De Iacopo Scaramuzzi

A durat 50 de minute, mai mult decât s-a prevazut, colocviul dintre papa si presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, venit la Roma pentru a vorbi cu pontiful despre Ierusalim dupa decizia presedintelui Donald Trump de a muta ambasada americana de la Tel Aviv la Ierusalim, miscare criticata atât de Francisc cât si de Erdogan si de alti lideri medio-orientali. Bergoglio a daruit presedintelui turc un medalion care, a explicat el în italiana cu ajutorul traducatorului, reprezinta "un înger al pacii care stranguleaza pe demonul razboiului, simbol al unei lumi bazate pe pace si dreptate".

Presedintele Erdogan este însotit de sotie, first lady Emine Erdogan, care purta un val deschis pe cap, de fiica Esra, de ginerele Berat Albayrak, care este si ministru pentru energie si resurse naturale, de ministrul de externe, Mevlut Cavusoglu, de ministrul economiei, Nihat Zeybekci, de ministrul apararii, Nurettin Canikli, si de ministrul afacerilor europene, Omer Celik, care este si negociator sef cu Uniunea Europeana.

Întâlnirea cu usile închise dintre papa si presedintele turc a durat 50 de minute, mai mult decât era prevazut. Asa cum este prezentat de o nota vaticana, în cursul colocviilor cordiale – pe care Erdogan le-a avut cu papa si dupa aceea cu cardinalul Parolin si monseniorul Gallagher – "au fost evocate relatiile bilaterale dintre Sfântul Scaun si Turcia si s-a vorbit despre situatia tarii, despre conditia comunitatii catolice, despre angajarea de primire a numerosilor refugiati si despre provocarile legate de asta". "Dupa aceea s-au oprit asupra situatiei din Orientul Mijlociu, cu referinta deosebita la statutul Ierusalimului – continua comunicatul – evidentiind necesitatea de a promova pacea si stabilitatea în regiune prin dialog si negociere, respectând drepturile umane si legalitatea internationala".

Audienta era prevazuta pentru ora 9.30, dar Erdogan a sosit în Vatican, cu un convoi impunator de peste douazeci de masini albastre, la câteva minute dupa 9.30, cu o usoara întârziere fata de ora prevazuta. Regina Elisabeta a Angliei, în 2014, a avut douazeci de minute întârziere, presedintele rus Vladimir Putin a venit cu 70 de minute întârziere în 2015, cu 50 de minute întârziere cu Benedict al XVI-lea în 2013. La 9.47, presedintele turc a ajuns la sala "Sfântul Ambroziu" si la 9.52, papa a iesit din biblioteca sa pentru a-i adresa bun venit în "Sala del Tronetto". "Va multumesc mult pentru interesul dumneavoastra", a spus Erdogan papei, care a raspuns: "Multumesc pentru vizita dumneavoastra". Colocviul cu usile închise, în prezenta unui traducator turc si un traducator italian, a durat pâna la 10.45, cu toate ca la 10.15 Francisc avea în agenda o întâlnire cu episcopii caldei.

În momentul schimbului de daruri, papa i-a daruit lui Erdogan, presedinte al unui stat angajat de putin timp în operatiuni militare în Siria împotriva cantonului curd Afrin, un medalion care, a explicat în italiana cu ajutorul traducatorului, reprezinta "un înger al pacii care stranguleaza pe demonul razboiului, simbol al unei lumi bazate pe pace si dreptate". "Multumesc", a raspuns în italiana seful de stat al tarii anatoliene. Figura îngerului – explica nota vaticana – ilustreaza provocarile contemporane: a duce împreuna regiunile din nor si din sud armonizându-le în timp ce se combat toate fortele ostile cum ar fi exploatarea, opozitia intransigent, noi forme de colonialism, indiferenta, neîncrederea si prejudecata.

Dupa aceea Francisc a daruit presedintelui turc o acvaforte cu bazilica "Sfântul Petru" din secolele trecute, un exemplar al enciclicei ecologice Laudato si' si unul al Mesajului Pacii dedicat anul acesta nonviolentei. Erdogan, la rândul sau, a daruit pontifului un mare tablou din pietricele de ceramica ce reprezinta Istanbulul, ilustrându-i diferitele monumente din oral ("Frumos, frumos", comenta Francisc), si o cutie cu patru carti în italiana ale lui Rumi (Mevlana), teolog musulman sufi si poet mistic de origine persana din secolul al XIII-lea: opera sa Mesnevi si biografia sa. "Lucruri mistice", a multumit papa.

