„Cea de-a treia editie a European Music Open debuteaza pe 19 iunie.
La editia a II-a a Festivalului „European Music Open” au fost prezenti unii dintre cei mai valorosi solisti de opera, opereta si prim-balerini ai Operei de Stat din Viena, Volksoper Viena, ai Operei de Stat din Budapesta si ai primei scene lirice românesti, Opera Nationala Bucuresti. Prezenta balerinilor din Viena la Oradea a fost o premiera nationala. Cea de-a treia editie a probabil celui mai inovativ eveniment cultural din România va debuta pe 19 iunie si se va întinde pe perioada a sase zile. „Coloana vertebrala a acestui eveniment e constituita din cele mai vechi institutii de cultura din Oradea, iar forta lui e data de colaborarea dintre liderii acestei institutii si administratia locala. Fara implicarea acestora e greu de crezut ca evenimentul s-ar fi bucurat de un asemenea succes. Faptul ca Uniunea Compozitorilor a premiat acest eveniment e o bucurie – a fost premiat pentru integrarea muzicii si a celorlalte arte într-un concept pluridisciplinar inovator – iar din faptul ca despre European Open Music se vorbeste în cercurile culturale europene, Oradea are numai de câstigat”, a spus parintele European Open Music, tenorul Alexandru Badea, în cadrul unei conferinte de presa sustinute la Primaria Oradea.
Entuziasmat de succesul si rezonanta de care se bucura European Open Music, reconectat la viata culturala a orasului dupa ce ani buni a fost prezent pe marile scene internationale, Alexandru Badea spune ca, din perspectiva sa, „Oradea are potential sa reprezinte pentru România, din punct de vedere cultural, ceea ce reprezinta Salzburg pentru Austria”. Este cunoscut, spre exemplu, faptul ca în Salzburg se pun în 1920 bazele festivalului orasului – Salzburger Festspiele, importanta manifestare culturala anuala a carei traditie s-a pastrat pâna în zilele noastre. În anii 1960 s-a construit chiar un spatiu destinat acestor festivitati – Festspielhaus. Alaturi de Alexandru Badea, la conferinta de presa a fost prezent directorul Holcim, Ignacio Arroyo, în calitate de sponsor oficial al evenimentului, care a explicat acest parteneriat din dorinta Holcim de a atinge excelenta, context în care „ne alaturam proiectelor care aduc plusvaloare în comunitatile în care suntem prezenti. Suntem onorati ca ne-ati ales ca parteneri”.
De la Centrul Pompidou, la Oradea
Lucrarile sale fac parte din colectiile unora dintre cele mai importante muzee ale lumii: Muzeul de Arta Moderna din New York (MOMA), Centrul Pompidou – Paris si Tate Modern – Londra.
European Open Music va fi deschis de expozitia lui Ion Grigorescu intititulata „Opera pictata 1963-2017”. Ion Grigorescu este un pictor, desenator si eseist român, contestatar al regimului si sistemului comunist, critic al societatii consumiste de azi, personalitate de prim rang a artei plastice românesti si europene. Opera sa artistica cuprinde lucrari de pictura, desen, gravura, pictura bisericeasca, icoane, fotografie si arta video. Ion Grigorescu publica texte teoretice, pagini de jurnal, studii de istoria fotografiei în revistele „Arta”, „Secolul 20”. Opera sa a ramas mult timp necunoscuta, reputatia sa traversând granitele României numai dupa 1990. În prezent este considerat un artist de exceptie, iar operele sale, repere pretioase în peisajul artistic contemporan. Din 1967, Ion Grigorescu abordeaza teme precum sexualitatea, corpul uman, peisajul si mai ales omniprezenta politicului. În timpul regimului comunist, artistul si-a desfasurat activitatea pe ascuns, autocenzurându-se.
Prezent la conferinta de presa, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor, a vorbit despre Ion Grigorescu si din perspectiva pe care artistul o are ca promotor al instalatiei si al contributiei în domeniul fotografiei ca fiind una fundamentala pentru arta contemporana româneasca. Intensitatea expresiva a lucrarilor lui Grigorescu se datoreaza interventiei asupra fotografiilor, supraexpunerilor si suprapunerilor de imagini, dar si utilizarii fotografiei pentru interogarea directa a eului. Expozitia de la Oradea va fi împartita în 6 sectiuni ce surprind momentele-cheie: Paleta (1963-1965), Raspântia (1965-1968), Revizorul (1968-1971), Exodul (1972-1978), Saritura cu pictura (1979-1993) si Marginea era centru (1993-2017). Lucrarile provin din 10 muzee si galerii de arta si 20 de colectii private din tara si din strainatate. Aceasta expozitie se înscrie în programele strategice ale Muzeului National de Arta al României pentru perioada 2016-2021, din care rezulta aportul artistilor nostri la arta universala, raporturile traditie-modernitate, conexiunile cu arta contemporana si cu noile generatii de artisti, cu evolutiile societatii de azi.
