„Parohia greco-catolica Roma-Nord, a sarbatorit duminica 28 ianuarie 2018 Hramul: Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan, dar si Ziua Unirii Principatelor. Sarbatoarea a început cu Sfânta Liturghie celebrata de pr. Ioan Pop, coordonator national, împreuna cu pr. paroh Serafim Iulian Vescan, si diaconul Dan Pisuc. Raspunsurile au fost date de 3 seminaristi de la Colegiul Pio Romeno: Emanuel Gavrilas, Mihai Gatea si Antonio Muresan. La momentul predicii, parintele Ioan Pop a tinut un cuvânt de învatatura pe marginiea Evangheliei Vamesului si a fariseului.
Dupa încheierea Sfintei Liturghii s-a celebrat si un parastas. Prima parte a zilei s-a încheiat cu multumirile parintelui paroh si cu un mic discurs din partea Ambasadorului pe lânga Sfântul Scaun, Liviu Petru Zapârtan, care a subliniat faptul ca este foarte important sa traim unitatea în diversitate si diversitatea în unitate. A luat cuvântul si mons. Pierpaolo Felicolo, directorul biroului pentru emigrantii din Roma. Ne-am bucurat sa avem în mijlocul nostru si un reprezentant din partea Ambasadei României, pe domnul consul Ionut Florin Urs. Totodata ne-au fost alaturi si Maurizio Espozito împreuna cu Jaime Trujillo, reprezentanti de la Primaria din Roma, jurnalistii Elena Postelnicu si Frederico Carabetta, actorul Claudio Alfonsi, Cristea Rares, presedintele Federatiei Asociatiilor din Italia.
Partea a doua a zilei a început cu o masa bogata traditionala româneasca, pentru toti cei prezenti, dupa care a urmat un program artistic cultural care s-a desfasurat în teatrul parohiei cu ocazia Unirii Moldovei cu Tara Româneasca, moment sarbatorit pe data de 24 ianuarie. În curtea parohiei, toata comunitatea împreuna cu Domnul Ambasador, domnul Consul, am jucat Hora Unirii. Programul a continuat apoi cu dansuri, cântece, poezii, veselie si voie buna. Pe scena au evoluat artisi care cânta muzica populara, precum si grupul Artaras si domnii Cret Danut, Nae Leonard, Fabrizio Rici, la signora Marioara Tescar e il signore Cornel Spînu. A fost presentata si o sceneta cu Ocaua lui Cuza. Printre invitatii nostri s-au numarat si Digi mobile, Oriflame si programul Tv Romit. La sarbatoarea noastra, au fost prezente peste 200 de persoane.

P. Vescan Serafim Iulian