„Cu Duminica Vamesului si a Fariseului, Biserica noastra a intrat în timpul Triodului. Este semn al faptului ca ne apropiem de Postul Mare, timpul sfânt al mântuirii noastre. În Catedrala din Oradea, a fost prilej de sarbatoare cu hirotonirea a trei preoti.
Multime de credinciosi s-au adunat în lacasul de cult, pentru a participa la Liturghia celebrata de Preasfintia Sa Virgil Bercea împreuna cu un numeros sobor de preoti. Plini de emotie au fost diaconii Orest Nichita, Razvan Iacob Vasile, Matei Marius Vasile, care au fost ridicati, prin hirotonire, la treapta Preotiei.
Adresându-se lor la predica, Preasfintia Sa Virgil le-a vorbit despre misiunea Preotului, corelând tematica Evangheliei cu dimensiunea parinteasca a acestei misiuni: "Preotul este luat din lume de Domnul si trimis în lume, pentru ca sa ajute lumea sa mearga pe calea mântuirii spre Împaratia Cerurilor. Ce mare misiune are acest Preot! Uitându-le la noi însine, noi, preotii, în ce categorie ne încadram? Farisei sau cu atitudine de umilinta? Preotul nu poate sa aiba niciodata aceasta atitudine de aroganta si de orgoliu. El este luat de Domnul pentru ca sa serveasca poporul lui Dumnezeu. De aceea, este foarte important ca credinciosii sa stie sa se roage pentru preoti, trebuie sa învatam sa-i apreciem, sa-i ajutam, sa le stam aproape, sa-i facem sa devina farurile care stralucesc pe drumul spre mântuire. Preotul trebuie sa fie cel care le spune mereu credinciosilor: eu, ca preot, îti ofer aceeasi dragoste pe care Dumnezeu ne-o ofera tuturor. Tot ceea ce face preotul, trebuie sa fie semn al iubirii Domnului."
Fariseul arogant si vamesul smerit pot fi, în multe cazuri, doua fete ale aceleiasi persoane – este un al punct al reflectiei Preasfintiei Sale Virgil, referindu-se tot la prima Duminica a Triodului. În noi însine este deseori o lucrare antagonica, harul lui Dumnezeu fiind singurul care ne poate ridica din abisul în care ne rostogoleste aroganta. "Fariseul era orgolios. Dorea sa fie laudat si recunoscut de oameni. De fapt, prin rugaciune pe care o face, el însusi îsi multumeste siesi. Se exalta si se mareste pe sine însusi. În schimb, vamesul este în spatele Templului, cu capul plecat, cu inima frânta, îsi recunoaste pacatele si se considera nevrednic de a sta în fata Domnului. Sunt doua atitudini fundamentale: umilinta si mândria. Adesea, acestea doua se gasesc în aceeasi persoana. Oricum, Dumnezeu ne cunoaste în totalitate. În fata lui Dumnezeu, noi suntem sinceri cu adevarat?", este punctul de meditatie ridicat de Arhiereu.
Ierarhul a purtat meditatia si în planul familiei, precum si în scenarii sociale în care orgoliul si prejudecatile nasc intrigi ce duc la nemultumiri si scandaluri. „Ce stim sa oferim celor de lânga noi? Cât de mult îi judecam? Sau am învatat sa îl apreciez si pe celalalt de lânga mine: Copiii mei, sotul, sotia. Noi ne judecam reciproc. Dar când am identificat calitatile celui de lânga noi? Daca celalalt este darul lui Dumnezeu, nu voi deveni niciodata fariseu, ci ma voi comporta cu respect si iubire, spunându-i celuilalt: dragul meu, te iubesc. Astfel, tot ce Dumnezeu a sadit în sufletul celui de lânga mine, sa creasca.”
A fost un timp de sarbatoare si de înaltare sufleteasca potrivite acestei perioade în care am intrat.
Urmeaza trei saptamâni în care lecturile evanghelice zilnice sunt mai lungi si condenseaza ultimele învataminte ale Mântuitorului si Patima cea mântuitoare. De-acum, Biserica ne da semne ca timpul Postului Mare este aproape. Ne despart de el înca trei duminici: a fiului risipitor, a înfricosatoarei judecati si a izgonirii lui Adam din Rai. Cu seara acesteia din urma, cu inimile cernite, intram în Postul Pastilor, urcusul spre praznicul prea luminat al Învierii Domnului.
Înregistrarea poate fi vizionata aici: https://www.youtube.com/watch?v=ItR9J0GuAyY&t=5391s
***
Parintele Orest Nichita s-a nascut la data de16.09.1964, la Vaslui. Clasele primare le face la Scoala generala nr. 23 (Titu Maiorescu ) din Iasi între anii 1970-1974. Clasele gimnaziale si liceul le face la Liceul „Dimitrie Cantemir” Iasi – promotia 1982. Urmeaza apoi cursurile Facultatii de Mecanica – profil „Masini termice” – absolvind în anul 1988. Între anii 2009-2013 urmeaza cursurile Facultatii de Teologie Greco-Catolica, din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” a Departamentului Oradea, urmate de cursurile de master în perioada 2011-2013. Parintele Orest Nechita este casatorit.
Parintele Matei Marius Vasile, este nascut în anul 1967, este casatorit având un copil, apartinator tot al Parohiei „Sfânta Familie” din Zalau. În perioada 1982-1986 este elev al Liceului de matematica-fizica din Zalau. În perioada 1987-1992 urmeaza cursurile Facultatii de Stiinte Economice din Cluj iar mai apoi în perioada 2009-20013 cursurile Facultatii de Teologie Greco-Catolica. din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” a Departamentului Oradea, urmate de cursurile de masterat în perioada 2013-2015.
Parintele Razvan Iacob Vasile s-a nascut la data de 30.01.1983, în Calinesti-Oas, judetul Satu Mare. A facut Liceul în perioada 1997-2001 la Colegiul National Ioan Slavici, cu profilul teologie-filologie, Satu Mare. Urmeaza cursurile Facultatii de Teologie „Alexandru Rusu” în perioada 2002-2006 iar mai apoi cursurile de licenta în cadrul Universitatii din Bucuresti. Obtine o licenta în psihologie la Institutul de Psihologie al Universitatii Pontificale Gregoriana din Roma în perioada 2012-2016. Parintele este si doctor în Drept Canonic Oriental la Institutul Pontifical Oriental din Roma, la care a obtinut calificativul „Summa cum laude”. Din 13. 07.2014 este casatorit.