„La început a fost un vis, apoi, o dorinta, si a fost nevoie de 10 ani ca sa devina realitate. Faptul ca suntem azi aici demonstreaza ca, uneori, visele se adeveresc, ca dorintele se împlinesc si ca efortul este rasplatit.
”Casa Frentiu”, asa cum am obisnuit pe cei cu cei cu care vorbeam despre aceasta constructie, în cei zece ani de când am început lucrarile, nu este un azil si nu este o casa de batrâni, ci este casa unei batrâneti întelepte, senine si respectate; casa unde oamenii pot împartasi cu altii propriile idei si propriile sentimente; casa omului caruia ochii îi scânteiaza de bucurie sau se umbresc de lacrimi si casa omului ale carui buze lasa sa treaca un strigat de bucurie sau un suspin de durere. Este o casa.
În sensul acesta, Centrul Rezidential, ”Casa Frentiu, este conceput pentru a satisface toate dorintele.
Dotare structura: – 24 camere single cu baie proprie, cu sistem de detectie incendiu, apel medical, aer conditionat, sistem de televiziune, internet si telefonie; – sistem de supraveghere video în spatii comune; – capela; – spatii pentru activitati de terapie ocupationala; – bucatarie proprie; – sala pentru servit masa; – spatii de depozitare a alimentelor; – spalatorie, uscatorie, calcatorie proprii; – grupuri sanitare comune; – ascensor modern; – living modern, dotat cu tv, video, dvd; – bar; – curte amenajata.

Servicii incluse în pachetul de baza: – asistenta si îngrijire permanenta prin personal calificat, respectiv asistente medicale, infirmiere, personal de serviciu; – servicii de spalatorie, uscatorie, calcatorie; – meniul zilnic constând în trei mese de baza si doua gustari, preparat de personal calificat, în bucataria proprie.

Servicii medicale: – medic medicina generala ori de câte ori este nevoie; – administrare tratament oral, injectabil, perfuzabil; – aplicare de creme protectoare si pansamente; – asigurarea primului ajutor si a serviciului de ambulanta în caz de nevoie; – masaj terapeutic, kinetoterapie, reflexoterapie, masaj de relaxare; – gimnastica recuperatorie pentru cei care au nevoie; – analize medicale cu recoltare la sediul nostru; – curatarea plagilor si escarelor.

Servicii speciale: – servicii de coafura, frizerie, manichiura, pedichiura; – transportul si însotirea rezidentilor la piese de teatru, concerte, vernisaje, filarmonica; – excursii si pelerinaje.

Activitati: – ore de pictura si desen; – serate muzicale si dans, film si lectura; – jocuri de societate si dezvoltare personala; – sporturi usoare (tenis de masa, biliard, badminton); – activitati de îndemânare; – 5 o’clock tea pentru servirea de ceaiuri, cafea alaturi de un prieten; – acces nelimitat la internet pentru a pastra contactul cu familia, prietenii, sau pentru a învata noi lucruri; – posibilitatea vizitarii rezidentilor de catre familie sau apropiati, ori de câte ori doresc; – plimbari în aer liber în curtea proprie si în parcul din apropiere; – consiliere spirituala; – sarbatorirea în mod festiv a zilelor de nastere si onomastice; – organizarea de mese festive de Craciun, Revelion si de Paste.

Capacitatea centrului rezidential este de minim 24 persoane si maxim 52 persoane.
Personalul, în numar de 14 angajati, care va deservi centrul, este format din sef de centru, administrator, asistenti medicali, infirmiere, bucatari, personal de curatenie si spalatoreasa. Centrul va avea contract de colaborare cu un CMI (cabinet medical individual), un fizioterapeut, psihiatru, un neurolog si un-psiholog.
Centrul rezidential ”Casa Frentiu” s-a ridicat pe terenul aflat în proprietate Asociatiei Caritas Eparhial, primit de la Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica de Oradea. Valoarea investitiei este de 5.424.698,58 lei.
Cladirea s-a ridicat cu sprijinul unor asociatii din Italia, Germania si SUA.
Alaturi de acesti finantatori au fost alte sute de persoane care, de-a lungul anilor, au fost aproape de noi prin donarea a 2% din impozitul pe profit.
Donatiile oferite de acestea au avut o importanta deosebita pentru ca au reprezentat contributia proprie, adusa de organizatie, la acest proiect.

Începând cu data de 1 mai 2018 se vor putea depune dosare în vederea înscrierii pentru un loc în casa. Dosarele se vor depune la sediul Caritas Eparhial, pe str. Episcop Mihai Pavel, nr. 3. Primul criteriu în vederea acceptarii unui dosar este acela ca persoana sa nu fie dependenta de pat. Al doilea criteriu este suma cu care persoana care intra în casa, sau familia acesteia, trebuie sa contribuie pentru buna functionare a casei. Cuantumul contributiei se va stabili pâna la data de 1 mai 2018.
În numele viitorilor beneficiari ai casei, persoanelor vârstnice si singure, le multumesc tuturor pentru implicare, si îi asigur ca, împreuna, vom aduce o raza de speranta în viata celor vârstnici.

Presedinte