„«Orice ofensa, ranire sau violenta adusa trupului aproapelui nostru este un ultraj la adresa lui Dumnezeu, creatorul! Gândul meu se îndreapta îndeosebi la copiii, la femeile, la batrânii maltratati. În carnea acestor persoane aflam trupul lui Cristos. Batjocorit, calomniat, umilit, biciuit, rastignit. Isus ne-a învatat iubirea. O iubire care, în Învierea sa, s-a dovedit a fi mai puternica decât pacatul si decât moartea si vrea sa-i rascumpere pe toti cei care traiesc în propriul trup sclavia timpurilor noastre», a spus Sfântul Parinte în reflectia care a însotit duminica, 15 aprilie, rugaciunea Regina Coeli, din Piata Sfântul Petru.
«Într-o lume în care de prea multe ori prevaleaza agresiunea împotriva celor mai slabi si materialismul care sufoca spiritul» – a continuat – «Evanghelia de astazi ne îndeamna sa fim oameni capabili sa privim în profunzime, plini de uimire si de marea bucurie de a-l fi întâlnit pe Domnul cel Înviat. Persoane care stiu cum sa adune si sa valorizeze noutatea de viata pe care El o seamana în istorie, pentru a o orienta spre cerurile cele noi si spre pamântul cel nou.»
Inspirându-se din Evanghelia liturgiei zilei, pontiful s-a referit la tema aflata în centrul celei de-a treia Duminici a Pastelui, si anume «trairea – de catre discipoli – a experientei lui Cristos cel Înviat. Acest lucru este evidentiat în special de textul Evangheliei care ne introduce înca o data în Cenacol, unde Isus se arata apostolilor, adresându-le salutul "Pace voua!" (Lc 24,36)».
Papa Francisc: «Isus îsi da seama ca apostolii sunt tulburati vazându-l, ca sunt dezorientati, pentru ca realitatea Învierii este de neconceput pentru ei. Ei cred ca vad o fantasma; dar Isus cel Înviat nu este o vedenie, ci un om cu trup si suflet. De aceea le spune: "Priviti mâinile si picioarele mele, caci eu sunt! Pipaiti-ma si vedeti: duhul nu are carne si oase cum ma vedeti pe mine ca am!" 40 "(v. 39). Si, dat fiind ca acest lucru nu pare suficient pentru a învinge neîncrederea ucenicilor, Isus îi întreaba: " "Aveti aici ceva de mâncare?" (v.41). Ei i-au dat o bucata de peste fript, iar Isus o manânca în fata lor.
Insistenta lui Isus asupra realitatii Învierii sale ilumineaza perspectiva crestina asupra trupului: acesta nu este un obstacol sau o închisoare a sufletului. Trupul este creat de Dumnezeu, iar omul nu este complet daca nu exista uniune dintre trup si suflet. Isus, care a învins moartea si a înviat trupeste si sufleteste, ne face sa întelegem ca trebuie sa avem o idee pozitiva despre trupul nostru. Acesta poate deveni o ocazie sau un instrument de pacat, dar pacatul nu este cauzat de trup, ci de slabiciunea noastra morala. Trupul este un dar minunat de la Dumnezeu care, în uniune cu sufletul, este destinat exprimarii pe deplin a fiintei dupa chipul si asemanare lui Dumnezeu. Prin urmare, suntem chemati sa avem mare respect si grija fata de propriul trupul si fata de trupurile celorlalti.»
«Fie ca Fecioara Maria sa ne sustina în aceasta parcurs, contând încrezatori pe mijlocirea ei materna», a spus Sfântul Parinte în încheierea reflectiei care a însotit duminicala întâlnire de rugaciune cu credinciosii, din Piata Sfântul Petru.
Sa prevaleze justitia si pacea: apelul Sfântului Parinte pentru pace în Siria
Dupa rugaciunea Regina Coeli, Sfântul Parinte si-a exprimat preocuparea fata de actuala situatie de criza, spunând: «Sunt profund afectat de situatia actuala a lumii, în care, în ciuda instrumentelor aflate la dispozitia comunitatii internationale, apare ca fiind dificila concordarea unei actiuni comune în favoarea pacii în Siria si în alte regiuni ale lumii. În timp ce ma rog neîncetat pentru pace, îi îndemn pe toti oamenii de buna vointa sa continue sa faca acest lucru, facând apel la toti liderii politici, astfel încât sa prevaleze justitia si pacea».
RV – A. Martinas
Sursa: http://ro.radiovaticana.va