„Prestanta, umanitatea si simplitatea Regelui Mihai i-au ramas adânc întiparite în memorie episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea. Înaltul prelat a avut ocazia de a se întâlni cu Majestatea Sa de doua ori, în anii de dupa Revolutia din 1989.

<iframe src="http://www.digi24.ro/embed/regional/digi24-oradea/ps-virgil-bercea-episcopul-greco-catolic-de-oradea-despre-intalnirile-cu-regele-mihai-846015?video=0&width=570&height=320" allowfullscreen marginwidth="0" marginheight="0" align="top" scrolling="No" frameborder="0" hspace="0" vspace="0" width="570" height="320" ></iframe>
PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea: "Pot sa va spun ca eu stiam de Regele de acasa, de Regele Mihai. Mi-au povestit ai mei, la noi în casa se vorbea despre Regele Mihai, iar în 10 mai, de fiecare data, mama, cu matusile mele, cu bunica mea cântau imnul regelui. Interesant. Apoi stim exact ce ne-au învatat la scoala, ca a fost cel mai mare dusman si, din aproape în aproape, când odata cu `89, cu caderea comunismului, am reusit sa am posibilitatea, de doua ori, sa-l întâlnesc pe Maiestatea sa, Regele.

Era o personalitate cu totul deosebita, impunea prin tinuta dânsului, era unul dintre pilastrii cei mai importanti a ceea ce însemna demnitatea, libertatea tarii noastre. Acum dumneavoastra stiti ca inclusiv Biserica Greco-Catolica a trecut prin… si toti preotii si episcopii care au murit prin puscarii, apoi profesorii universitari, ministrii, Iuliu Maniu. Dânsul nu a fost în puscarie, dar a fost printr-o alta puscarie, alungat din tara, exilat. Si asta a creat pentru cei care aveam un pic de legatura de acasa cu ceea ce a însemnat toata suferinta în acesti ani, o imagine si o aura de mult respect, de reconsideratie, de apreciere totala a anumitor personalitati, iar personalitatea Maiestatii sale, Regele Mihai I, a însemnat pentru noi foarte mult. "Noi" vorbesc cei care stiau despre existenta…

Eram deja episcop la Blaj si a venit în vizita, am fost anuntati ca vine Maiestatea sa. Am fost printre cei care l-a întâmpinat pe Câmpia Libertatii. Nu pot sa va spun exact anul, oricum de acolo am plecat la Catedrala din Blaj si acolo l-am primit si în catedrala. A intrat prin usile împaratesti si acolo a sarutat si dânsul altarul, iar acest lucru îti da asa un sentiment de… micime în fata unei personalitati care stii ca a însemnat enorm pentru tara ta. Iar altii…ne-au învatat – eu fac parte din generatia care am studiat despre Regele Mihai, repet, ca era cel mai mare dusman al tarii.

Din pacate, reusim sa ne apreciem valorile dupa ce nu mai sunt. Dupa ce nu a mai existat Corneliu Coposu, l-am plâns, dupa ce nu a mai existat cardinalul Todea, am spus ca lacrimile dânsului au spalat anumite parti negative care s-au întâmplat. Acum, ca Maiestatea sa nu mai exista printre noi, în casa Tatalui, suntem cu totii cu ochii cerniti si cu sufletele în durere.

Cred ca trebuie sa fie o lectie pentru noi Maiestatea sa de demnitate: cum ar trebui sa ne comportam noi, românii, în tara si afara, de cum ar trebui sa ne asumam lucrurile în orice moment. Cum si le-a asumat Maiestatea sa când a fost rege, când a trebuit sa abdice, cu demnitate ca sa salveze salvabilul, si apoi dupa aceea în strainatate cum a stiut sa traiasca o viata fara compromisuri, cu demnitate, câstigându-si pâinea cea de toate zilele în sudoarea fruntii. Câti dintre noi facem acest lucru, îl avem de model pe Maiestatea sa, regele? E fundamental, modelele sunt fundamentale pentru fiecare dintre noi. Ei, aceasta personalitate a României, Maiestatea sa, este un model, un reper. Trebuie sa fie un model si un reper pentru fiecare dintre noi."
Interviul poate fi vizionat aici: http://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/ps-virgil-bercea-episcopul-greco-catolic-de-oradea-despre-intalnirile-cu-regele-mihai-846015

Reporter: Bianca Firezar
Operatori: Gabor Szilagyi, Norbert Hegedus