„Ceremonia de Înmormântare a d-nei Doina Cornea a fost oficiata la Cluj-Napoca, luni, 7 mai 2018, de la ora 12.30, în foaierul Casei Universitarilor, de catre Preasfintia Sa Florentin Crihalmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, împreuna cu Ierarhii: Preasfintia Sa Virgil Bercea Episcop de Oradea, Preasfintia Sa Mihai Fratila Episcop al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucuresti, alaturi de care au fost zeci de preoti, între care, pr. Ioan Bizau din partea Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, pr. conf. univ. dr. Cristian Barta Decanul Facultatii de Teologie Greco-Catolica, preoti din Eparhia de Cluj-Gherla si din celelalte Eparhii ale Bisericii Române Unite. Trupul neînsufletit i-a fost depus în foaier de la ora 9.00, iar dupa slujba de înmormântare a fost dus, în procesiune, pâna la locul înhumarii, în Cimitirul Central.
Desi, în mod fizic, au fost de fata aprox. 1000 de persoane, plecarea Doinei Cornea spre vesnicie a traversat ca o briza de primavara constiintele românilor de pretutindeni, mai ales a celor care au trait acel timp marcat de lipsa de libertate, nu doar exterioara, ci si interioara, prin teroarea ce o inspira dictatura comunista. În acel întuneric spiritual se aprinsese o lumina vizibila tuturor, stralucitoare: a fost curajul Doinei Cornea de a-si marturisi convingerile, de a spune „nu” minciunii si raului.
În Anul Centenar al Unirii, în Anul omagial „Iuliu Hossu”, un mesager al acestei lumi s-a ridicat spre cer, purtând pâna în fata Tronului ceresc dorul de libertate al multor generatii de români, purtând motivele multor dureri si patimi adunate de-a lungul timpului. Si acolo, în sfârsit, va gasi dreptate, va afla ascultare la cea mai importanta petitie, a vietii sale, a întregii sale vieti pe care n-a gasit de cuviinta sa o tina pentru sine si pentru propria familie, ci a dat-o unui neam întreg!
I-au multumit pentru aceasta generozitate, în mod particular pentru rolul important pe care l-a avut, în lupta pentru reintrarea în drepturi a Bisericii Greco-Catolice, Ierarhii prezenti, pr. Teodor Lazar care i-a fost îndrumator spiritual, de asemenea, s-a dat citire mesajelor Preafericirii Sale Lucian Cardinal Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma si celui al PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Un emotionant mesaj a venit din partea familiei d-nei Cornea, prin cuvintele nepoatei Julie si a fiului sau, Leontin.
I-au multumit preotii, persoanele consacrate prezente si studentii teologi cu cântarile lor frumoase. I-au multumit apropiatii si cunoscutii, dintre care multi, la rândul lor au scris prin viata lor istorie, precum dl. Emil Constantinescu, dl. Gabriel Liiceanu, poeta dizidenta Ana Blandiana, cea care, alaturi de sotul sau, scriitorul Romulus Rusan, au daruit memoriei românilor Memorialul de la Sighet, Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor detinuti politici, europarlamentarul Tokes Laszlo, prof. univ. Adrian Papahagi, Acad. Emil Burzo, alti reprezentanti ai oficialitatilor si membrii ai unor partide politice, profesori universitari de la facultatile de Istorie, Litere, Filosofie si altele de la UBB.
I-au multumit sutele de participanti care au facut, dupa slujba înmormântarii, o procesiune impresionanta conducând-o pe ultimul drum pamântesc. O multumire speciala, poate cea mai spectaculoasa, i-au adus-o militarii, ca pentru eroicul luptator care a fost, prin prezenta garzii de onoare la catafalc, alcatuita din militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, si apoi, prin onorurile militare aduse în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.
Ceremoniile funerare care au marcat despartirea vremelnica au fost luminate de un semn de unitate si iertare, cum a observat si fiul d-nei Cornea, spunând ca este ceea ce mama sa si-ar fi dorit în aceste clipe de bun-ramas. Unitate între confesiuni, prin prezenta Ierarhului Eparhiei de Cluj-Gherla si a Ierarhului Mitropoliei Ortodoxe a Clujului duminica, 6 mai, în aula „Card. Iuliu Hossu” din Catedrala în constructie închinata Martirilor si Marturisitorilor sec. XX din Piata Cipariu, Cluj-Napoca, unitate între oameni cu convingeri politice diferite, unitate si iertare între români.
Sursa: Eparhia de Cluj-Gherla