De M. Chiara Biagioni

O consolare. Asa defineste Preafericirea Sa Sviatoslav Schevchuk, conducator si parinte al Bisericii greco-catolice ucrainene, neascunzând o puternica emotie, vizita pe care papa Francisc o va face duminica la bazilica minora "Sfânta Sofia" din Roma si la comunitatea ucraineana din Roma. O vizita care "atinge tesutul uman al tuturor ucrainenilor" si "inima" unei tari care de patru ani sufera agresiunea unei forte externe care a provocat milioane de evacuati, morti si raniti. Un conflict pe care cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, l-a definit un razboi uitat. Nimeni nu mai vorbeste despre el. Conflictul ucrainean nu mai apare la stiri, însa în realitate "este cea mai mare criza umanitare dupa cea a celui de-al doilea razboi mondial". "Oamenii care traiesc o asemenea suferinta – destainuieste Shevchuk – îsi pun o serie de întrebari: de ce? Dumnezeu ne-a parasit? Suntem singuri si suntem uitati de toti? Prezenta Sfântului Parinte printre noi duminica raspunde la aceste întrebari. Ne spune: «Nu sunteti singuri, Dumnezeu nu v-a uitat!».

Cifrele conflictului. Ucraina este o tara care se extinde pe 600 de mii de kilometri patrati în care locuiesc 42,5 milioane de locuitori: de 4 ani, 7% din teritoriul ucrainean este ocupat. În partea orientala Donbass, înainte de razboi, traiau 5 milioane de locuitori. Acum din cauza conflictului au ramas numai 2 milioane. Conform estimarilor internationale, Ucraina are 2 milioane de evacuati interni, persoane care fug de razboi si care au gasit refugiu în interiorul tarii. "Ciocnirile militare continua în fiecare zi", continua în dramatica sa relatare conducatorul ucrainenilor greco-catolici. "Scolile sunt distruse si orasul Lugansk este pustiu. Exista blocuri cu 2/3 persoane. Este un razboi care nu numai continua ci se agraveaza tot mai mult". Shevchuk lanseaza dupa aceea un avertisment: este în curs în tara si amenintarea unei "catastrofe ecologice" datorate numeroaselor mine de carbune prezente în regiune care, ca urmare a conflictului, au fost închise si s-au umplut cu apa. Riscul este ca din cauza exploziilor din subteran sa se poata provoca pericolul de contaminare a apei potabile. Papa Francisc urmareste situatia si, în urma cu doi ani, a lansat o initiativa "Papa pentru Ucraina" ca sprijin pentru populatia locala. A transmis suma de 5 milioane de euro la care s-au adaugat cele 15 milioane de euro adunati cu o colecta "extraordinara" care a avut ca protagoniste toate Bisericile europene.

Invitatia si "speranta". Papa a fost invitat sa mearga în bazilica minora "Sfânta Sofia" la Roma si a primit invitatia imediat facând din "Sfânta Sofia" prima sa vizita la o parohie romana în anul 2018. "Speram – adauga Shevchuk – ca acest lucru sa poata fi profetic, adica sa poata îndrepta picioarele noastre spre pacea în tinutul ucrainean". Papa a fost invitat de mai multe ori sa mearga în Ucraina fie de guvern fie de episcopii latini si bizantini. Preafericirea Sa nu ascunde ca daca, la nivel de baza, dezbinarea dintre Bisericile crestine nu se întelege, dupa conflictul din Donbass "s-au înasprit tensiunile dintre Bisericile institutionale din Ucraina". Însa "oamenii asteapta de la Biserica o lumina pentru a iesi din criza si a construi cai de pace si de viitor în tara pe baza valorilor crestine".

Ucrainenii din Italia, câti sunt si ce fac. Îl vor primi pe papa, duminica 28 ianuarie, cel putin trei mii de persoane. Sunt în general imigrati si femei "constrânse sa-si paraseasca patria pentru a câstiga din ce sa traiasca si sa trimita bani pentru a întretine familia în Ucraina". De fapt, "Sfânta Sofia" este punct de referinta pentru numeroasa comunitate ucraineana din Roma. Ucrainenii în Italia sunt în mod oficial 200 de mii, însa în realitate nu se numara cel putin dublul si reprezinta a cincea populatie straina prin numar. La Roma, ucrainenii sunt 14 mii. Numarul lor creste în fiecare an si pentru a veni în întâmpinarea exigentelor de tip pastoral, pe tot teritoriul italian, exista 145 de comunitati greco-catolice ucrainene, cu 62 de preoti. Este un popor cu credinta profunda: în fiecare duminica, comunitatile greco-catolice vad prezenta a circa 17 mii de credinciosi, o cifra care se ridica la peste 70 de mii în timpul festivitatilor. Este a treia oara când un papa viziteaza bazilica minora "Sfânta Sofia": primul a fost Paul al VI-lea care a consacrat-o în 1969. Papa va fi primit de Shevchuk, care-l va conduce în bazilica. Acolo se va tine o scurta rugaciune si un cântec de Craciun. De fapt, credinciosii din Bisericile orientale înca sunt în perioada Craciunului care se va termina la 18 februarie cu sarbatoarea prezentarii lui Isus la templu. Apoi, Preafericirea Sa va adresa un salut si va prezenta comunitatea ucraineana. Si papa va tine un discurs, îi va saluta pe reprezentantii comunitatii si va merge în rugaciune în cripta bazilicii unde este înmormântat episcopul Stepan Chmil, de care Francisc era deosebit de legat. De fapt, parintele Chmil l-a învatat sa asiste la Liturghia de rit ucrainean, deschizându-l la o "liturgie diferita".

Dupa aceea papei îi vor fi prezentate persoanele care au primit anul acesta "decoratiile" fericitului martir Emilian Kovch, mort în lagarul de concentrare din Majdanek, dându-si viata pentru a salva evrei în timpul Shoah. "Când ne întreaba cine sunt ucrainenii din Italia si ce misiune vor sa desfasoare în aceasta tara – a conchis Shevchuk – noi spunem ca fericitul Kovch este raspunsul nostru: suntem aici în Italia pentru a construi punti".

(Dupa agentia SIR, 27 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro