„Cunoscutul filozof Mihai Sora, în vârsta de 101 ani, s-a aflat, joi, la Oradea, unde a primit premiul "Iosif Vulcan" la Zilele Revistei Familia, acordat pentru "dimensiunea modelatoare si luminoasa a vietii si operei domniei sale".

Cu aceasta ocazie, filozoful a vorbit despre radacinile sale bihorene, despre care nu multa lume stie.

Radacini în Feneris

Mihai Sora le-a multumit organizatorilor adaugând: "Ma simt acasa aici în Bihor". Participantii la eveniment au urmarit apoi un mic film realizat de sotia filozofului, Luiza Sora (care l-a însotit si la Zilele Revistei Familia), cu o zi înainte în Feneris, satul natal al tatalui acestuia, preotul Melentie Sora, care s-a mutat în Banat.

În înregistrare, filozoful vorbeste, din cimitirul din Feneris, despre copilarie si legatura sa afectiva cu judetul Bihor.

"Mi-am petrecut o buna parte din copilarie aici. Simti acel loc al parintilor tai si al bunicilor tai. (…) Banatenii, fiind foarte mândri si uitându-se de sus la "venituri", era evident ca si pe tatal meu îl catalogau drept apartinând acestei categorii. Din solidaritate cu el, desi nascut în Banat, din mama banateana, eu ma consideram bihorean", povesteste, în film, Mihai Sora.

Filozoful si eseistul român a mai povestit ca, în copilarie, îsi petrecea mult timp în Feneris, mergând acolo în vacantele de vara si, uneori, si în cele de Pasti.

"Mereu am tinut legatura cu rudele mele bihorene si chiar nutrind un fel de sentiment de bihorean. (…) În Bihor nu m-am întâlnit cu mari bogatii, care sa ofere un fel de garantie identitara. Aici totul era modest, era local, era îngradit, chiar si peisajul între Muntii Codrului si Muntii Apuseni, într-un fel de oala, pe fundul careia era asezat pe un deal satul tatalui meu si al rudelor mele paterne, Fenerisul", a spus filozoful.

În înregistrarea video, Mihai Sora continua cu o comparatie între bihoreni si banateni. "Spre deosebire de banatean, care te întreaba <Stii tu cine sunt eu?>, bihoreanul trece pe lânga tine fara sa-ti puna aceasta întrebare. L-ai observat, exista pentru tine. Nu l-ai observat, nu exista pentru tine, dar continua sa existe pentru el. Si existenta asta este una de comuniune cu ce îl încojoara, cu natura", a spus filozoful.

Premiile Familiei

Decernarea premiilor Zilelor Revistei Familia s-a facut, joi, de la ora 17, în Sala Mare a Primariei, în prezenta mai multor invitati din toata tara, amfitrion fiind directorul revistei, Ioan Moldovan.

În cadrul evenimentului s-au mai acordat si alte premii. Premiul "Ovidiu Cotrus" i-a revenit lui Mircea Muthu "pentru contributia substantiala în constructia teoretica si critica a conceptului de balcanism literar românesc, pentru vocatia înalt pedagogica carierei universitare a domniei sale".

Premiul special pentru solidaritate culturala l-a primit Dinu Flamând – poet, eseist, traducator – pentru "exemplara domniei sale lucrare întru deschiderea orizonturilor românesti spre lumea larga a culturii universale".

Scriitorul Petru Cimpoesu a primit Premiul "Octav Sulutiu" pentru proza "deopotriva subtila si plina de forta, prodigioasa în imaginarea de personaje si situatii care dovedesc o originalitate cu totul aparte în redefinirea relatiei omului cu absurdul si grotescul".

Poetul, eseistul si criticul literar Dumitru Chioaru a primit Premiul "Radu Enescu" pentru opera sa lirica si deopotriva pentru "meritele domniei sale în luminarea rolului Cercului de la Sibiu în modernizarea profunda a literaturii române".

Poetul si publicistul Marian Draghici a luat acasa Premiul "Alexandru Andritoiu" pentru opera poetica "în care viata sufletului tezaurizeaza aventuri de maxima profunzime, experiente estetice uimitoare si tulburatoare mesaje din partea nevazuta a existentei".

Premiul dedicat tinerilor autori, "De-as avea" s-a acordat ex-aequo poetesei Ioana Vintila si criticului literar Alex Ciorogar.

Sursa: http://www.ebihoreanul.ro