„Prin HCL Nr.838/31.08.2018 si în urma semnarii Contractului de Parteneriat nr. 335036/04.09.2018 dintre Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica de Oradea si Municipiul Oradea, cladirea Palatului Episcopal Greco-Catolic, afectata la sfârsitul lunii august de un puternic incendiu, a fost preluata de Primaria Municipiului Oradea.

Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat în data de 31 august 2018 Contractul de parteneriat între Municipiul Oradea si Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea, în vederea realizarii lucrarilor de consolidare, reabilitare si refunctionalizare a cladirii afectate de incendiul din data de 25 august si administrarii de catre Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioada de minimum 20 de ani. Conform contractului, cladirea va deveni în aceasta perioada un centru cultural si spatiu expozitional, cu respectarea eticii crestine si a normelor canonice ale cultului Greco-Catolic.

Ca urmare a faptului ca au fost încheiate cercetarile la fata locului în dosarul penal deschis la Parchetul de pe lânga Judecatoria Oradea în urma incendiului din 25.08.2018, prin Procesul Verbal încheiat în data de 10.09.2018 de Inspectoratul de Politie Judetean Bihor, se permite accesul în imobil.

Începând din data de 17.09.2018, constructorul SC SELINA va interveni în vederea degajarii molozului si luarea masurilor ce se impun pentru punerea în siguranta pe perioada limitata a palatului. Dupa efectuarea acestor lucrari, urmeaza efectuarea expertizei tehnice si a proiectului tehnic în vederea începerii procesului de refacere si consolidare a imobilului.

Municipiul Oradea va curata într-o prima etapa cladirea de moloz si va realiza o expertiza de rezistenta, care sa indice partile din edificiu care se pot refolosi, respectiv care trebuie demolate. În a doua etapa, se vor realiza lucrari pentru punerea în siguranta a cladirii, inclusiv zona de acoperis. În a treia etapa, se vor realiza reabilitarea si refunctionalizarea efectiva a cladirii, inclusiv partea interioara, conform planurilor initiale.

Lucrarile de consolidare, reabilitare si refunctionalizare a imobilului ar urma sa se finalizeze în termen de cel mult trei ani. La terminarea lucrarilor, Municipiul Oradea va preda proprietarului – Episcopiei Române Unite cu Roma Greco Catolica, de Oradea, parte din imobilul reabilitat, cu destinatie de sediu curiei episcopale, în suprafata utila de minim 1/3 din suprafata totala.

Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea va pastra calitatea de proprietar asupra întregului imobil consolidat si reabilitat, transmis în folosinta gratuita Municipiului Oradea.