„În 16 iunie 2017, Pr. Sincel Vasile Alexandru Barbolovici a obtinut Diploma de Doctorat în Teologie cu specializarea în Studii Ecumenice, la Universitatea Pontificala „Antonianum” din Roma. Este astfel încununat un parcurs de studii si cercetare care s-a întins pe mai multi ani.
Tema cercetata, Storia ed Eclesiologia delle Unioni („Istoria si Ecleziologia Unirilor”) este de un real interes istoriografic, ecleziologic si teologic. Parintele Barbolovici argumenteaza importanta Conciliului din Ferrara-Florenta din anul 1439, unde, Biserica Catolica, reprezentata la cel mai înalt nivel, si Biserica Ortodoxa în acelasi mod, au semnat actul de unire.
Se evidentiaza prezentarea primelor tentative de unire, care în general sunt putin cunoscute, pentru a nu spune ignorate, de cea mai mare parte a bisericilor crestine. Aceste evenimente care s-au petrecut în Romania (în cele trei principate, Moldova, Valahia si Transilvania), dupa Florenta, ajuta la întelegerea miscarii unioniste care vine de foarte departe si probabil mai vasta, unitara si mai antica decât se crede si corespunde unei tensiuni a crestinismului însasi, care presimte ca trebuie sa se orienteze catre unitate, dincolo de diferentele culturale, traditionale si rituale.
Argumentul cercetat, delicat si deloc facil, a fost coordonat de Prof. Roberto Giraldo respectiv, Prof. Ioan Aurel Pop si Prof. Riccardo Burigana, eminenti cercetatori si dascali, care au orientat cercetarea si realizarea lucrarii finale.
Calificativul obtinut a fost Summa cum laude.
La sustinerea Tezei de Doctorat, din sala festiva a Universitatii Antonianum din Roma, alaturi de familiari si numerosi prieteni, au mai fost prezenti E.S. Liviu Petru Zapârtan, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al României pe lânga Sfântul Scaun si Ordinul Suveran de Malta si E.S. George Gabriel Bologan, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al României pe lânga Statul Italian.