„Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a raspuns pe data de 11 aprilie 2012 scrisorii adresate cu o zi înainte Patriarhului Daniel de catre P.S. Virgil Bercea, în care i-a scris Patriarhului despre agresarea fizica a greco-catolicilor la Vasad, jud. Bihor. În cadrul respectivei scrisori, P.S. Virgil Bercea îi cerea Patriarhului Daniel sa condamne „public aceste acte de agresiune împotriva greco-catolicilor întreprinse ori instigate de reprezentantii Bisericii Ortodoxe” si sa solicite ca legea sa fie aplicata.
Pe data de 5 aprilie 2012 greco-catolici din Vasad ar fi trebuit sa intre în biserica pe baza unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române nu numai ca s-au împotrivit aplicarii legii si au adresat insulte verbale reprezentantilor greco-catolici, dar i-au si agresat fizic pe cei din urma.
Greco-catolicii din Vasad au apelat la justitie deoarece de 20 de ani reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române refuza orice solutie practica care sa le permita greco-catolicilor sa poata si ei folosi biserica greco-catolica din localitate, confiscata în 1948 si data de statul comunist în folosinta Bisericii Ortodoxe Române.
Prezentam pentru informare textul integral al scrisorii primite din partea Bisericii Ortodoxe Române:

PATRIARHIA ROMÂNA

CANCELARIA SFÂNTULUI SINOD

Preasfintitului Parinte Virgil Bercea,
Episcopul Român-Unit cu Roma, Greco-Catolic, al Oradiei

Spre stiinta: Preasfîntitului Parinte Sofronie,

Episcopul Oradiei

Bucuresti, 11 aprilie 2012

Preasfintite Parinte Episcop,

La Patriarhia Româna s-a primit scrisoarea Preasfintiei Voastre nr. 374 din 10 aprilie 2012, prin care ne informati despre durerile credinciosilor greco-catolici din Vasad, judetul Bihor, care nu au reusit sa intre în posesia bisericii din localitate, desi acestia ar avea o hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Patriarhia Româna regreta situatia creata si îsi exprima speranta ca, pe viitor, sa nu se mai ajunga la asemenea momente nedorite între cele doua comunitati de credinciosi români. Pentru ca acest deziderat al nostru sa se poata îndeplini, consideram imperios necesar ca astfel de situatii regretabile sa fie solutionate prin dialog la nivel local. În situatia în care nu se identifica o solutie pastorala pe plan local, se poate apela la ajutorul ierarhilor din zona, iar, ulterior, în ultima instanta, în cadrul dialogului oficial dintre Biserica Ortodoxa Româna si Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica.
Ne exprimam speranta ca situatia tensionata dintre ortodocsii si greco-catolicii din localitatea Vasad, judetul Bihor, se va rezolva în duh pasnic si amiabil.
Din încredintarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul României,

† Ciprian Câmpineanul

Episcop vicar patriarhal