„În seara zilei de joi 31 iulie 2014, Parintele Jean Baptiste Robin, primul Rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major de la Carbunari, s-a întors în casa Tatalui ceresc.
Ceremonia înmormântarii Pr. Jean Baptiste a avut loc marti, 5 august 2014, la ora 13.00, în Catedrala din Blaj, dupa care trupul neînsufletit a fost dus la Carbunari pentru a fi înmormântat.
Slujba înmormântarii a fost oficiata de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, Întâistatatorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, împreuna cu Preasfintia Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore si cu Preasfintia Sa Vasile, Episcop de Maramures. Alaturi de ierarhi au fost prezenti Pr. Ioan Farcas, Vicar Mitropolitan, Pr. Angelo Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pio Romeno din Roma si un sobor de preoti.
Calugarul de origine franceza Jean Baptiste Robin, a vietuit ca pustnic în Sanctuarul de la Carbunari închinat Fecioarei Saracilor (Blaj), în cinstea Aparitiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux (Belgia), nutrind o mare dragoste fata de Biserica Greco-Catolica din România.
În cele de mai jos va punem la dispozitie cuvântul Preafericitului Cardinal Lucian:

„Iata calugarii, îngerii pamântului”.
Preasfintiile Voastre,
Iubiti frati întru Preotie,
Dragi credinciosi,
Acestea sunt cuvintele cu care Sfântul Ioan Gura de Aur îi denumeste pe calugari. Îngerii pamântului, care prin fiinta si lucrarea lor marturisesc cele ce vor sa fie: „vor fi ca îngerii în cer”. Îngeri care aduc vesti bune, îngeri povatuitori, îngeri care ne însotesc pe calea vietii si care, prin tacerea si daruirea lor, ne ajuta sa fim mai atenti la tot ceea ce Spiritul Sfânt vrea sa ne sopteasca.
Stim cu totii ca în limba greaca kalo-gheros înseamna „batrân frumos”. Frumos, fiindca este iubitor de frumos: iubitor de frumusetea cea nepieritoare, acea frumusete care, dupa cuvintele autorului rus Dostoevski, „va mântui lumea”. Este frumusetea celui care iubeste si a celui care se lasa iubit de Dumnezeu care este Iubire. Chiar daca traieste în pustnicie, în sensul separarii de lume, calugarul nu este niciodata singur. Fiindca în singuratate, în meditatie si contemplatie, cel retras din lume cauta sa refaca acea unitate cu Dumnezeu si cu sine însusi, pe care iuresul vremurilor de astazi doreste sa o înabuse.
Însa calugarul este în primul rând un crestin care îl cauta pe Dumnezeu.
Si iubitul nostru frate în Cristos, Parintele Jean Baptiste Robin, în toata viata lui si cu toata fiinta lui nu a facut altceva decât sa îl caute pe Dumnezeu. L-a cautat în linistea manastirilor benedictine ale Frantei. L-a cautat în pustiu si în retragerile în munti. L-a cautat în rugaciune si în comuniunea cu fratii în credinta pe multe meridiane ale pamântului. Si unde L-a gasit? Unde si-a gasit odihna? Tocmai în acest colt de rai, atât de drag noua tuturor, care este Carbunariul. Aici a înteles blândul Parinte Jean Baptiste ca Domnul îl cheama: în Biserica noastra Româna Unita, sa devina fiu al acesteia: sa se identifice cu fiinta ei, sa sufere alaturi de aceasta Biserica si sa se bucure împreuna cu Ea. Aici a înteles ceea ce spunea recent Sf. Parinte Papa Francisc: „Nu exista crestin fara Biserica”!
Locul acesta binecuvântat si momentul liturgic pe care îl traversam, ne vorbesc în mod cu totul deosebit despre cea mai mare bogatie pe care doar cei saraci cu spiritul o pot patrunde: despre Înviere. Parintele Jean Baptiste a trecut la Domnul tocmai în seara zilei când Biserica începea perioada de Post al Sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, Ocrotitoarea acestui Sanctuar. Fiindca aici la Carbunari venim cu totii sa o veneram pe Fecioara Cea saraca întru cele pamântesti, dar bogata în disponibilitate, în dragoste si curatie. Întru Nastere fecioria ai pazit, întru Adormire lumea nu ai parasit, Nascatoare de Dumnezeu mutatu-te-ai la viata, fiind Maica Vietii, si cu rugaciunile tale mântuiesti din moarte sufletele noastre (din Troparul Sarbatorii).
Si tu, iubite frate, mutatu-te-ai la viata. Am fi tentati sa zicem: „prea repede”. Prea repede Dumnezeu te-a chemat la Sine. Mai aveai de savârsit multe în mijlocul nostru. Icoanele zugravite de tine, din care Domnul Isus, Maica Sfânta si totii sfintii ne privesc cu drag, îsi asteptau ultimele retusuri pentru a împodobi apoi bisericile din parohiile noastre. Te-ai mutat la viata, fiindca te-a chemat Cel care este Viata; Te-ai mutat cu nerabdarea celui care doreste cu ardoare sa contemple Chipul nemuritor al lui Dumnezeu. Însa stim ca de acolo de sus, împreuna cu Isus si cu Maria, vei binecuvânta lucrarea Bisericii noastre, si în mod cu totul deosebit Sanctuarul de la Carbunari pe care atât l-ai iubit.
"Îndrazneste, scoala-te! Te cheama!" (Marcu 10, 49). Cuvintele acestea nu sunt nici cuvintele lui Isus, nici cuvintele vreunuia dintre ucenici, ci sunt cuvinte ale oamenilor din multime, adresate unui om orb, Bartimeu, care aflase ca Isus din Nazaret trecea prin acea cetate, si care striga: “Isuse, Fiul lui David, ai mila de mine!”. Oamenii din multime mai întâi l-au dojenit ca sa taca, apoi, dupa ce au aflat ca Domnul îl cheama la El, i-au transmis aceste cuvinte: "Îndrazneste, scoala-te! Te cheama!". Si astazi, chemarea adresata de Mântuitorul Parintelui Jean Baptiste este un îndemn la încredere, este un îndemn la speranta. Ai încredere pentru ca Domnul te cheama! Fii încredintat ca în viata sau în trecerea în cealalta viata, Cel care te cheama este Mesia, Mântuitorul lumii! Cu adevarat, "credincios este Cel care va cheama. El va si îndeplini." (1 Tesaloniceni 5,24). Cu acest verset se încheie rugaciunea Sfântului Apostol Pavel pentru Biserica. Aceste cuvinte ne sunt si noua astazi de întarire si de mângâiere.
În unire de rugaciune cu toti fiii tai spirituali, cu toti cei care ti-au trecut pragul în acesti ani de apostolat, si în mod cu totul deosebit cu familia ta venita din Franta, având sufletul coplesit de speranta Adormirii întru Viata cea Nepieritoare, dupa pilda Preafericitei Nascatoare, cea care si-a încredintat sufletul Fiului si Mântuitorului Ei, îi rugam pe Sfintii îngeri sa îti însoteasca sufletul, iubite parinte Jean Baptiste, înspre îmbratisarea lui Dumnezeu.
Amin.

Sursa: http://e-communio.ro/