„Preotii sa caute o calauza atunci când sunt tineri sau la vârsta mijlocie si sa fie gata sa devina calauza atunci când sunt mai înaintati în vârsta. Vârstele în preotie, cu propriile caracteristici speciale, riscurile si potentialitatile, au fost tema despre care papa Francisc a vorbit la 15 februarie 2018 clerului din Roma reunit în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" pentru întâlnirea traditionala de la începutul Postului Mare.

Celor tineri papa le-a cerut sa caute un stil sacerdotal, ca si cum ar fi o carta de identitate sau o amprenta personala, pentru ca fiecare preotie este unica. De fapt, trebuie sa privim nu atât la circumstantele vietii, ci la crearea unui propriu stil în desfasurarea slujirii. Desigur, chiar si în pofida limitelor fiecaruia, care trebuie luate în considerare, de care trebuie tinut cont si trebuie "dialogat". Dupa aceea a cerut preotilor tineri sa-si gaseasca o calauza, un om întelept, deoarece pentru a fi ecleziali trebuie facute lucrurile în fata unui martor pentru confruntare. De altfel, preotul este un barbat celibatar, dar nu poate trai singur, este nevoie de o calauza care sa-l ajute în discernamânt în acest timp al rodniciei.

Preotilor care trec prin vârsta mijlocie, între patruzeci si cincizeci de ani, Francisc le-a spus ca aceea este vârsta în care el este ca un sot caruia cu timpul i-au trecut îndragostirea si emotiile din tinerete. Asa este în raportul cu Dumnezeu. În aceasta perioada este nevoie si mai mult de a avea o calauza pentru discernamânt si de multa rugaciune, pentru ca este periculos a merge înainte singuri. Este momentul în care se vede cum cresc fiii spirituali si în care rodnicia începe sa diminueze. Este si timpul ispitelor de care cineva se poate chiar rusina, dar, a avertizat papa, diavolul este cel care trebuie sa se rusineze când le insinueaza. Important este de a nu ceda. Începe si perioada acelor "la revedere" motiv pentru care este bine sa se înceapa a se învata sa se ia ramas-bun.

În sfârsit, preotii care au peste cincizeci de ani se afla în timpul întelepciunii în care sunt chemati sa ofere amabilitatea si disponibilitatea lor, si cu zâmbetul. Credinciosii care se apropie de un duhovnic batrân nu se simt înfricosati, vad în el un om primitor. Preotii batrâni pot sa faca mult, mai ales cu pastoratia urechii, adica ascultând, stând aproape de cei care sunt în durere, aratând compasiune. Acesta este timpul iertarii fara conditii, a spus papa, care i-a invitat pe preotii batrâni sa dialogheze cu cei tineri si sa-i ajute sa gaseasca radacinile de care noile generatii de astazi au nevoie.

Venit pe la 10.30 în bazilica laterana, în timp ce se desfasura liturgia penitentiala condusa de vicarul Angelo De Donatis, papa a spovedit mai mult de o ora. La sfârsitul meditatiei sale, înainte de binecuvântarea concluziva, a fost daruit tuturor celor prezenti un volum cu titlul Iubiti frati întru preotie… Texte ale episcopilor de Roma catre clerul roman pentru Oficiul lecturilor din zilele saptamânii în timpul Postului Mare.

(Dupa AsiaNews.it, 15 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://ercis.ro