„Biserica Catolica din România are, pâna acum, 5 români beatificati si unul în asteptare. Veronica Antal va fi a sasea fericita, dupa ce papa Francisc i-a recunoscut meritele care o recomanda ridicarii la cinstea altarelor. Toti apartin ritului latin.
Biserica Greco-Catolica asteapta decizia Vaticanului asupra celor 7 episcopi martiri sub regimul comunist. Procesul lor de beatificare a fost anevoios, întrucât sunt multi ca numar, iar documentele despre ei au fost impresionante, atât ca volum, cât si continut. În momentul de fata, volumele POSITIO super martyrio asteapta sa fie pe deplin traduse si trimite la studiu la cei 9 teologi consultori.
"Procesul este pe drum normal, desi sunt persoane care se întreaba de ce acum. În 2009, s-a încheiat procesul eparhial pentru recunoasterea martirilor. În 2011, Congregatia pentru Cauzele Sfintilor a emis decretul de recunoastere a validitatii juridice a procesului efectuat, adica a validat ce s-a facut în România. În tot acest timp, au fost audiati martori. La cauza greco-catolica aducem experienta de la Fericitul Ghika si Fericitul Durcovici. De exemplu, la Mons. Ghika, din momentul în care s-a dat decretul de validitate pâna ce s-a prezentat volumul Positio au trecut 4 ani jumate. Acum, în faza romana a procesului, se tine cont de tot ce s-a adunat si trebuie sa se redacteze sapte biografii între 10-20 de pagini, dar foarte documentate, fiecare afirmatie trebuie sa aiba baza documentata foarte serios. Sunt trei capitole ale martiriului si trebuie demonstrate. Se lucreaza mai greu pentru ca au aparut valuri de arhive noi" – spunea, în 2014, Emanuel Cosmovici, colaborator al postulaturii greco-catolice pentru episcopii martiri,
Episcopilor greco-catolici martiri li se alatura si Leon Manu, calugar bazilitan, egumenul greco-catolic al manastirii greco-catolice Nicula, mort pentru credinta catolica în temnita din Gherla. Însa procesul lui de beatificare se afla în faza initiala la nivel eparhial, momentan postulatura lucrând la finalizarea biografiei Servului lui Dumnezeu precum si la adunarea tuturor scrierilor si publicatiilor realizate de catre el.
Pe rol se afla si procesul Rafilei Galut, fecioara stigmatizata de la Bocsig, de a carui caz s-a ocupat, în faza eparhiala, însusi PS Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj. Viata ei este împodobita de miracole.

Cauza ei a intrat în atentia Vaticanului la sfârsitul lui 2015. Atunci s-a primit Ordinul “Nulla Ost” pentru începerea procesului de beatificare. Demersurile au început însa de mai devreme, însusi ierarhul locului ocupându-se personal de alcatuirea dosarului înaintat Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor. Cercetarea eparhiala s-a încheiat anul trecut, în luna iulie. Procesul a intrat de atunci în faza romana.
PS Alexandru Mesian a spus, la Radio Maria, cine este aceasta greco-catolica cu faima de sfintenie, la al carei mormânt vin, din 1939, numerosi credinciosi pentru a se ruga, cerându-i mijlocirea.

Sursa: http://www.radiomaria.ro