„Lumea este însetata de pace si Bisericile sunt chemate astazi sa mearga împreuna, sa se recunoasca surori în credinta si astfel sa fie pretutindeni în lume semn de comuniune, artizane ale reconcilierii. Exista sintonie deplina între liderii religiosi. Mai ales exista constiinta ca nu exista alternativa la unitate: drumul dezbinarii aduce numai razboaie si distrugere.

Într-un climat de mare solemnitate, în aceasta dimineata s-a desfasurat audienta privata pe care o delegatie reprezentativa a Bisericii Ortodoxe Ruse, condusa de Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, ce conduce departamentul pentru relatii externe al Patriarhiei de Moscova, a avut-o cu Papa Francisc. Audienta s-a tinut în mica sala din Vatican adiacenta Aulei Paul al VI-lea, înainte de audienta de miercuri si la sfârsitul unei „întâlniri de lucru si de fraternitate”, care s-a desfasurat la Roma între 28 si 30 mai 2018, la sediul Conferintei Episcopale Italiene, în cadrul unui dialog dintre Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Catolica din Italia, demarat anul trecut la Moscova si care a pus în centru marele patrimoniu al culturii crestine.

„În lume, care trece printr-o perioada de diviziuni dramatice, nu se poate subevalua rolul pacificator si umanitar al Bisericilor”, a spus Mitropolitul Hilarion în salutul sau adresat Papei Francisc. A subliniat importanta „marturiei comune a Bisericilor cu privire la valorile universale de pace, iubire, milostivire si iertare” în contextul actual. Timp de secole Bisericile au fost divizate între ele si astazi ranile sunt profunde, înradacinate. Între aceste lumi ramase despartite prea mult timp reiese însa o cale pretioasa de „vindecare” si apropiere, care este cultura „cu limba ei universala”.

Pelerinajele la relicve, venerarea sfintilor „permit sa se cunoasca traditiile, istoria si patrimoniul artistic al Bisericii si al poporului dintr-o tara sau din alta”. Iar aceasta, a subliniat Mitropolitul ortodox, „nu poate sa nu favorizeze întelegerea reciproca, dialogul dintre ortodocsi si catolici si pacea internationala si interreligioasa”. S-a amintit de pelerinajul în Rusia a unei parti din relicvele Sfântului Nicolae pastrate la Bari, dar si de decizia Patriarhiei de Moscova de a întoarce darul si de a duce în toamna icoana Rastignitului, pictata de Dionisij, un elev al lui Andrei Rublev, si de a expune în Piata San Pietro douazeci de icoane care provin din colectia Galeriei Tretjakov.

„Suntem convinsi ca într-o lume care ne-ar vrea divizati, crestinii pot sa fie semn de unitate si artizani ai pacii, chiar si în diversitatea lor. Încurajati-ne, Sfinte Parinte, în aceasta angajare”, a spus Cardinalul Gualtiero Bassetti, presedinte al CEI, care în aceasta dimineata a însotit delegatia rusa la Papa Francisc. Prelatul a reafirmat dorinta din partea Bisericii Catolice Italiene de a continua aceste întâlniri „asa cum ne-a îndemnat cu atâta bunavointa sa facem Sanctitatea Sa Patriarhul Kiril la Moscova, anul trecut, pentru a îmbogati cunoasterea noastra reciproca”.

Sfântul Parinte, a relatat ulterior Cardinalul, „a insistat mult asupra drumului parcurs împreuna precum si sa nu fie concurenta. Cine face bine un lucru, sa continue sa o faca si binele este pentru lauda lui Dumnezeu. Lumea este divizata si îi cheama pe crestini. Este ca un desert însetat de apa: a putea aduce aceasta apa în Duhul iubirii, al unitatii dintre noi si al întelegerii este cea mai mare marturie pe care o putem da lumii si cel mai mare raspuns pe care crestinii pot sa îl dea rugaciunii lui Isus «ut unum sint»”. Dar daca Bisericile însa sunt divizate si dialogul este lent, crestinii sunt uniti în multe parti ale lumii în numele unui ‘ecumenism al sângelui’. Când te ucid din ura fata de Cristos si fata de credinta crestina, nu te întreaba daca esti catolic sau daca esti protestant, luteran, ortodox sau copt. Esti al lui Cristos.”

(material al agentiei SIR adaptat pentru Ercis.ro de pr. Mihai Patrascu)