„Asociatia Generala a Românilor Uniti cu Roma, greco-catolici, a organizat Adunarea Generala a Consiliului Director în zilele de 13, 14 si 15 aprilie la Bucuresti.

Programul celor trei zile a început cu o scurta rugaciune în Sala „Ion Slavici” a Hotelului CARO, sub patronajul Preasfintiei Sale Mihai Fratila. Episcopul greco-catolic al Bucurestilor a explicat membrilor Consiliului Director importanta orientarii faptelor si timpului individual catre Dumnezeu, a carui vointa trebuie sa o primim cu voiosie în viata noastra. Fiecare dintre membrii delegatiilor sosite din cele 6 Eparhii au prezentat apoi pe rând realitatile, realizarile si provocarile laicatului greco-catolic din teritoriul pe care îl reprezinta. Dintre ideile si întrebarile considerate ca importante pentru perioada urmatoare am consemnat:

Raspunsuri concrete la întrebarea „Cum transferam AGRU celor mai tineri?”
Adresarea unei „Scrisori catre Sinodul BRU” pentru a sustine sprijinul membrilor pentru un plan de redresare morala a societatii românesti si o solicitare expresa a asumarii misiunii preotilor parohi de a înfiinta AGRU parohial
Continuarea colaborarilor pe teme istorice – finantarea unor preocupari editoriale de tipul brosura, sit de întrebari si raspunsuri, carte, documentar video …
Definirea calendarului asociativ, tinând cont de participarile AGRU (atât pe plan extern cât si cele interne)
Brandul AGRU – între traire si exprimare.
Cea de a doua zi a fost dedicata întâlnirii cu membrii si simpatizantii AGRU Bucuresti, când în Amfiteatrul „Vasile Pârvan” din cadrul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, a avut loc Simpozionul organizat sub egida Centenarului Marii Uniri – „ISTORIA unui CREZ. CREZUL unei IDEI.”

Prof. dr. Ovidiu Bozgan a fost moderatorul echilibrat si sobru al unei sesiuni de prezentari stiintifice care au punctat perspective sintetice ale istoriei Bisericii Române Unite cu Roma si în special asupra rolului pe care aceasta institutie importanta a patrimoniului cultural si spiritual românesc l-a avut în înfaptuirea Marii Uniri. Dupa cuvintele de deschidere din partea gazdelor evenimentului (prof. dr. Ioan C Opris – prodecan, din partea Facultatii de Istorie din Bucuresti) si ale organizatorilor (presedinte Calin Diaconu din partea AGRU National), Preasfintia Sa Mihai Fratila a adresat un cuvânt de multumire noii generatii de istorici care se dovedesc a fi exploratori netematori ai adevarului istoric, asa cum se reveleaza acesta prin studiul surselor primare.

Cei aproximativ 100 de participanti prezenti la Simpozion au putut apoi asculta urmatoarele conferinte:

dr. Lucian Turcu, Universitatea Babes-Bolyai: Biserica greco-catolica româneasca din a doua jumatate a veacului al XIX-lea pâna la sfârsitul Primului Razboi Mondial. Semnificatiile unei evolutii istorice.
dr. Ciprian Ghisa, Universitatea Babes-Bolyai: Impactul Unirii de la 1918 asupra Bisericii Greco-Catolice. Comparatie între situatia Bisericii Române Unite înainte si dupa 1918.
dr. Cristian Vasile, Institutul de Istorie N. Iorga: Biserica Greco-Catolica, Marea Unire si problematica reîntregirii religioase a românilor
La finalul lucrarilor, Preasfintitul Mihai Fratila a prezentat în premiera absoluta publicului prezent cele doua volume ale Cauzei de beatificare ale celor 7 Episcopi greco-catolici martiri care s-au opus comunismului cu pretul jertfei supreme. Consiliul Director a stabilit ca urmatoarea întâlnire de lucru sa aiba loc la Cluj, la Centrul Manresa, în 11-13 octombrie 2018.