„Apropierea lui Dumnezeu fata de poporul sau si apropierea apostolica a preotilor au fost în centrul omiliei papei Francisc de la Sfânta Liturghie a Crismei celebrata în dimineata de joi, 29 martie a.c., în bazilica San Pietro, împreuna cu patriarhii, cardinalii, episcopii si preotii diecezei de Roma. Sfânta Liturghie a cupris, în afara de ritualul propriu, ritul binecuvântarii uleiului bolnavilor, a uleiului catecumenilor si sfintirea crismei. Totodata, cei care au primit taina preotiei si-au reînnoit în fata episcopului fagaduintele preotesti.

Referindu-se la pagina Evangheliei proclamata la Sf. Liturghie, cu Isus care proclama în sinagoga de la Nazaret apropierea lui Dumnezeu, papa Francisc a remarcat ca Isus putea sa fie ”un carturar sau un învatator al Legii, dar a vrut sa fie un evanghelizator, un predicator itinerant, mesagerul de vesti bune pentru poporul sau”.
Papa Francisc: «Aceasta este marea alegere a lui Dumnezeu: Domnul a ales sa fie unul care sta aproape de poporul sau. Treizeci de ani de viata ascunsa. Numai dupa aceea va începe sa predice. Este pedagogia întruparii, a înculturarii; nu doar în culturile îndepartate, dar si în propria parohie, în noua cultura a tinerilor».

Apropierea, a continuat Sfântul Parinte, este mai mult decât numele unei virtuti particulare: ”este o atitudine care cuprinde întreaga persoana, modul sau de a stabili legaturi, de a fi prezenta în egala masura în ea însasi si atenta la ceilalti”.
Papa Francisc: «Când lumea spune ca un preot este apropiat, de obicei scoate în evidenta doua lucruri: primul este ca el este prezent întotdeauna (contrariul lui ”nu-l gasesti niciodata”; ”stiu, parinte, ca sunteti foarte ocupat”, spun deseori). Si celalalt lucru este ca preotul stie sa gaseasca un cuvânt pentru fiecare. ”Vorbeste cu toti – spune lumea – cu cei mari, cu cei mici, cu cei saraci, cu cei care nu cred…” Preoti apropiati, care sunt prezenti, care vorbesc cu toti… Preoti de strada».

În aceasta optica, a subliniat mai departe papa Francisc, se întelege de ce ”apropierea este cheia evanghelizarii: pentru ca este o atitudine cheie în Evanghelie” si Domnul o foloseste pentru a descrie Împaratia cerurilor. Trebuie sa devenim mai constienti ca apropierea ”este si cheia adevarului, nu doar a milostivirii, dar si cheia adevarului”, tinând cont ca ” în adevar distantele pot fi eliminate”. ”Adevarul nu este doar definitia care îti permite sa numesti situatiile si lucrurile tinându-le la distanta prin concepte si rationamente logice. Nu este numai aceasta. Adevarul este si fidelitate (”emeth”, în ebraica), ceea ce îti permite sa numesti persoanele cu numele lor propriu, asa cum le numeste Domnul, mai înainte de a le clasifica si de a defini ”situatia lor”.
Papa Francisc: «Trebuie sa fim atenti sa nu cadem în ispita de a ne face idoli din unele adevaruri abstracte. Sunt idoli comozi, la îndemâna, care dau un anumit prestigiu si putere si sunt greu de recunoscut. Pentru ca ”adevarul-idol” se mimetizeaza, foloseste cuvintele evangheliei ca pe o haina, dar nu permite sa li se atinga inima. Si, ceea ce este mult mai rau, îndeparteaza lumea simpla de apropierea vindecatoare a Cuvântului si a Sacramentelor lui Isus».

În continuarea omiliei sale, papa Francisc a încredintat preotilor trei domenii de meditatie despre apropierea sacerdotala: însotirea spirituala, sacramentul marturisirii pacatelor si îndatorirea de a predica. Toate, a subliniat papa, trebuie sa oglindeasca aceste doua atitudini fundamentale: apropierea de Dumnezeu în rugaciune si apropierea fata de oameni în viata lor concreta.
Papa Francisc: «Vestea cea buna se împlineste când aceste doua forme de apropiere se alimenteaza si se îngrijesc reciproc. Daca te simti departe de Dumnezeu, te rog, apropie-te de poporul sau, care te va vindeca de ideologiile care ti-au lâncezit ardoarea. Cei mici te vor învata sa-l vezi pe Isus într-un mod diferit: în ochii lor, Persoana lui Isus este fascinanta, bunul sau exemplu confera autoritate morala, învataturile sale sunt în serviciul vietii. Iar daca tu te simti departe de oameni, apropie-te de Domnul, de Cuvântul sau: în Evanghelie, Isus te va învata modul sau de a privi oamenii, cât valoreaza în ochii sai fiecare din cei pentru care si-a varsat sângele sau pe cruce. În apropierea de Dumnezeu, Cuvântul sau se va face trup în tine si vei ajunge un preot apropiat de orice trup. În apropierea de poporul lui Dumnezeu, trupul sau suferind va deveni cuvânt în inima ta si vei avea ce sa vorbesti cu Dumnezeu, vei deveni un preot mijlocitor».

Sursa:http://ro.radiovaticana.va
(rv – A. Danca)