„Ceea ce multi oameni de vaza ai lumii nu au reusit, adica sa deschida usa Palatului Campidoglio, a reusit Anna Nutu, o românca nascuta la Mircesti-Vânatori. Aici, vrânceanca si-a lansat cartea autobiografica ”Pasii Vietii”. A fost un eveniment unic atât pentru oricare român din diaspora, dar si pentru foarte multi italieni sau membri ai altor comunitati internationale prezenti la lansare. Au venit cu aceasta ocazie si E.S. Ambasadorul României la Vatican, reprezentantul Ambasadei României la Roma, consilieri municipali din cadrul Primariei Roma, alti oaspeti de înalta tinuta, reprezentanti ai presei nationale italiene, locale si românesti. Amfitrionul evenimentului a fost jurnalista Anca A. Mihai.
Anna Nutu, originara din satul Mircesti, comuna Vânatori, Vrancea, traieste în Italia de aproape 20 de ani, unde a fondat Asociatia “Arte e Curiosita e non solo” , pentru a veni în sprijinul tinerilor talentati si îndragostiti de frumos. Pâna sa ajunga în Italia, viata sa a fost una deloc usoara, ci complexa, cu multe obstacole, firul vietii si suferintele pe care le-a trait transpunându-le în arta. Ramasa fara tata la vârsta de trei ani, Anita a fost luata în adoptie, dintr-o familie cu 5 frati, de catre o alta familie din Galati. Tatal sau adoptiv a iubit-o si a vegheat-o cu nespusa dragoste, iar trecerea sa în nefiinta a marcat-o pe Anna profund. Din cauza suferintei si sensibilitatii dobândite, ea a început sa creeze, de la mici obiecte din arnica pâna la goblenuri complicate. Dupa multi ani de sacrificiu, colectia sa depaseste, în prezent, peste 80 de lucrari lucrate în fir de aur si argint, în special pe teme religioase.
Suferinta a transpus-o literar
Cartea autobiografica ”Pasii Vietii”, coordonata de profesoara Mihaela Gheorghe, poate fi un exemplu de poveste de viata pentru multi. ”Am facut cunostinta cu o fetita de trei ani careia viata nu i s-a daruit ca un cadou frumos împachetat. În multe aspecte m-am identificat si eu, ca femeie, cu personajul romanului. Am identificat ceva din propria viata, din propriile trairi. Va trebui sa confrunte o viata plina de probleme, dar mereu sub privirea blânda a tatalui ei. Este o poveste de viata, a fiecaruia dintre noi. Lupta omului pentru supravietuire fizica si emotionala. Eroina acestei carti poate fi un prototip pentru femeile care sunt în cautarea propriei identitati si eliberarea de povara distrugatoare a acesteia. Intentia autoarei este de a determina fiecare persoana spre a porni în cautarea propriei inimi. Labirintul fiintei umane este greu de strabatut”, a exprimat, la eveniment, Mihaela Gheorghe, coordonatoarea cartii. Anna Nutu este o artista recunoscuta de catre autoritatile italiene înca din 2003, atunci când a câstigat premiul “Vivere la Provincia”. Românca a fost singurul artist strain înscris în concurs alaturi de alti 50 de participanti italieni din Roma si împrejurimi. O parte din lucrari au fost expuse, în 2016, în Capela Salviati din Biserica San Gregorio al Celio din Roma. Un an mai târziu, Bazilica San Lorenzo Fuori le Mura a propus gazduirea a 72 de tablouri. Operele au fost admirate de turisti din întreaga lume care au scris zeci de pagini de impresii pozitive. Arta Annei Nutu continua sa primeasca aprecieri din Argentina, Portugalia, Spania, Brazilia, Japonia.
