„Cardinalul Daniel N. DiNardo, Arhiepiscop de Galveston-Houston si presedinte al Conferintei Episcopale Americane, a publicat pe 9 aprilie 2018 un mesaj în care îsi exprima aprecierea pentru exortatia apostolica „Gaudete et exsultate” a Papei Francisc, despre chemarea la sfintenie în lumea contemporana.

„Doresc sa îmi exprim personal profunda recunostinta fata de Sfântul Parinte pentru aceste cuvinte puternice si directe din ‘Gaudete et exsultate’. În aceasta exortatie, Papa Francisc este foarte clar – facându-si datoria de Vicar al lui Cristos, cerând cu tarie fiecarui crestin sa recunoasca si sa fie deschis fata de ceea ce Dumnezeu doreste de la ei – si anume ca trebuie sa fim sfinti, dupa cum El este sfânt (cf. 1Petru 1,15). Misiunea încredintata fiecaruia dintre noi în apele Botezului e simpla: prin harul si puterea lui Dumnezeu suntem chemati sa devenim sfinti.”

Cardinalul DiNardo spune ca cuvintele ce i-au sarit în mod special în ochi sunt: „Nu va fie teama de sfintenie”, de la nr. 32 din exortatia papala. La asa ceva „ne-a chemat Domnul pe fiecare”, continua prelatul american. „Un crestin nu îsi poate gândi misiunea pe pamânt fara sa o vada ca o cale spre sfintenie. […] Sfântul Parinte arata ca sfintenia se atinge prin încercarile cu care ne confruntam fiecare zi de zi. De-a lungul unei zile obisnuite, ne aminteste Papa, ‘trebuie sa recunoastem si sa combatem înclinatiile noastre agresive si egoiste, si sa nu le lasam sa prinda radacini’ (nr. 114). Dar aceasta ‘lupta este dulce, caci ne permite sa ne bucuram de fiecare data când Domnul triumfa în vietile noastre’ (nr. 158).”

De asemenea Cardinalul s-a mai oprit la reflectia pe care Papa o ofera legat de interactiunile pe care le au catolicii prin media. Crestinii pot sa cada în plasa violentei verbale pe internet, în diversele forumuri digitale. De aici avertismentul pentru catolici ca în mijlocul conversatiilor aprinse sa îsi aminteasca de faptul ca judecata îi apartine lui Dumnezeu, nu omului. Si încheie astfel: „În lumina bucuriei pascale, celebrând învierea Domnului, îi încurajez pe toti crestinii sa îsi reaprinda chemarea baptismala la sfintenie citind aceasta minunata exortatie a Papei Francisc, în special frumoasa sectiune dedicata Fericirilor. Prin explorarea Fericirilor si oferind exemple privitor la cum sa ne traim chemarea la sfintenie în viata de zi cu zi, Sfântul Parinte ne ofera un instrument minunat de înnoire a iubirii noastre pentru Dumnezeu si pentru semeni.”

Sursa:http://www.catholica.ro