„În perioada 26 – 28 martie 2018 s-a desfasurat la Pensiunea Colt de Rai din Zalau cursul de formare pentru preotii Eparhiei de Oradea cu tema Provocari pastorale în "Amoris Laetitia".
Conferentiarul acestui curs a fost Monseniorul Renzo BONETTI, Presedintele Fundatiei "Famiglia Dono Grande", fost responsabil al Pastoratiei Familiei în Conferinta Episcopala Italiana, fost consultor al Consiliului Pontifical pentru Familie.
Pe parcursul a patru meditatii foarte bine structurate Don Renzo ne-a ajutat sa patrundem în tainele acestei fascinante exortatii apostolice postsinodale, Amoris laetitia, a Sfântului Parinte Papa Francisc.
Înca de la începutul meditatiilor am constientizat necesitatea si asemanarea celor doua sacramente ale slujirii – preotia si casatoria. Astfel, casatoria lumineaza preotia si preotia lumineaza casatoria. Casatoria si preotia, ori vor creste împreuna, ori vor cadea împreuna.
Prin multe exemple concrete din viata parohiei unde a slujit Don Renzo, am realizat importanta acestei „biserici domestice”, care este familia, mai ales în aceste timpuri. Am descoperit modalitati practice de a lucra cu familiile, de a construi adevarate scoli de evanghelizare, fiind tot timpul constienti de faptul ca Isus Cristos ne-a dat în primul rând puterea de a transmite iubirea.
Am înteles foarte clar din prezentarea lui Don Renzo importanta pregatirii logodnicilor pentru casatorie, dar mai ales ca aceasta însotire trebuie sa continue si dupa casatorie, când apar adevaratele provocari, atât pentru cuplu, cât si pentru preot.
Am apreciat foarte mult aspectele practice si concrete ale pastoratiei, bazate pe experienta personala a lui Don Renzo – un preot care a înteles misiunea lui.
Multumim bunului Dumnezeu ca a facut posibila aceasta întâlnire, prin intermediul celor doi vicari ai eparhiei noastre: Pr Mihai Vatamanelu – vicar general, si Pr Antoniu Chifor – vicar cu preotii, precum si prin intermediul Pr Mihai Tegzes – responsabil cu pastoratia familiilor, care a ajutat atât la traducere, cât si la întreaga organizare.
Ca o concluzie finala, voi cita din Amoris laetitia, numarul 73 : „Casatoria crestina este un semn care nu numai ca arata cât de mult a iubit Cristos Biserica sa în alianta pecetluita pe cruce, ci face prezenta aceasta iubire în comuniunea sotilor”.