„Sfântul Scaun a declarat joi ca presupusul interviu dintre Papa Francisc si un jurnalist italian, în care se spune ca Papa ar fi negat existenta iadului, nu trebuie considerat o redare exacta a cuvintelor acestuia, ci doar „reconstructia” autorului. Este vorba de întâlnirea cu Eugenio Scalfari, de 93 de ani, o întâlnire „privata, cu ocazia Pastelui, în care nu i s-a acordat vreun interviu”, se poate citi în comunicatul oficial din 29 martie. „Ceea ce spune autorul în articolul de astazi este rezultatul reconstructiei pe care o face, în care cuvintele pronuntate de Papa nu sunt citate.” Nu avem deci de-a face cu o transcriere fidela a cuvintelor Sfântului Parinte, subliniaza comunicatul.
Scalfari, care se declara fatis ca ateu, este fondatorul si fostul editor al publicatiei italiene de stânga La Repubblica. Într-un articol aparut astazi pe sit, Scalfari pretinde ca Pontiful i-ar fi spus ca „iadul nu exista, (dar) disparitia sufletelor pacatosilor exista”. Este a cincea întâlnire dintre cei doi, nefiind prima în care jurnalistul prezinta fals cuvintele Papei dintr-o audienta privata. În noiembrie 2013, dupa o controversa similara, Scalfari a admis ca cel putin unele cuvinte publicate cu o luna înainte „nu au fost spuse de Papa”. La o întâlnire cu jurnalistii de la Asociatia Presei Straine din Roma, Scalfari a explicat ca îsi face interviurile fara un suport de înregistrare si fara sa ia notite. „Încerc sa înteleg persoana pe care o intervievez, iar apoi scriu raspunsurile lui cu cuvintele mele.” A admis deci ca exista posibilitatea ca „unele cuvinte ale Papei scrise de mine sa nu îi fi apartinut Papei Francisc”.
Scalfari a mai spus acelasi lucru despre iad si în 2015. Purtatorii de cuvânt ai Vaticanului au subliniat mereu ca textele acestuia sunt neoficiale. De fapt Pontiful a vorbit public despre existenta iadului, de exemplu la veghea de rugaciune din martie 2014. Atunci spunea ca membrii mafiei trebuie sa îsi schimbe viata „cât mai este timp, pentru ca sa nu sfârsiti în iad. Asa ceva va asteapta daca veti continua pe aceasta cale.” Citându-l pe Papa Paul al VI-lea, Catehismul Bisericii Catolice afirma ca învatatura catolica „afirma existenta iadului si vesnicia lui. Sufletele celor care mor în starea pacatului de moarte coboara, imediat dupa moarte, în iad, unde sufera chinurile infernului, ‘focul vesnic’. Pedeapsa principala a iadului consta în despartirea vesnica de Dumnezeu, singurul în care omul poate avea viata si fericirea pentru care a fost creat si la care aspira.”

Sursa: http://www.catholica.ro