Anna Nutu a reusit sa deschida, la Roma, o usa bine ferecata publicului larg
Dupa prima lansare de la Alexandria Librarii din Focsani, în vara anului trecut, a volumului ”Pasii Vietii”, editat în 2017 la Cetate Deva si coordonat de profesoara Mihaela Gheorghe, romanul autobiografic al Annei Nutu a fost lansat si la Roma, în sala Carrocio a renumitului Palat al Senatorilor, simbolul Romei Antice, sediul actual al Primariei Romei. Palatul nu doar ca are o istorie complexa din perioada Romei Antice pâna în prezent, dar mai este important si pentru ca aici a fost semnat, la 25 martie 1957, Tratatul de înfiintare a Comunitatii Europene. Vrânceanca Anna Nutu a reusit ceea ce putini reusesc. Sa ofere momente unice si de bucurie familiei, prietenilor si oaspetilor care au onorat invitatia. Cladirea nu este accesibila turistilor si publicului larg. Chiar si ministrii sau ambasadorii, ori reprezentanti ai unor tari straine nu prea au reusit sa intre în cladire pentru a trai un fragment din istorie. ”De 12 ani, de când locuiesc la Roma, nu am reusit sa intru în aceasta cladire”, a exprimat ministrul consilier pe lânga Ambasada Romei, George Milosan, prezent la eveniment. De altfel, domnia sa a citit, în cadrul evenimentului, si un mesaj din partea E.S. George Gabriel Bologan, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar la Ambasada României de la Roma. Ambasadorul, facând apel la scrierile unor mari poeti si scriitori români, a concluzionat în mesajul sau ca ”Pasii Vietii”, ai autoarei Annei Nutu, sunt, de fapt, ”pasii românilor pe alte meleaguri”. Si E.S. Ambasadorul României la Vatican, Liviu Petru Zapârtan, si-a exprimat bucuria de a fi prezent la eveniment într-o cladire unde nu a putut avea acces timp de 15 ani. ”Înainte de a primi nobila misiune, am fost 15 ani turist în Roma. Va imaginati ca am venit de multe ori în Piata Campidoglio. As fi vrut sa platesc sa pot intra în aceasta cladire plina de istorie. Ca dascal de «constructie europeana» la Universitatea din Cluj mi-ar fi facut placere sa vad sala unde au fost semnate tratatele din 1957. Mi-a fost imposibil. Am intrat astazi pentru ca Anna a favorizat asta. Aceasta prezenta a mea trebuie considerata una simbolica pentru ca, de fapt, îmi doresc din suflet ca românii sa deschida cât mai multe palate aici, în Roma, cu spiritul, talentul, ingeniozitatea, generozitatea si, mai ales, cu sensibilitatea specifica femeii române”, a spus si Excelenta Sa, Liviu Petru Zapârtan.
Aprecieri din partea oficialilor italieni, dar si din partea familiei si prietenilor
În deschiderea evenimentului, jurnalista Anca A. Mihai a prezentat oaspetilor o productie documentara privind iconografia autoarei. Totodata, jurnalista a pregatit numeroase surprize, declansând numeroase emotii tuturor celor prezenti. La eveniment au mai fost prezenti nu doar înaltii oficiali, dar si membri ai Asociatiei ”Arta e curiosita non solo”, pe care autoarea o prezideaza, precum si membri ai familiei, prietenii ei români, italieni si peruvieni sau alti reprezentanti ai diasporei. Multi dintre acestia au exprimat cuvinte de recunostinta si multumire pentru invitatie, dar mai ales pentru onoarea de a fi alaturi de o persoana care daruieste iubire prin toti porii, asa cum este Anna Nutu, supranumita ”mama Anna”. Pe lânga cei amintiti, s-au mai facut auziti consilierii municipali din cadrul Primariei Roma, Maurizio Esposito si Fabrizio Ghera, Mihaela Schefer, director de programe la RAI International, Ercole Pizzuti, jurnalistul si editorul Revistei Voi&Noi, Wilmer Oblitas, presedintele Asociatiei Peruviana, reprezentant al peruanilor rezidenti la Roma, preoti duhovnici ai comunitatilor de români din Italia, printre care Vasile Orghici, preotul comunitatii greco-catolice din Livorno, Adrian Nita, coordonator regional AdR, Alleanza dei Romeni, Mihail Roberto Lupu, delegatul primarului din comuna Vânatori, Vrancea, Gheorghe Cristescu, presedintele Centrului Român pentru integrare si traditii Italia, reprezentanti ai mass mediei italiene, dar si ai Ziarului de Vrancea s.a.. ”Cred ca aceasta carte poate fi transpusa în povestea multor români care au ales sa traiasca departe de casa, sa lucreze si sa se integreze în alta tara. Sa-si gaseasca respectul, sa-si faca un nume, sa contribuie la cresterea societatii noastre. Anita este o persoana cu o viziune moderna, este un exemplu pentru tinerii noii generatii si avem nevoie de asemenea exemple. Sunt multumit si onorat sa pot fi alaturi de Ana în proiectele sale”, a spus si Maurizio Esposito, reprezentantul municipalitatii romane. Autoarea a încheiat seara unica exprimându-si multumirile si, coplesita de emotii, a promis ca va continua sa ofere iubire celor care merita sa primeasca si sa se dedice artei cu devotament. Cartea va fi tradusa în limba italiana si, cel mai probabil, va fi propusa pentru ecranizare, asa cum a declarat actorul si regizorul de film Claudio Alfonsi prezent, de asemenea, la eveniment.
Sursa: https://www.ziaruldevrancea.ro