„Sâmbata, 15 septembrie 2018, Sfântul Parinte efectueaza o vizita pastorala în diecezele de Piazza Armerina si Palermo. Vizita pontifului este prilejuita de împlinirea a 25 de ani de la moartea Fericitului Iosif (Pino) Puglisi, preot, martir, ucis de gruparile mafiote în fata bisericii.
Sfântul Parinte efectueaza sâmbata, 15 septembrie a.c., o vizita pastorala în doua dieceze din Sicilia, Piata Armerina si Palermo. Vizita pastorala de o zi este prilejuita de comemorarea a 25 de ani de la moartea Fericitului Iosif Puglisi, preot, martir, ucis în aceeasi zi de gruparile mafiote ”Cosa nostra” în fata bisericii sale din cartierul Brancaccio. Mafiotii i-au luat viata în chiar ziua sa de nastere, 15 septembrie, când împlinise 56 de ani.
Anuntul vizitei pe care papa Francisc o efectueaza în diecezele siciliene amintite mai sus a fost dat în 26 mai a.c. de Prefectura Casei Pontificale.
De la Roma, la Piazza Armerina
Potrivit programului oficial, difuzat succesiv de Sala de presa a Sf. Scaun, papa pleaca din Cetatea Vaticanului la ora 6.30 a diminetii de sâmbata, 15 septembrie, si ajunge la aeroportul Roma – Ciampino de unde pleaca spre Catania cu avionul. La ora 8.00, plecarea cu elicopterul de la Catania spre orasul Piazza Armerina, în provincia Enna. Aici are loc întâlnirea cu autoritatile religioase si civile, iar la ora 9.00, în Piata Europa, o întâlnire cu credinciosii diecezei, carora papa le adreseaza primul discurs al vizitei pastorale.
De la Piazza Armerina la Palermo si din nou la Roma
A doua si cea mai lunga etapa a vizitei în Sicilia începe la Palermo, unde pontiful ajunge cu elicopterul în jurul orei 11.00. Papa celebreaza Sf. Liturghie la ora 11.45 în Foro Italico în comemorarea liturgica a Fericitului Iosif (Pino) Puglisi si prezinta omilia. La ora 13.30, prânzul cu oaspetii ”Misiunii de Speranta si Caritate” (Fra' Biagio Conte), la care au fost invitati mai multi detinuti si imigranti. La ora 15.00, vizita privata la locurile legate de memoria curajosului Fericit: biserica parohiala ”San Gaetano” din cartierul Brancaccio si casa Fericitului Pino Puglisi, din Piata Anita Garibaldi. Un alt moment semnificativ are loc în catedrala din Palermo la ora 15.30, unde pontiful are o întâlnire cu preotii, persoanele consacrate si seminaristii, aici prezentând cel de-al doilea discurs oficial al vizitei. În fine, la ora 17.00, în Piazza Politeama, asteptatul moment al întâlnirii cu tinerii, carora Sfântul Parinte le adreseaza cel de-al treilea discurs oficial. Papa Francisc se întoarce de la Palermo cu avionul, plecarea din capitala Siciliei fiind programata în jurul orei 18.30, iar sosirea în Cetatea Vaticanului, la ora 19.20.

Sursa: https://www.vaticannews.va