„”Contributia voastra este indispensabila. Avem nevoie de voi ca sa pregatim Sinodul care în octombrie va reuni episcopii pe tema «Tinerii, credinta si discernamântul vocational». De multe ori, atât în istoria Bisericii cât si în Sfânta Scriptura, Dumnezeu a vrut sa vorbeasca prin intermediul celor tineri”: a spus papa Francisc la deschiderea, luni, 19 martie a.c., – solemnitatea Sf. Iosif – a asteptatei întâlniri pre-sinodale a tinerilor, organizata la Roma între 19-24 martie 2018 de Secretariatul general al Sinodului Episcopilor în colaborare cu Departamentul pentru laici, familie si viata. Lucrarile au început azi la ora 9.00 în prezenta Sfântului Parinte cu un moment de rugaciune si se desfasoara la Colegiul pontifical international ”Maria, Mater Ecclesiae” din Roma. Discursul Sfântului Parinte a fost precedat de salutul secretarului general al Sinodului, card. Lorenzo Baldisseri, si urmat de marturiile a cinci tineri.

Participarea româneasca la Întâlnirea pre-sinodala a tinerilor
Printre cei 361 de participanti din toate tarile, fara a pune la numar episcopii si cardinalii cu drept de participare din oficiu, se afla si cinci tineri din România, reprezentând Conferinta episcopilor din România, Biserica Greco-Catolica si mediul universitar. Potrivit listei oficiale, Conferinta episcopilor din România este reprezentata de Celina Dumitru, consilier national pentru sectorul tineri din cadrul asociatiei ”Actiunea Catolica”. Din partea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica participa Ana-Maria Oros, implicata în pastoratia tinerilor, si seminaristul Liviu Ursu, presedintele Oficiului juridic din cadrul Arhieparhiei de Fagaras si Alba-Iulia. Participa, de asemenea, ca reprezentanti ai diferitelor domenii de formare, Florian Babtan Varga, student la Academia de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, si Anita Biro, studenta la Facultatea de litere a Universitatii ”Babes – Bolyai” din Clu-Napoca.

”Dumnezeu are încredere în voi, va iubeste si va cheama”
Cu un discurs amplu, bogat în paranteze spontane si directe, papa Francisc a subliniat ca prezenta tinerilor la aceasta întâlnire pre-sinodala aduce ”o contributie indispensabila” la parcursul de pregatire a adunarii generale a Sinodului episcopilor din octombrie 2018 pe tema ”Tinerii, credinta si discernamântul vocatiei”. În multe momente din istoria Bisericii, ca si în numeroase pagini din Sfânta Scriptura, Dumnezeu – a subliniat pontiful – a vrut sa vorbeasca prin intermediul celor mai tineri, cum a facut, de exemplu, cu Samuel, David si Daniel. Pe de alta parte, în lumea de astazi se vorbeste foarte mult despre tineri, dar fara a se lasa interpelati de ei. Mai mult, a remarcat Sfântul Parinte, ar trebui subliniat si un alt aspect: ”tineretul nu exista. Exista tinerii, povestile lor de viata, chipurile, privirile si aspiratiile lor. A vorbi despre tineret este usor: se fac abstractii, procentaje, etc. Dar fata ta, inima ta ce spune? E necesar a intra în dialog cu tinerii, a-i asculta”.

Papa Francisc: «Urmatorul Sinod îsi propune în particular sa pregateasca conditiile pentru ca tinerii sa fie însotiti cu pasiune si competenta în discernamântul vocational, adica în ”a recunoaste si a primi chemarea la iubire si la viata în plinatate” (Documentul pregatitor, Introducere). Noi toti avem aceasta chemare. Voi, în faza initiala, sunteti tineri. Aceasta este certitudinea de fond: Dumnezeu îl iubeste pe fiecare si fiecaruia îi adreseaza personal o chemare. Este un dar care, când îl descoperi, te copleseste de bucurie (cf. Matei 13, 44-46). Fiti siguri: Dumnezeu are încredere în voi, va iubeste si va cheama. Din partea sa nu va înceta sa o faca pentru ca este credincios si crede cu adevarat în voi. (…) Va adreseaza întrebarea pe care într-o zi a pus-o discipolilor: ”Ce cautati?” (Ioan 1,38). La rândul meu, în acest moment, va adresez fiecaruia dintre voi aceeasi întrebare: ”Ce cauti? Tu ce cauti în viata ta?” Spune-o, ne face bine sa te ascultam. Spune-o! De aceasta avem nevoie: sa ascultam parcursul vostru de viata. Ce cauti? Dumnezeu va invita sa împartasiti cautarea vietii împreuna cu El, sa mergeti împreuna. Iar noi dorim sa facem la fel, pentru ca nu putem decât sa împartasim cu entuziasm cautarea adevaratei bucurii a fiecaruia dintre voi si nu putem sa-L tinem numai pentru noi pe Cel care ne-a schimbat viata, pe Isus. Cei de o vârsta cu voi si prietenii vostri, chiar fara sa stie, asteapta si ei o chemare de mântuire».

În partea a doua a adunarii plenare de luni, între orele 11.00 – 13.00, papa Francisc a raspuns liber la întrebarile tinerilor în cadrul unui colocviu spontan. Lucrarile reuniunii vor continua, începând din dupa amiaza de luni, cu dezbaterile din grupurile lingvistice privind continutul si finalitatea reuniunii pre-sinodale. Vineri, 23 martie, participantii efectueaza o vizita la Catacombele Sfântului Calixt, unde are loc devotiunea ”Calea Crucii”. Sâmbata, 24 martie, este prezentat în plen ”Documentul final” pentru a fi supus aprobarii.

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va