„Cardinalul Francesco Monterisi, Arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura din Roma, aflat în aceste zile într-o vizita în România, s-a rugat la capatâiul d-nei Doina Cornea, al carei trup neînsufletit a fost depus duminica dupa-amiaza în aula Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Catedrala greco-catolica în constructie din Piata Cipariu, Cluj-Napoca, dedicata Martirilor si Marturisitorilor sec. al XX-lea. Prezenta si omagiul unui Print al Bisericii Catolice a adus binecuvântarea lui Dumnezeu peste o viata daruita neamului românesc si promovarii celor mai nobile valori umane.

Parastasul de pomenire a fost celebrat de PS Florentin Crihalmeanu Episcop de Cluj-Gherla, în prezenta familiei îndoliate si a celor care au dorit sa vina sa îsi ia bun ramas, între care pr. Calin Bot, vicar general, preoti consilieri eparhiali, pr. Teodor Lazar, care a asistat-o spiritual pe d-na Cornea de-a lungul multor ani, numerosi preoti, persoane consacrate si credinciosi. Studentii Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” au contribuit la celebrare. Înainte de slujba Parastasului, a dorit sa îsi aduca omagiul Mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicut, care a rostit si câteva cuvinte in memoriam.

Dupa Parastas, PS Florentin a prezentat-o pe d-na Doina Cornea, asa cum a cunoscut-o, a descris modelul pe care ea l-a oferit românilor, dârzenia si curajul luptei duse cu regimul comunist si apoi cu cel post-comunist, a asemanat-o Episcopului vizionar Inochentie Micu Klein si cu Episcopul martir Iuliu Hossu, fiindca, la fel ca ei, a fost „exilata de ai sai între ai sai”, si a încheiat, spunând: „trecerea la Domnul, acum, a doamnei Doina Cornea, doresc sa fie pentru noi un semn de speranta, fiindca, daca aici, pe pamânt, dupa anii 90, am avut o perioada de timp (prin d-na Cornea), un bun mijlocitor, în Guvern, care s-a luptat pentru recuperarea drepturilor Bisericii Greco-Catolice care fusese vaduvita de manastiri, biserici, case parohiale, scoli, s.a., iata ca, acum, încet, Biserica începe sa îsi reintre în drepturi. Sa stim, ca la începutul acestei lupte, a fost vocea profesoarei Doina Cornea!”

„De aceea, Biserica noastra, prin subsemnatul si preotii aici prezenti, îi aduce un pios omagiu si împreuna ne-am rugat astazi, ne vom ruga si mâine, pentru ca Bunul Dumnezeu sa o aseze cu dreptii, acolo, în locurile de frunte, ale luptatorilor pentru adevar, dreptate si libertate. Odihna cea vesnica da-i-o ei, Doamne si lumina cea fara de sfârsit sa straluceasca ei. Sa se odihneasca în pace, din mila lui Dumnezeu! Amin.”

(Viorica Sabo pentru EparhiaClujGherla.ro)
Sursa: http://www.eparhiaclujgherla.ro