„Marti, 8 mai a. c., Asociatia Generala a Românilor Uniti, Greco-Catolici Blaj (AGRU), în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolica Blaj, au organizat o întâlnire cu scriitorul si patrologul Cristian Badilita.

Manifestarea, înscrisa în preocuparile AGRU Blaj de promovare a valorilor crestine, a valorilor Bisericii noastre si, în general, a actului autentic de cultura, a avut loc în Aula Mare a Facultatii de Teologie.

În fata unui numeros public, Cristian Badilita a vorbit despre cele mai noi carti ale sale din domeniul teologiei, despre o recenta editie „modernizata” a capodoperei literaturii române Tiganiada de Ion Budai-Deleanu si despre un volum dedicat lui Mircea Eliade (Întâlnirea cu sacrul. Interviuri cu si despre Eliade).

Conferinta a fost urmata de un dialog amical între Cristian Badilita si participanti. (I.M.)

***

Cristian Badilita s-a nascut în orasul Saveni, judetul Botosani, unde a locuit pâna la vârsta de 14 ani. Apoi s-a stabilit la Botosani, urmând liceul August Treboniu Laurian, sectia matematica-fizica. A debutat în revista Ateneu, suplimentul Caiete botosanene, cu poeme, în 1984. Al doilea debut, tot cu poezie, a avut loc în revista ieseana Cronica, în 1986. Dupa experienta traumatizanta a serviciului militar, relatata în Nodul gordian, a urmat doi ani cursurile Facultatii de litere din Bucuresti, sectia româna-franceza, avându-i ca mentori pe Cornel Mihai Ionescu, Florea Fugaru, Ioan Pânzaru si Pan M. Vizirescu, ultimul supravietuitor de marca al revistei Gândirea. Din 1990 s-a transferat la sectia de limbi clasice, unde-l va întâlni pe remarcabilul om de cultura Petru Cretia. Prietenia lor se va concretiza într-o scoala de vara la Ipotesti si într-un volum despre Apocalipsa lui Ioan. În 1991-1992 studiaza teologia la Seminario Conciliar din Madrid, împreuna cu Cristian Langa si Iuliu Cristian Ariesanu, unde-i va avea ca profesori pe patrologul Juan Ayan Calvo si pe fenomenologul religiei Juan Martin Velasco, a carui Introducere în fenomenologia religie, o va traduce si publica la editura Polirom. A predat limba si literatura greaca veche la universitatea din Timisoara, instalându-se în Franta din 1995, împreuna cu sotia lui, Smaranda Badilita, specialista în Philon din Alexandria. Este doctor în istoria crestinismului antic al Universitatii Paris IV Sorbona cu teza Les Métamorphoses de l’Antichrist chez les Pères de l’Église, calificativul summa cum laude. Din juriu au facut parte: Monique Alexandre, Jean-Noël Guinot, Jean-Claude Fredouille, Enrico Norelli si Olivier Munnich. Lucrarea a primit premiul Solomon Reinach al Asociatiei Elenistilor din Franta. În Occident s-a specializat în literatura patristica greaca si latina, facând parte si din grupul de traducatori ai Bibliei de la Alexandria sub coordonarea lui Marguerite Harl. În 2001 a început o colaborare cu New Europe College din Bucuresti, organizând doua colocvii internationale despre Ioan Casian si despre actualitatea Parintilor Bisericii. A organizat un al treilea colocviu international, despre patristica si ecumenism, în cadrul Universitatii din Constanta. Cele trei volume, ca si teza de doctorat, au aparut la editura pariziana Beauchesne. Tot în cadrul Colegiului Noua Europa a coordonat, din 2003 pâna în 2011, împreuna cu Francisca Baltaceanu si Monica Brosteanu, traducerea comentata a Septuagintei, proiect publicat în colaborare cu editura Polirom si Fundatia Anonimul. A coordonat prima editare stiintifica a Scrierilor lui Nicolae Steinhardt, aparute la editura Humanitas. în prezent lucreaza la o traducere comentata a Noului Testament. Pe 22 decembrie 2009 a lansat revista electronica Oglindanet. A publicat peste saizeci de carti (teologie, eseu, poezie).

Sursa: http://www.e-communio.ro