„”Fecioara Marie, ajuta-ne sa dobândim anticorpii Evangheliei pentru a ne împotrivi noilor virusi ai timpului nostru: indiferenta, proasta educatie civica, frica de cel strain, conformismul, ipocrizia, resemnarea si exploatarea celuilalt”. Este rugaciunea pe care papa Francisc a înaltat-o la monumentul dedicat Sfintei Fecioare Maria în Piazza di Spagna, în cadrul traditionalului omagiu floral adus Neprihanitei Zamisliri în seara de vineri, 8 decembrie 2017, în centrul istoric al Romei. Imediat cum a ajuns, cu câteva minute înainte de ora 16.00, Sfântul Parinte a fost întâmpinat de mai multe mii de oameni, printre care se aflau zeci de persoane cu dizabilitati. Episcopul Romei a salutat personal si autoritatile religioase si civile, începând cu noul vicar al diecezei de Roma, arhiepiscopul Angelo De Donatis, si primarita orasului, Virginia Raggi.

Sfântul Parinte a plecat de la Casa Sf. Marta cu automobilul la ora 15.20 si a mers mai întâi la bazilica Santa Maria Maggiore pentru o rugaciune la icoana Fecioarei Maria venerata cu titlul de ”Salus Populi Romani” (Salvarea poporului roman). Succesiv, a venit la monumentul dedicat Neprihanitei Zamisliri în Piazza di Spagna unde, de la primele ore ale diminetii, continuând o traditie aproape bicentenara, zeci de mii de romani au venit sa se roage la imaginea Fecioarei Maria si sa depuna un buchet de flori. Dupa rugaciunea din Piazza di Spagna, înainte de a se întoarce la Casa Sf. Marta, papa Francisc a mers pe jos, spre bucuria celor prezenti, pâna la bazilica ”Sant’Andrea delle Fratte” (dedicata sfântului apostol Andrei), pentru a se închina la icoana Fecioarei Maria a Medaliei miraculoase. Vizita s-a desfasurat în forma privata, lacasul de cult fiind închis în acest rastimp pentru credinciosi, pelerini si vizitatori.

Redam aici, în traducerea noastra de lucru, rugaciunea papei Francisc din Piazza di Spagna înaltata în cinstea Fecioarei Maria Neprihanit Zamislite.

«Mama neprihanita, pentru a cincea oara vin la picioarele tale ca episcop al Romei ca sa-ti aduc omagiu în numele locuitorilor acestui oras. Vrem sa-ti multumim pentru grija statornica cu care însotesti drumul nostru, drumul familiilor, parohiilor si al comunitatilor religioase; drumul celor care zi de zi, uneori cu greu, traverseaza Roma ca sa mearga la munca; drumul bolnavilor, celor în vârsta, al tuturor celor saraci, al atâtor persoane imigrate aici din tari de razboi si foame. Îti multumim pentru ca abia ne îndreptam catre tine un gând sau o privire sau un ”Bucura-te, Marie” în fuga, simtim întotdeauna prezenta ta de mama, blânda si puternica. Ajuta, o, Mama, acest oras sa dezvolte ”anticorpii” împotriva unor virusi ai timpului nostru: indiferenta, care spune ”Nu ma priveste”; proasta educatie civica ce dispretuieste binele comun; frica de cel diferit si de cel strain; conformismul învesmântat în încalcare; ipocrizia de a-i acuza pe ceilalti în timp ce facem la fel ca ei; resemnarea în fata degradarii etice si a mediului; exploatarea atâtor barbati si femei. Ajuta-ne sa respingem virusii acestia si pe ceilalti cu anticorpii care vin din Evanghelie. Fa-ne sa deprindem bunul obicei de a citi în fiecare zi un pasaj din Evanghelie si, dupa exemplul tau, sa pastram în inima Cuvântul pentru ca, asemenea unei bune seminte, sa aduca roade în viata noastra. Fecioara imaculata, acum 175 de ani, nu departe de aici, în biserica Sant’Andrea delle Fratte, ai atins inima lui Alfons Ratisbonne care, în acel moment, din ateu si dusman al Bisericii, a devenit crestin. Lui i te-ai aratat ca Mama a harurilor si a milostivirii. Daruieste-ne si noua, mai ales în ceasul încercarii si al ispitei, sa ne îndreptam privirea spre mâinile tale deschise care lasa sa coboare pe pamânt harurile Domnului si sa ne despuiem de orice aroganta orgolioasa pentru a ne recunoaste drept ceea ce suntem: mici si sarmani pacatosi, dar întotdeauna fiii tai. Si în acest fel sa punem mâna în mâna ta ca sa ne lasam condusi din nou la Isus, fratele si rascumparatorul nostru, si la Tatal ceresc, care nu oboseste niciodata sa ne astepte si sa ne ierte atunci când ne întoarcem la El. Îti multumim, o, Mama, pentru ca ne asculti întotdeauna! Binecuvânteaza Biserica din Roma, binecuvânteaza acest oras si lumea întreaga! Amin.»

Dupa cum s-a spus, din Piazza di Spagna, papa Francisc a mers pe jos pentru un moment de reculegere privata la biserica dedicata sfântului apostol Andrei, în care, acum 175 de ani, a avut loc convertirea Sfântului Alfons Maria Ratisbonne, apostolul ”Medaliei miraculoase” cu imaginea Fecioarei Maria. Succesiv, pontiful a revenit la Casa Sf. Marta din Cetatea Vaticanului.

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va