„În perioada 20-21 aprilie 2018, în Aula Magna „Episcop Ioan Suciu” a Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfintii „Vasile, Grigore si Ioan” Oradea, s-a desfasurat Simpozionul Studentesc cu tema „Crestinismul în Europa”, organizat de Asociatia Studenteasca „Coriolan Tamâian” Oradea. Prin tema aleasa s-a dorit sa se identifice niste provocari pentru Biserica si sa gaseasca de asemenea niste solutii. Ajunge sa deschidem sursele mass-media si suntem bombardati de o multime de mesaje anti-clericale. Pe lânga acestea se mai adauga tentativele de înlocuire a crestinismului cu diverse religii sau sincretisme religioase pentru a fi scos cu totul din viata civilizatiei europene si nu numai. Crestinismul a devenit o “piedica”, sau un lucru depasit care trebuie scos din uz si înlocuit cu ceva ce se muleaza pe nevoile si mentalitatile civilizatiilor moderne.
Pornind de la cuvintele Sfântul Pavel: „Isus Hristos este acelasi, ieri si azi si în veac” (Evr 13,9), simpozionul a dorit sa atraga atentia asupra a cât de important este sa fie mentinuta credinta primita de la parinti si stramosi, în ziua de azi în care societatea este extrem de desacralizata. Încercarile sunt mari, dar trebuie sa ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului: „Îndrazniti, Eu am biruit lumea” (In 16, 33).
În cadrul simpozionului, cuvântul de început a fost tinut de Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea care ne-a oferit totodata si binecuvântarea sa arhiereasca pentru lucrarile simpozionului. Au prezentat atât seminaristii oradeni cât si alti studenti ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii din Oradea si ai Seminarului Teologic Greco-Catolic Arhiepiscopal “Buna Vestire” din Blaj.
În cadrul simpozionul au fost abordate teme precum: Rolul familiei crestine în societatea contemporana, problematica avortului, rolul educatiei în Biserica, superstitiile în Europa contemporana, si multe altele.
Este important aportul tinerilor în viitorul Bisericii deoarece, cei care se formeaza acum vor deveni Biserica de mâine, astfel colegii nostri si-au exprimat fiecare opinia sa cu privire la un aspect care influenteaza Biserica. Mântuitorul spune: „Voi sunteti sarea pamântului si lumina lumii”, tinerii studenti, au dovedit si în acest an ca înca în Biserica noastra se mentine vie acea lumina care vine de la Dumnezeu, lumina mentinuta de acesti tineri care sunt candele vii care lumineaza împrejurul lor. Într-o societate în care tinerii sunt implicati în activitati care promoveaza binele propriu si placerea de moment, acesti tineri îsi aduc aportul lor în construirea unei Biserici vii, a unei Biserici care sa aduca la plinatate planul de mântuire a lui Hristos.
Astfel, tinerii nostri au demonstrat si în acest an ca sunt implicati în problemele si viitorul Bisericii. Simpozionul s-a încheiat cu decernarea premiilor si masa comuna unde au avut loc dezbaterile temelor.

Claudiu BAIDOC,

Anul III,

Presedinte ASCTO