„«Dragi Frati si surori, buna ziua!

În aceasta prima duminica din Postul Mare, Evanghelia propune temele ispitirii, a convertirii si a Vestii celei bune. Evanghelistul Marcu scrie: «Si, îndata, Duhul l-a dus în pustiu. Iar în pustiu a stat timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana.» (Mc 1, 12-13) Isus merge în pustiu pentru a-si pregati misiunea în lume. El nu are nevoie de convertire dar, în calitate de om, trebuie sa traverseze aceasta încercare, atât pentru sine însusi, pentru a se supune vointei Tatalui, cât si pentru noi, pentru a ne da harul de a învinge ispitirile», a spus Sfântul Parinte la începutul reflectiei rostita în cadrul rugaciunii Angelus, din Piata Sfântul Petru.

0:00

«Aceasta pregatire» – a continuat – «consta în lupta împotriva spiritului celui rau, adica împotriva diavolului Si pentru noi Postul Mare este un timp de "competitie", de lupta spirituala: suntem chemati sa-l înfruntam pe cel rau prin rugaciune, pentru a fi în masura, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa-l învingem în viata noastra de zi cu zi. Noi stim, din pacate, raul este activ în existenta noastra si în jurul nostru, unde au loc violente, respingerea celuilalt, închideri, razboaie, nedreptati. Toate acestea sunt fapte ale celui rau, ale raului.»
Papa Francisc: «Imediat dupa ispitirile din pustiu, Isus începe sa predice Evanghelia, adica vestea cea Buna (…) care pretinde de la om convertire si credinta. El vesteste: "S-a împlinit timpul si împaratia lui Dumnezeu este aproape. Convertiti-va si credeti în Evanghelie!" (v. 15) mai exact, sa credeti ca aceasta Veste buna reprezentata de Împaratia lui Dumnezeu este aproape. În viata noastra avem mereu nevoie de convertire, în fiecare zi, iar Biserica ne cere sa ne rugam pentru aceasta. De fapt, nu suntem niciodata îndeajuns de orientati catre Dumnezeu si trebuie sa ne îndreptam continuu mintea si inima spre El. pentru a face aceasta avem nevoie de curajul de a respinge tot ceea ce ne conduce în afara drumului, falsele valori care ne înseala si atrag în mod subtil egoismul nostru. În schimb, trebuie sa avem încredere în Domnul, în bunatatea sa si în planul sau de iubire pentru fiecare dintre noi. Da, Postul Mare este un timp de penitenta dar nu de tristete. Este un timp de penitenta, dar nu este un timp de întristare, de doliu. Este o angajare plina de bucurie si seriozitate pentru a ne dezbraca de propriul egoism, de omul cel vechi si a ne reînnoi potrivit harului Botezului nostru. Doar Dumnezeu ne poate darui adevarata fericire: este inutil sa pierdem timpul pentru a o cauta altundeva, în averi, în placeri, în putere, în cariera… Împaratia lui Dumnezeu înseamna realizarea aspiratiilor noastre pentru ca este, în acelasi timp, mântuirea omului si slava lui Dumnezeu. În aceasta prima duminica din Postul Mare suntem îndemnati sa ascultam cu atentie si sa raspundem apelului lui Isus de a ne converti si de a crede în Evanghelie. Suntem îndemnati sa începem, cu angajare, parcursul spre Pasti, pentru a primi tot mai mult harul lui Dumnezeu care voieste sa transforme lumea într-o împaratie a dreptatii, pacii si fraternitatii.»

RV/A. Martinas
Sursa: http://ro.radiovaticana.va