„
De Salvatore Cernuzio
A ajuns pe neasteptate, cum este tipic pentru "Vinerile Milostivirii", devenite de acum una din trasaturile caracteristice ale pontificatului sau începând de la Jubileul Milostivii. Primul gest a fost sa-i mângâie pe copii, sa se joace cu ei, sa le daruiasca oua de Paste si sa accepte oferta de a lua gustarea împreuna. apoi a fost îmbratisarea cu mamele lor, care cu câteva minute înainte se ocupau cu desfasurarea serviciilor lor. În "Casa Leda", structura protejata care primeste mame detinute cu copii minori, pe via Kenya, în zona Eur din Roma, într-un edificiu de lux confiscat de la mafie, papa Francisc aduce clipe de lejeritate si veselie care sunt contragreutate la acea greutate a vietii care caracterizeaza zilele acestor femei si se revarsa în întregime asupra copiilor lor.
Lillo Di Mauro, responsabilul zonei, inaugurata în iulie 2017 dupa multe dificultati, a facut un rezumat papei Bergoglio prezentând cuvintele câtorva dintre miile de fetite si baieti copii ai parintilor închisi în închisorile italiene care traiesc cu ei în închisoare sau merg sa-i viziteze. "Suntem invizibilele", a spus Di Mauro, "flori fragile" care cresc "în desertul birocratiei si al masurilor de siguranta, în indiferenta adultilor alienati de munca urâta si violenta".
"Pentru a apara demnitatea parintilor nostri detinuti ne relateaza minciuni facându-ne sa credem ca intram într-un colegiu sau într-un loc de munca. Suntem perchezitionati, violentati în intimitatea noastra de mâinile adultilor necunoscuti, care ne iau papusile de plus, sarmanele jucarii care sunt prietenii nostri pentru a le deschide, a le controla, uneori ne iau si chilotii pentru a se asigura ca mamele noastre n-au ascuns în ei droguri".
Pentru multi oameni acesti copii sunt numai statistici: "4.500 de copii care au o mama în închisoare, circa 90 de mii cei care au un tata detinut", a spus Di Mauro. "Si parintii nostri uneori au banuieli cu privire la noi", marturisesc ei. "Pentru a nu fi aratati cu degetul povestim ca tatal nostru lucreaza în tari fantastice si îndepartate si mama noastra este o regina. Pentru a ne apara devenim agresivi si netratabili, dar nu suntem rai, ceilalti sunt cei care ne vad si ne vor asa: «Suntem copiii detinutilor»".
În mijlocul acestei desertificari sociale, "Casa Leda" – intitulata Leda Colombini, partizana, parlamentara, sindicalista, voluntara în închisoare pentru drepturile celor din urma, în special femeile încarcerate – reprezinta o oaza de umanitate.
Structura, gestionata de cooperativa sociala Cecilia Onlus, actualmente reprezinta un unicum în genul sau în Italia. N-au fost putine eforturile pentru a o pregati, relateaza responsabilul, si mai mult polemicile (începând de la rezidenti) si presiunile pentru a amâna inaugurarea ei. Însa, la sfârsit, vointa de "a restitui societatii un spatiu recalificat" si în acelasi timp "a dezvolta un proiect de civilizatie si de mare umanitate" a învins. Actualmente sunt oaspeti ai "Casei" cinci mame tinere, cu vârste cuprinse între 25 si 30 de ani, detinute pentru delicte minore, carora le este recunoscuta capacitatea de parinti si care pot, deci, sa continue perioada de detentie cu copiii lor în interiorul structurii. Trei sunt de etnie rom, celelalte doua o egipteanca si italianca, fiecare cu propriul copi.
Francisc a schimbat cu ele câteva cuvinte si, însotit de monseniorul Rino Fisichella, presedinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, a facut obisnuitul tur – în uimirea generala – în casa-familie, pentru a saluta lucratorii, educatorii si voluntarii din Asociatia "La Roma Împreuna" care zilnic le asista pe tinere. În proiect sunt implicate si realitatile Prim Ajutor Suferinta Societate Cooperativa sociala onlus si Asociatia "Ain Karim". Presteaza servici în cadrul structurii si asa-numitii "Pusi la încercare", imputati vinovati de delicte usoare care nu prevad detentie si care pot sa-si ispaseasca pedeapsa desfasurând munci utile pentru colectivitate.
Între aplauze, fotografii si strângeri de mâna, papa s-a jucat cu copiii, oferindu-le în dar oua mari de Paste, "primite cu mare bucurie" de cei mici, asa cum informeaza o nota a Sfântului Scaun. La rândul lor mamele au voit sa-i lase pontifului un dar mic, produs al diferitelor activitati pe care le desfasoara în cadrul Casei. Totusi, pentru Francisc cadoul cel mai frumos a fost sa asculte marturiile si oportunitatile acordate de a-si creste copiii lor, în pofida dificultatilor. Si gesturi simple cum ar fi însotirea si luarea copiilor de la scoala, învatarea meseriilor, desfasurarea activitatilor utile în vederea unei viitoare inserari în lumea muncii si în societate.
În amintirea vizitei, papa Francisc a lasat câteva cadouri mamelor, între care un pergament semnat. Apoi, pe la ora 17.00, a parasit "Casa Leda" si s-a întors în casa sa, "Sfânta Marta", în Vatican.
(Dupa Vatican Insider, 2 martie 2018)
Traducere de pr. Mihai Patrascu