Dupa aceea Francisc a salutat toata delegatia turca de saisprezece persoane – patru femei cu voal si doua fara voal – schimbând si o gluma cordiala îndeosebi cu ambasadorul pe lânga Sfântul Scaun, si apoi a ramas un ultim moment numai cu presedintele si sotia. Pontiful a însotit cuplul prezidential turc la usa. "E o placere ca v-am întâlnit", i-a spus first lady în engleza si dupa ce papa a raspuns, probabil cerând, cum este obiceiul sau, sa se roage pentru el, Erdogan a spus: "Si noi asteptam o rugaciune de la dumneavoastra". Presedintele turc si sotia si-au luat ramas-bun facând o inclinatie si tinând mâna pe piept.

Dupa audienta la papa si întâlnirea urmatoare cu cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, însotit de "ministrul de externe" al Sfântului Scaun, monseniorul Paul Richard Gallagher, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si sotia au vizitat bazilica "Sfântul Petru".

De ieri seara, 4 februarie, toata zona Vaticanului era blindata. Înca de la primele ore ale acestei dimineti masurile de securitate erau la nivelurile maxime. Zona din fata Pietei "Sfântul Petru" si toata Via della Conciliazione au fost închise si pentru pietonii neautorizati. Sunt 3500 de agenti ai diferitelor corpuri de politie care asigura securitatea la Roma pentru vizita lui Erdogan.

La 11.00 era în program o manifestatie de protest datorita prezentei lui Erdogan la Roma la Castel Sant'Angelo, la mica distanta de Vatican, cu participarea asociatiilor curde, dar si a delegatiilor Federatiei nationale a presei italiene si a asociatiei "Articolul 21".

Ultimul presedinte turc care a vizitat Vaticanul a fost Celal Bayar care în 1959 a fost primit de Ioan al XXIII-lea – care a fost delegat apostolic în Turcia din 1934 pâna în 1943 – când înca nu existau raporturi diplomatice bilaterale între Turcia si Sfântul Scaun, oficializate în 1960. Erdogan l-a primit pe papa la Ankara în noiembrie 2014. Dupa anuntul lui Trump cu privire la Ierusalim, Erdogan si papa s-au auzit de doua ori la telefon.

Conform unei note transmise ieri, 4 februarie, de ambasada turca din Italia, în Vatican Erdogan va vorbi "despre relatiile turco-vaticane, despre dezvoltarile referitoare la Ierusalim, despre problemele regionale, despre tragedia umanitara din Siria", unde din 20 ianuarie este în desfasurare operatiunea militara turca "Ramura de maslin" la Afrin, "despre lupta împotriva terorismului, a xenofobiei si a islamofobiei".

În cursul zilei, presedintele turc va merge la Quirinale, unde de la 13.30 la 15.30, va avea un prânz de lucru cu presedintele italian, Sergio Mattarella, dupa care va urma dupa-amiaza o întâlnire la Palazzo Chigi cu presedintele consiliului, Paolo Gentiloni. Spre seara, este în program o cina de lucru cu reprezentantii principalelor firme italiene, înainte de întoarcerea la Istanbul.

Ca o confirmare a centralitatii pe care etapa vaticana o asuma în vizita la Roma a presedintelui turc, ca sa-l primeasca pe Erdogan la aeroportul Fiumicino, aseara, erau prezenti, în afara de ambasadorul turc pe lânga Quirinale, Murat Salim Esenli si seful ceremonialului diplomatic al Republicii Italiene, Riccardo Guariglia, si ambasadorul turc pe lânga Sfântul Scaun, Mehmet Pacaci, si seful protocolului de la Secretariatul de Stat al Vaticanului, monseniorul José Avelino Bettencourt.

Dupa audienta acordata presedintelui turc, papa Francisc i-a primit pe episcopii caldei în vizita "ad limina apostolorum". Printre ei, François Yakan, administrator patriarhal de Diarbekir al caldeilor, zona cu majoritate curda din Turcia, fondator în 2005 al ONG-ului umanitar "Kader" care actioneaza în Turcia pentru a-i asista pe refugiati de orice religie si etnie. Grupul este condus de patriarhul Louis Raphael Sako, care deja în zilele trecute a participat la Roma la o întâlnire despre conferinta "Tackling violence committed in the name of religion", contrastarea violentei savârsite în numele religiei, primita de papa, cu ocazia careia printre altele s-a declarat convins ca "misiunea noastra drept crestini si musulmani în Orientul Mijlociu este sa educam popoarele noastre sa urmareasca pacea, în primul rând traind împreuna în armonie".

(Dupa Vatican Insider, 5 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: www.ercis.ro