„Colegiul Pontifical “Pio Romeno” a celebrat, împreuna cu întreaga lume crestina, în intervalul 18-25 ianuarie 2018, „Octava de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor”.

Tema Octavei din acest an este: „Dreapta Ta, Doamne, s-a glorificat prin putere” (Ex 15,6).

Deschiderea Saptamânii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor a avut loc în ziua de 20 ianuarie în biserica Santa Maria in Via Lata, unde s-a celebrat o Sfânta Liturghie în rit bizantin, prezidata de pr. dr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical “Pio Romeno”. Raspunsurile au fost date de studentii Colegiului “Pio Romeno”.

În seara zilei de 21 ianuarie 2018, un grup de alumni ai Colegiului Pontifical “Pio Romeno”, împreuna cu pr. rector Gabriel Buboi, au participat la un moment de rugaciune pentru unitate în biserica ortodoxa “Sfântul Pantelimon”, din Roma.

Al treilea moment din cadrul Saptamânii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, a avut loc la 24 ianuarie în biserica San Vitale, unde a avut loc un oficiu ce a constat din: actul penitential, citirea si explicarea cuvântului lui Dumnezeu, rugaciuni si cântece pentru unitatea crestinilor. Celebrarea a fost prezidata de pr. Isidor Iacovici, parohul locului.

Au participat studenti de la Colegiul Pio Romeno, preoti greco-catolici si romano-catolici din Roma, credinciosi români catolici de ambele rituri, credinciosi ortodocsi, ambasadorii României pe lânga Sfântul Scaun si statul italian, dl. Liviu-Petru Zapârtan, respectiv dl. George Bologan. Din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, a participat pr. Atanasie, vicar eparhial.

Încheierea Saptamânii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor a avut loc în parohia „Gran Madre di Dio” a Ponte Milvio, Roma, la invitatia mons. Luigi Storto, parohul locului, cu celebrarea Sfintei Liturghii în ritul bizantin. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenti de la Colegiul „Pio Romeno”.
***
Începând din anul 1968, bisericile crestine din întreaga lume celebreaza la începutul fiecarui an, pe parcursul a opt zile, în perioada 18-25 ianuarie, o „Saptamâna de rugaciune pentru unitatea crestinilor”, pe baza textelor elaborate în colaborare de catre Comisia „Credinta si Constitutie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor si Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor. În fiecare an, pregatirea textelor ce însotesc celebrarile ecumenice este încredintat unui grup dintr-o tara diferita.

Textul propus anul acesta 2018 de catre de catre comunitatile crestine din Caraibe, spre meditare, rugaciune si încurajare vrea sa ne transmita noua, celor de astazi, îndurerati de ruperea unitatii Bisericii, ca Dumnezeu va birui în curând peste toti dusmanii unitatii, asa cum a biruit peste armatele lui faraon, înecându-le în mare, nu fara aportul nostru, “bucatica de lemn care îndulceste”, si atunci noi vom cânta împreuna cu toti cei eliberati: “Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere” (Ex 15,6).

Raimondo-Mario Rupp
Sursa: http://pioromeno.com