, pentru modificarea Articolului 48, aliniatul 1, din Constitutia României. Asa cum spuneau si în Scrisoarea deschisa din 04.05.2017, Constitutia are menirea de a sta la baza unei legislatii adecvate în domeniul familiei în care sa fie tutelate drepturile fiecaruia si sa fie respectata natura lucrurilor în traditia crestina; termenul casatorie neputând fi utilizat decât pentru a defini realitatea uniunii stabile si deschise la viata dintre un barbat si o femeie.
Episcopii au fost informati despre starea palatului episcopal al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, dupa incendiul suferit recent, si au discutat despre posibilitatile pe care le au la dispozitie pentru a sprijini refacerea acestuia, manifestând apropierea si sustinerea fata de Preasfintitul Virgil Bercea.
În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au discutat si unele aspecte referitoare la educatie, organizarea Olimpiadelor de Religie Catolica în limba româna si maghiara; despre participarea la Sinodul dedicat tinerilor, convocat de Papa Francisc, care se va desfasura în octombrie 2018 la Roma, cu tema „Tinerii, credinta si discernamântul vocational”; despre beatificarea, pe 22 septembrie a.c., la Nisiporesti (NT), a tinerei Veronica Antal, fecioara martira, care va deveni astfel o mijlocitoare si un model de traire a credintei si despre viitoarea beatificare a Episcopilor martiri greco-catolici.
Episcopii au stabilit ca urmatoarea sesiune plenara a CER sa se desfasoare în perioada 7-9 mai 2019, la Bucuresti, gazduita de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti.
Conferinta Episcopilor din România îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si exprima unitatea Bisericii locale si comuniunea cu urmasul lui Petru, Sfântul Parinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de doua ori pe an în sesiune ordinara, primavara si toamna.

Pr. Francisc Ungureanu

Secretar General