Ce placut si ce dulce este

sa locuiasca fratii împreuna!

Psalmul 132

Între 3 si 7 iunie, la Oradea, au sosit într-o scurta vizita de lucru cei trei membri ai consiliului director al UMEC – Uniunea Mondiala a Profesorilor Catolici, prof. Guy Bourdeaud’hui – presedinte, prof. Giovanni Perrone – secretar general si prof. dr. John Lydon – trezorier.
Prezenta în 28 de tari din lume si cu o istorie care urca pâna în anul 1908, asa cum citim în documentul emis de catre Consiliul Pontifical pentru Laici, UMEC se pune la serviciul asociatiilor nationale a profesorilor catolici, aducându-le împreuna, coordonându-le activitatea de studiu si cercetare, cu scopul de a duce învatatura Bisericii în educatie si scoala. Aceasta favorizeaza si sustine crearea de asociatii ale profesorilor catolici în lume si sustine initiativele si experientele din mediul formarii religioase, morale si profesionale a dascalilor catolici în stradaniile de apostolat între ceilalti profesori. UMEC lupta pentru apararea si respectarea drepturilor libeartatii educative a profesorilor catolici. Obiectivele sale prioritare sunt promovarea unui sistem educativ care implica parintii, profesorii si elevii, cu scopul de a concretiza responsabilitatea fiecaruia în sânul comunitatilor educative.
Vizita acestora la Oradea este raspunsul dat unei invitatii adresate de catre Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, înca din toamna anului trecut. Primul contact al profesorilor români cu UMEC s-a întâmplat între 18 si 20 noiembrie 2016, când, la Londra, pr. prof. Alexandru Dragos si pr. prof. Adrian Podar au participat la întâlnirea anuala a consiliului director, desfasurat în capitala Marii Britanii, cu tema Etica si virtutile în vietile personala si profesionala a profesorilor, unde au fost prezenti delegati din mai multe tari.
Au fost mai multe momentele de partasie si schimburi de idei în cadrul vizitei în urbea de pe malul Crisului Repede, dar cele mai importante au constat din întâlnirile avute cu ierarhii catolici oradeni. Luni 5 iunie, acestia s-au întâlnit cu Excelenta Sa Virgil Bercea si în 6 iunie, cu Excelenta Sa László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea. De asemenea, au fost foarte rodnice întâlnirile cu directorii, reprezentantii, profesorii si elevii celor doua institutii de învatamânt aflate în grija Bisericii Române Unite, Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu si Liceul Don Orione din Oradea. Întrevederile cu pr. rector Anton Cioba si prof. Ionut Popescu, directorul de departament al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Oradea, au avut ca urmare formularea intentiilor de colaborare si la nivel universitar, dar si invitarea alesilor oaspeti la simpozionul organizat în octombrie de catre Seminarul oradean, care serbeaza 225 de existenta.
Unul dintre rezultatele concrete al întâlnirii este fixarea urmatoarei întâlniri mondiale a profesorilor catolici pentru 10-12 noiembrie 2017. Atunci, mai multi dascali care predau în scoli catolice vor putea sa aiba un schimb de experinete cu profesori din diferite colturi ale mapamondului, sa partcipe la conferinte tematice si sa deschida noi oportunitati de colaborare între diferitele scoli catolice.
Aceasta întâlnire a fost posibila cu binecuvântarea episcopului Virgil Bercea, dar ar fi fost imposibila fara aportul uman si material al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, prin Biroul Pastoral Pentru Laici si pr. Paul Popa, initiatorul acestei colaborari, pe care o speram cât mai îndelungata si mai rodnica. Profesorii din scolile greco-catolice oradene, alaturi de doamna director Antonia Nica si domnul director Alexandru Stoica, le multumesc si se roaga pentru binecuvântarea muncii acestora!