„Sâmbata, 5 mai s-a desfasurat în Judetul Salaj, concursul intitulat Contributii salajene la Marea Unire, la care au participat 22 de elevi de la mai multe licee din Municipiul Zalau, 19 elevi din Simleu-Silvaniei si 4 din Jibou.
Concursul a fost organizat de Episcopia Greco-Catolica de Oradea, împreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj si s-a desfasurat în trei centre: Colegiul Tehnic Alessandru Papiu-Ilarian din Zalau, Colegiul National Simion Barnutiu din Simleu-Silvaniei si Liceul Teoretic Ion Agârbiceanu din Jibou.
Pentru concurs, elevii au avut de consultat o bibliografie ampla, din care au aflat multe lucruri deosebite despre liderii românilor salajeni implicati activ în actiunile care au culminat cu actul de la 1 Decembrie 1918, precum si despre rolul esential pe care l-a avut Biserica Româna Unita în pregatirea acestui act.
Organizarea concursului a fost coordonata de catre domnul Marius Ghilea, licentiat si master în teologie. La Zalau au fost implicati în organizare domnii profesori Mariana Iuga, Gheorghe Bancea si Rodica Brândusan, precum si preotii Ciprian Robotin si Marius Matei, la Simleu domnii profesori Ioan Man, Mariana Nosal, Florica Bodea si parintele protopop Nicolae Bodea iar la Jibou doamna profesoara Iulia Maria Tanescu si parintele Ioan Balea (din Eparhia de Maramures).
În prezent se corecteaza lucrarile, urmând ca vineri 11 mai sa fie anuntati premiantii.