Musical la Catedrala
Pentru prima data, partener al European Open Music va fi si Biserica Greco-Catolica. Pe 22 iunie, Catedrala Greco-Catolica va gazdui recitalul extraordinar al Corului de Copii Radio. Evenimentul a fost anuntat chiar de dirijorul Voicu Popescu, care a anticipat tema spectacolului, repertoriul de musical adaptat pentru cor de copii, hiturile repertoriului de musical, mergând de la clasice, precum „Porgy and Bess” (1935) de George Gershwin sau „The Sound of Music” (1965) de Richard Rodger si ajungând la „Veronica” (1972) de Temistocle Popa sau mai recentul „The Greatest Showman” (2017) de Benj Pasek/Justin Paul. Prezenta la eveniment, în calitate de director al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, dar si ca dirijor, Antonia Nica a spus ca nu va fi pentru prima data când Catedrala Romano-Catolica gazduieste un concert de muzica, cu atât mai mult unul de muzica culta.
Colaborare cu Domingo
Sunt invitati la European Open Music artisti cu care Alexandru Badea are o relatie profesionala, care în timp a devenit o relatie de prietenie. În acest registru putem citi prezenta la Oradea a maestrului Shuya Okatsu, dirijorul japonez cu care au colaborat Placido Domingo, Mirella Freni, Sherzl Milnes, Eva Marton, Rune Kollo, Francisco Araisa, Deninis Russel Davies. Pe dirijorul Shuya Okatsu, Alexandru Badea a povestit ca l-a cunoscut în urma cu 12 ani, cu ocazia primului sau turneu în Japonia. În urma cu patru luni, Alexandru Badea s-a aflat din nou la Tokyo, unde timp de trei luni a pregatit „Tosca”. „Eram într-o situatie total relaxata cu Shuya Okatsu si l-am întrebat de ce nu vine si la Oradea. A avut o reactie mai mult decât surprinzatoare, si iata-l la Oradea.
Nu va veni singur, ci cu cel mai «daruit» tenor al tinerei generatii, Hironari Jo, câstigatorul de anul trecut al Premiului special Miura Tamaki, acordat celui mai promitator cântaret japonez în finala Concursului international de opera Fuji International Opera Competition din Shizuoka. Lucrarea «Te Deum», pe care o vor prezenta, e una monumentala si nu s-a mai cântat în România de 50 de ani, fiind extrem de pretentioasa. Bas-baritonul Johannes von Duisburg vine sa completeze lista elitista a cântaretilor de opera invitati la European Open Music.
Oradeanca la Metropolitan
Extrem de interesant va fi pentru oradeni sa descopere doua nume de succes: o soprana, Brigitta Kelle, si o mezzosoprana, Maria Popa, ambele nascute la Oradea. Brigitta Kelle a facut Facultatea de Muzica la Oradea, sub îndrumarea profesoarei Lavinia Chereches, în 2016 a primit Premiul de Excelenta la gala Premiilor Operelor Nationale din Bucuresti. A fost invitata pentru rolul Musetta – „La Boheme” – la Opera Bastile din Paris si Metropolitan Opera din New York. A cântat la Opera de Paris, la Opera din Avignon, la Opera Nation du Rhin Strasbourg si NCPA Beijing. Aflata la început de drum, oradeanca Maria Popa este din stagiunea 2014 membra a studioului de opera Deutscher Oper am Rhein Dusseldorf, unde a fost distribuita în mai multe roluri, precum Giovanna din „Rigoletto”, dar si în premiera mondiala a operei pentru copii „Die Schneekonigin”. Pe ambele le vom putea vedea în „Te Deum” de Anton Bruckner.
Seara de flamenco si jazz
În premiera la Oradea, la Teatrul Regina Maria, oradenii vor putera aplauda un spectacol de flamenco – „Cautându-l pe Cervantes”. Este o propunere care îmbina flamenco, dansul contemporan si teatrul în cautarea individuala: existenta si semnificatia luptei împotriva fricii, nedreptatii, ignorantei. Protagonistii – Castro Romero Flamenco si compania sa Suite Espanola – fac parte din elita mondiala a interpretilor originali ai lumii dansului.
La Sinagoga Sion, publicul se va putea bucura si de o seara de jazz sustinuta de cei mai îndragiti muzicieni de jazz din Austria, Harri Sojka Band. European Open Music cuprinde si o lansare de carte sustinuta de Calin-Andrei Mihailescu. Cu acest prilej, în cadrul European Open Music va fi inaugurata o noua locatie, Cetatea Oradea. Gala de închidere a evenimentului din acest an va fi închisa cu concertul extraordinar al Corului National de Camera Madrigal.
Sursa: http://www.bihon.ro